Gehandicapte kinderen eenzamer dan ooit
Stel je eens voor dat je geen vrienden hebt. Niet eentje. Hoe zou dat voelen? Voor veel kinderen met een handicap is dit de pijnlijke realiteit…
Eenzaamheid bij gehandicapte kinderen
Vandaag is de eerste editie van de Week van het Gehandicapte Kind gestart. In deze week vraagt Stichting het Gehandicapte Kind, voorheen NSGK, aandacht voor de eenzaamheid onder kinderen met een handicap. Dat is meer dan nodig, blijkt uit de resultaten van het onderzoek dat wij deze week presenteren. Dit onderzoek naar de sociale positie van gehandicapte kinderen tussen 1950 en 2020 toont schrijnende feiten en cijfers. Zo blijkt dat de sociale inclusie van kinderen met een handicap niet evenredig is meegegroeid met de verbeteringen in de zorg. Het sociaal isolement van deze kinderen is de afgelopen zeventig jaar alleen maar groter geworden.
Geen vriendjes in de buurt
Van de gehandicapte kinderen die naar speciaal onderwijs gaan, geeft 85% aan geen vriendjes in de buurt te hebben. Daarnaast geeft maar liefst 62% van de mensen met een beperking aan eenzaam te zijn. En deze eenzaamheid begint al op jonge leeftijd. Gehandicapte kinderen staan anno 2020 nog altijd apart en doen nog steeds niet volledig mee, wat leidt tot gevoelens van eenzaamheid. Reden genoeg om in actie te komen!
Nagekeken en genegeerd
Jayden is 8 jaar en heeft Cerebrale Parese. Hierdoor kan hij zijn benen niet goed gebruiken en heeft hij altijd een rolstoel nodig. Ook heeft hij een verstandelijke achterstand. Jayden heeft geen vriendjes in de buurt om mee te spelen. Kinderen die hij tegenkomt sluiten hem buiten en hoe ouder hij wordt, hoe meer hij beseft dat andere kinderen hem vaak raar vinden en niet met hem willen spelen. Dit doet hem veel verdriet.
Geen kind zonder vriendje
Wij zien een grote kans en noodzaak voor de samenleving om heel Nederland hier bewust van te maken en hier verandering in te brengen. Daarom roepen wij met de actie #geenkindzondervriendjes heel Nederland op om met ons de schouders onder dit probleem te zetten en gezamenlijk te kijken naar wat er wel mogelijk is voor kinderen met een beperking.
Redouan Ait Chitt en minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink gebruiken deze hashtag al en we zijn heel blij dat ook de media #geenkindzondervriendjes hebben opgepakt. Wij hopen dat ook jij #geenkindzondervriendjes wil delen om mensen om je heen bewust te maken van de eenzaamheid onder gehandicapte kinderen. Misschien woont er een kindje met een handicap bij jou in de buurt waar je eens een praatje mee kan maken? Of misschien heb je zelf kinderen waar je het gesprek mee aan kan gaan? Bijvoorbeeld over het betrekken van kinderen met een handicap bij het spelen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat geen enkel kind meer eenzaam is vanwege een handicap!
Meer informatie
Coronamaatregelen en het onderwijs, wat is de stand van zaken?
Eenzaamheid groeit onder jongeren – Hoe houden we ze gelukkig?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com