Geestelijke ontwikkeling van je baby. Wat kun je verwachten?

Geestelijke ontwikkeling van je baby

Het lichaam van je baby groeit niet alleen, maar ook maakt hij een geestelijke ontwikkeling door. Bij een ontwikkeling op geestelijk niveau kun je denken aan zijn verstand en gevoelsleven. Je kindje heeft geborgenheid en een veilige omgeving nodig om op te groeien en zijn gevoelens te ontwikkelen. Hij verkent de wereld door om zich heen te kijken en als hij iets te pakken krijgt, stopt hij het in zijn mond voor nader onderzoek.

Prikkelbaar

Je kunt er van uit gaan dat een prikkelbare baby niet lekker in zijn vel zit. Ongeveer 15 procent van de baby’s heeft hier last van. Bij alles wat je doet, hoe je hem ook verzorgd, hij blijft ontevreden. Hij huilt, brult en trappelt met zijn beentjes. Ze huilen sneller dan andere baby’s en zijn moeilijker te troosten. Ze zijn vaak over beweeglijk, schrikachtig en snel afgeleid. Doordat ze zo wisselend zijn in hun stemmingen, is hun gedrag vaak onvoorspelbaar. Misschien worstelt hij geestelijk met bepaalde gevoelens. Je kunt een aantal dingen proberen om je kindje weer tevreden te krijgen:

Babymassage

Een babymassage kan erg rustgevend voor je kindje werken. Er zijn diverse boeken te koop waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je deze massage moet geven. Je kunt hier natuurlijk ook een cursus voor volgen.

Muziek

Muziek kan je kindje rustig maken. Je kunt natuurlijk zelf voor hem zingen, maar er zijn ook genoeg BabyCD’s te koop die je hiervoor kunt gebruiken. Ook nodigen kinderliedjes vaak uit om met je kindje te bewegen en daarbij is het natuurlijk hartstikke goed voor zijn taalontwikkeling!

Troosten

Hoe moeilijk het soms ook is, maar blijf reageren als je kindje huilt. Verwennen is nog niet mogelijk en hij kan nooit teveel knuffels krijgen. Misschien heeft je kindje wel heel veel aandacht nodig.

Voeding

Het kan natuurlijk best dat je kindje gewoon steeds honger heeft. Misschien dat de tijd tussen twee voedingen te lang is? Of misschien dat hij nog geen voldaan gevoel heeft na zijn voeding? Probeer anders eens in overleg met het consultatiebureau over te stappen op een andere voeding.

lijn groen oudersenzo
Geestelijke ontwikkeling van je baby

Driftig

Baby’s kunnen soms heel kwaad worden. Dat kan wanneer ze ontdekken dat ze iets (nog) niet kunnen. Bijvoorbeeld iets pakken of kruipen wat hem nog niet lukt. Maar van harde geluiden om zich heen, kan je kindje ook boos worden.
Met een maand of negen/tien kan je kindje ineens veranderen van een lieve zachte baby, in een giftige driftkikker. Het driftig zijn is een noodzakelijk onderdeel van zijn ontwikkeling. Het is het gevolg van het ontdekken van zijn eigen persoonlijkheid. In het begin kan hij hier helemaal niet mee om gaan en is er misschien zelfs een beetje bang voor.

Liever geen straf

Geef hem daarom liever geen straf als hij ineens driftig wordt maar probeer hem af te leiden en geef de driftbui verder niet te veel aandacht. Doe gewoon net alsof het je helemaal koud laat, hoe moeilijk je dat misschien ook vindt.
Troosten kan soms averechts werken. Denk maar eens als je zelf een boze bui hebt, zou je dan getroost willen worden? Of wil je dan gewoon even lekker uitrazen? Gun je kindje ook deze kans en laat hem maar even boos zijn. Als hij even lekker heeft kunnen uitrazen kan hij daarna weer opgelucht ademhalen. Zijn boosheid heeft ook nog een belangrijke functie. Door zijn woede blijft je kindje net zolang doorgaan met proberen totdat hem het gaat lukken! Het ene kindje blijft het proberen zonder dat hij hierbij geluid produceert, het andere kindje gaat hier boos bij schreeuwen.

Is een baby geestelijk in staat tot gehoorzaamheid?

Voor een baby is het heel moeilijk om gehoorzaam te zijn. Hij weet op een gegeven ogenblik heel goed wat je bedoelt met ‘nee’ of ‘dat mag niet’, maar hij kan er zelf nog geen koppeling mee naar zijn eigen gedrag maken. Je kindje maakt in een hoog tempo heel veel nieuwe dingen mee, wat je een dag geleden tegen hem hebt gezegd, lijkt voor je kindje een eeuwigheid geleden. Je kindje leert door herhaling. Over een paar jaar gaat hij het echt begrijpen en er iets mee doen.

Spelen

Je kindje leert door het spelen. Vanaf zo’n zes tot negen maanden begint je kindje in zijn eigen tempo te ontdekken wat hij met zijn speelgoed kan doen. Je kindje moet alles zelf ontdekken, uitleggen heeft dus helemaal geen zin. Geef hem een speeltje en laat hem zelf ontdekken wat hij allemaal met dit speeltje kan doen. Blijf wel in zijn buurt om hem te helpen als hij zijn speeltje te ver weg heeft gegooid en het zelf niet meer kan pakken. Om het uitdagend voor hem te houden, wissel je de speeltjes af en toe af. Met een half jaar kun je steeds meer spelletjes samen met je kindje spelen.

Kiekeboe

Je kunt een doekje over zijn hoofdje heen leggen en dan net doen alsof je hem zoekt. Geef hem een hele dikke knuffel als je hem hebt ‘gevonden’. Je kunt je natuurlijk zelf ook verstoppen, achter een gordijn of bank, zodat je kindje je moet zoeken. Natuurlijk kan hij dit nog niet, maar als je na een klein moment ‘ineens’ weer verschijnt, zal hij het prachtig vinden.

Voorlezen

Neem je kindje lekker bij je op schoot en pak een mooi gekleurd prentenboek. Vertel je kindje wat je allemaal ziet en wijs het aan. Maak er eventueel geluiden bij. Als je een boekje een paar keer hebt voorgelezen kun je ook eens vragen stellen. In eerste instantie zal hij het zelf nog niet kunnen aanwijzen. Na een korte pauze, wijs je zelf het antwoord aan.

Zingen

Er zijn een heleboel leuke kinderliedjes waarbij je bepaalde bewegingen kan maken. Bij kinderen van acht maanden is bijvoorbeeld ‘hop-paardje-hop’ erg populair. Maar denk ook eens aan ‘klap eens in je handjes’, help hem met de bijbehorende bewegingen. Als je regelmatig hetzelfde liedje zingt zal hij op een gegeven ogenblik de melodie en uiteindelijk de woorden gaan kennen.

Helpen

Ben je met het eten bezig? Je kindje zal je al snel willen helpen. Natuurlijk is het voorlopig veel te gevaarlijk om hem écht te laten helpen, maar geef hem een paar onschuldige keukenspullen als plastic bakjes, een pannendeksel, een pollepel. Je kindje voelt zich hierdoor ook betrokken en hij leert gelijk weer met andere materialen en vormen te spelen.

Geestelijk stimulerend speelgoed

Je kindje heeft geen bergen speelgoed nodig, maar wel geschikt speelgoed. Speelgoed dat positief bijdraagt aan zijn ontwikkeling. Als je kindje bijvoorbeeld net probeert te lopen kan een (duw)kar, waar hij zich aan kan vasthouden, heel geschikt zijn. Als hij eenmaal het lopen een beetje onder de knie heeft, is een eendje aan een touwtje dat hij kan voortrekken, een goed idee. Kijk naar je kind in welke fase hij zich bevindt, en pas daar zijn speelgoed op aan. Je kindje houdt van frisse, sprekende kleuren.

Samen praten

Als je oogcontact hebt met je kind, zal het geboeid zijn door je gezicht. Een beweging van je hoofd, een grimas, een stemgeluid zal je kind nauwlettend bekijken en beluisteren.

Schootspelletjes

Laat je kind je gezicht bekijken en betasten. Gekke geluiden en grimassen zullen hem aan het lachen brengen.

Spiegelspelletjes

Ga geregeld met je kind voor de spiegel staan. Wijs je kind aan in de spiegel en vraag wie dat is. Borstel zijn haar voor de spiegel, zwaai eens met zijn handje of hou een popje achter zijn rug dat je in de spiegel laat bewegen.

Vingerspelletjes

Pak de vingertjes van je kind één voor één vast en zeg een versje op. Bijvoorbeeld: “Naar bed, naar bed, zei Duimelot. Eerst nog wat eten, zei Likkepot. Waar zal ik het halen, zei Lange Jaap. In grootmoeders kastje, zei Ringeling. Ik zal het verklappen, zei ’t kleine ding.”

Babygebaren

Hoewel een kind pas rond een jaar of anderhalf begint met praten is hij cognitief al veel eerder klaar om te communiceren. Vanaf zes maanden zijn bij een baby de hersenfuncties al voldoende ontwikkeld om de omgeving te kunnen observeren en op te nemen.

Geschikt speelgoed voor baby’s

Geschikt speelgoed voor je baby is: Versjesboek met wiegeliedjes, muziekdoosje, mobiel, kinderwagenhanger, rammelaar, bijtfiguren, babygym, activity-center, duikelaar, badspeelgoed, bal van badstof of plastic, zachte (wasbare) knuffelpop of knuffeldier, stapelbekers, blokken, trommel, hamerbank, looprek, duwkar, grote plastic auto, babytelefoon.

Regels voor geschikt speelgoed

  • Je leert wat zonder dat je het merkt
  • Is veilig
  • Sluit aan op de ontwikkeling van de speler
  • Biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden
  • Gaat niet snel stuk
  • Meldt een leeftijdsindicatie
  • Is duurzaam
  • Is altijd zijn geld waard
  • Doet je de tijd vergeten
  • Is voorzien van een gebruiksaanwijzing
liefs Marion

Meer informatie

Het gemiddelde in zijn ontwikkeling
Groei en ontwikkeling van je baby, wat is normaal?
Het consultatiebureau. Wat kun je ervan verwachten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *