Het geboorteverslag van een doula

In het pakket van een doula zit naast begeleiding en ondersteuning voor en tijdens de geboorte, ook (meestal) het schrijven van een geboorteverslag. Wat staat daarin en waarom is dat zo’n waardevol document?

Schat aan informatie

Een aspect van het doulaschap is dat je onafgebroken bij de baring bent en ook na de bevalling nog minstens twee uur blijft. Dat geeft een schat aan informatie en die is ook vrij volledig, omdat je een groot deel van de baring meekrijgt. Vanaf het moment dat ik bij de barende de ruimte instap, maak ik geregeld aantekeningen. Noteer tijden, opmerkingen, gebeurtenissen en namen van mensen die ook bij de baring zijn. Dat levert meestal een paar vellen met notities op. Want alles goed opslaan in mijn geheugen is natuurlijk ondoenlijk en dus onbetrouwbaar.

Bevalling op papier

Zo’n week na de bevalling, als alles weer een beetje bezonken is (ja, ook voor een doula is een baring intens), ga ik met alle vellen er goed voor zitten en zet de hele bevalling op papier. Meestal begin ik ook met een stukje voorgeschiedenis. Hoe we hebben elkaar ontmoet. Waarom de ouders voor een doula kozen. Hoe ze naar de geboorte toe leefden. Enzovoorts. Het verhaal komt op stoom en de hele geboortereis herleeft in al z’n facetten. Ik eindig altijd met een geboortewens voor de baby. Welke dat is? Als je mijn doulaklant wordt, kom je het te weten.

Compleet verslag

Het is dus een compleet en gedetailleerd verslag van de geboorte van het kindje. En dat wordt vaak door de ouders enorm gewaardeerd. Soms lees ik het verslag voor, soms lezen ze het zelf en soms wordt het een tijdje weggelegd, omdat het lezen van het verslag nog teveel los maakt. Maar altijd zijn ouders diep geraakt. Regelmatig vloeien er tranen. Dit vinden ze zo’n kostbaar document, zo’n geschenk.

lijn groen oudersenzo
Het geboorteverslag van een doula

Voordelen van het verslag

Er zitten grote voordelen aan een gedetailleerd geboorteverslag. Ten eerste wordt de geboorte in de tijd gezet. Barende vrouwen verliezen tijdens de baring vaak hun besef van tijd. Ze ervaren tijd totaal anders. De vijf minuten dat ze bijvoorbeeld moesten wachten op een gynaecoloog ervoeren ze als (te) lang en nu lezen ze dat het in de praktijk wel meeviel. Dat het geen uur was (in hun beleving), maar vijf minuten. Dat haalt de lading er wat van af.

Ten tweede hebben vrouwen vaak een vervormde herinnering aan de (zwaarte van) de geboorte. Het laatste deel is meestal het meest intens en ook pijnlijkst. Dat is het stuk dat je je het best blijft herinneren en dus vertel je dat als mensen vragen hoe het gegaan is. Soms kleurt het ook het zelfbeeld, omdat vrouwen wat teleurgesteld zijn in de manier waarop het laatste stuk ging. Door de hele baring weer te lezen, wordt het evenwicht hersteld. De eerste of zelfs het grootste deel van de bevalling ging namelijk prima. Was het goed te doen, was het gezellig en intiem met z’n tweetjes en dus “niks aan de hand”. Het plezier en de trots komen weer terug.

Hilarische momenten

Ten derde beschrijf ik ook hoe de ouders de geboorte beleefd hebben. Noteer wat ze gezegd hebben en hoe ze reageerden op wat zich aandiende. Ik zeg ook altijd van tevoren: Let op wat je zegt, want alles komt in het verslag”. Dat levert vaak hilarische momenten op. Een geboorteverslag is dus vaak helend is mijn ervaring. Een kostbaar document voor ouders én kindje. Want welk kind kan op elk moment in zijn leven zo gedocumenteerd lezen over zijn eigen geboorte? Er zijn ouders die elk jaar, op de geboortedag van hun kind, het verslag herlezen of voorlezen aan hun kind. Soms laten ze het verslag ook lezen aan familieleden of vrienden. Om ze te laten delen in de magie van de geboorte. Of soms omdat het een beladen geboorte was en het verslag kan helpen om duidelijk te maken hoe deze geboorte is verlopen en hoe ze het ervaren hebben. Een geboorteverslag is dus een heel belangrijk onderdeel van de douladienst.

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Wel of niet een doula inhuren?
Wat heb je aan een doula?
Goede voornemens voor 2022. Heb jij ze al gemaakt?
Het eerste kleinkind: de blije geboorte van oma en opa!
Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht
Vertrouwen, In jezelf en in de ander
Een doula kost geld
Wie betrek je bij de geboorte van je kindje?
Stel je vragen aan doula Gonny Cappers

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *