Het geboorteverlof vanaf 2020, wat kun je verwachten?
Je bent vader geworden! En jeetje wat een verandering! Er is ineens een gezinslid bij! Wat een heerlijk gevoel toen je dat kruimeltje voor het eerst in je armen had. Je eigen kind, wat een wonder. Het is ongetwijfeld een heerlijke tijd, maar absoluut ook een heel drukke tijd. Het is allemaal nog zo onwennig. Wat staat jullie leven ineens op de kop! Ook dat hoort er in het begin bij.
Geboorteverlof
Het geboorteverlof vliegt voorbij en voor je het weet moet je alweer aan het werk. Maar hoe zit dat nou eigenlijk met dat geboorteverlof? Waar heb je recht op? Want de regels worden nog wel eens aangepast. Bijvoorbeeld per 1 juli 2020! Want op dat moment wordt het verruimd. Dat is nog eens prettig nieuws!
Verruimd per 1 juli 2020
Het geboorteverlof voor partners die in loondienst werken is eenmaal het aantal werkuren per week. Vanaf 2020 komt er nog een aanvullend geboorteverlof bij. Het wordt ook wel kraamverlof, vaderschapsverlof of partnerverlof genoemd.
Sinds 1 januari 2019 hebben partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof gekregen. Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen. Maar moet dit wel doen binnen 4 weken na de geboorte van het kind.
Per 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. En zij moeten eerst het verlof van 1 week hebben opgenomen.
UWV-uitkering tijdens aanvullend geboorteverlof
Werkgevers moeten voor hun werknemers bij het UWV een uitkering voor de verlofperiode aanvragen. Deze uitkering is maximaal 70% van hun dagloon (en maximaal 70% van het maximumdagloon). Werkgevers die (70% van) het loon tijdens het verlof doorbetalen kunnen de UWV-uitkering zelf houden.
Voorwaarden op een rij
Minimaal vier weken voor het ingaan van het aanvullend geboorteverlof aanvragen bij de werkgever.
Jullie kindje wordt/is geboren op of na 1 juli 2020.
Het standaard geboorteverlof van maximaal 1 week moet eerst zijn opgenomen.
Het aanvullende moet binnen zes maanden na geboorte van je kindje worden opgenomen.
Je werkgever kan de aanvraag voor het aanvullende geboorteverlof vier weken van tevoren aanvragen tot na vier weken.
Salaris tijdens de periode van het aanvullende geboorteverlof
De werkgever vraagt de uitkering aan voor de periode van het aanvullend geboorteverlof bij het UWV. Het UWV keert maximaal 70% van je dagloon uit, dit dagloon is maximaal 70% van het maximumdagloon. Dit maximum dagloon is bepaald door het UWV. De uitkering gaat rechtstreeks naar je werkgever mits je werkgever dit aangeeft in de aanvraag. Want je werkgever betaalt gewoon door tijdens het aanvullende geboorteverlof, maar dan wel de 70% van je salaris. Het zou kunnen zijn dat je gewoon 100% salaris krijgt uitbetaald maar dat zal dan in de CAO moeten zijn geregeld. Houd er rekening mee doordat je wellicht minder salaris krijgt je onder het sociale minimum komt. Je krijgt dan geen aanvullende toeslag van het UWV. Iets om rekening mee te houden en te onderzoeken.
Hoe op te nemen?
Je kunt het aanvullend naar eigen inzicht opnemen maar je moet dit wel kenbaar maken in je aanvraag voor het aanvullende geboorteverlof. Neem je bijvoorbeeld maar 1 week op of neem je alle vijf weken op? Je kunt ook bijvoorbeeld het per dag opnemen totdat je door je aanvullende geboorteverlof heen bent. Alleen dit dien je wel aan te geven in je aanvraag. Het is dus raadzaam om dit van te voren goed met je partner en je werkgever te bespreken.
Je werkgever wijzigt ineens de aanvraag!
Je schrikt, je werkgever wil de aanvraag veranderen. Je werkgever neemt eerst van de tevoren contact met je op, dat hij van plan is de aanvraag te wijzigen. Dat is de werkgever namelijk verplicht te doen. Dit mag hij tot 2 weken tot het ingaan van het aanvullende geboorteverlof. Hij kan dan andere dagen met je afspreken maar het moet wel om zwaarwegende belangen voor het bedrijf. Dus uiteindelijk hou je gewoon je recht op de vijf weken aanvullend geboorteverlof.
Je bent ZZP-er
Heb je nu ook recht op geboorteverlof als je zzp-er. Nee helaas. Het is alleen voor werknemers in loondienst. De rijksoverheid geeft namelijk aan dat je als zzp-er zelf je werktijden kunt bepalen en je verlof. Omdat je een ondernemer hoort dit bij ondernemerschap.
Meer informatie
Geboorteverlof, waar heb je recht op?
Zorgverlof, rechten en plichten
Ouderschapsverlof, vanaf 2022 meer ruimte om te kiezen
5x Zwangerschapsverlof
Zorgverlof, waar heb je recht op?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com