Site pictogram Oudersenzo

Geboortekaartjes – Een leuke traditie, maar welke kies je?

Je kindje is geboren! Hoera! Natuurlijk wil je iedereen zo snel mogelijk hiervan op de hoogte brengen! Een van de geboortetradities in Nederland, is het rondsturen van geboortekaartjes. Vroeger was je hiervoor beperkt tot de voorbeelden bij een drukkerij in de buurt, tegenwoordig is deze keuze enorm uitgebreid met vele mogelijkheden die op internet te vinden zijn!
Je zou bijna door de bomen het bos niet meer zien, maar het vergroot natuurlijk wel de kans dat je echt iets naar je zin vindt!

Historie van het geboortekaartje

Ook al lijkt de traditie niet meer weg te denken rondom de geboorte, toch worden in Nederland nog niet zo heel lang geboortekaartjes verstuurd. Eigenlijk begon men hier pas mee in de jaren ’40 en ’50 en zelfs toen nog in beperkte mate, want in die tijd werd het alleen gedaan door rijke mensen. Tegenwoordig stuurt nagenoeg iedereen geboortekaartjes.
Voor de komst van geboortekaartjes wilden mensen natuurlijk ook iedereen laten weten dat hun kindje was gebeuren. Dit deden ze (rond 1850) met het versturen van geboortebrieven. Dit is ongeveer een eeuw later gewijzigd in de bekende geboortekaartjes.

Witte geboortekaartjes zonder poespas

De eerste kaartjes waren nog niet zo’n bont spektakel zoals we ze nu kennen. Het waren serene, witte kaartjes zonder poespas en met slechts de naam van de baby en de achternaam van de ouders erop. Verder geen prentje. In de loop van de jaren is dit steeds verder veranderd. Tegenwoordig worden de geboortekaartjes ook vaak zelf ontworpen.

Wat zet je in het geboortekaartje

Je kunt er voor kiezen een klein (vierregelig) gedichtje op het kaartje te plaatsen, waarin je baby welkom wordt geheten, of waarin je zet hoe blij je met hem bent! Naast het gedichtje kun je weetjes plaatsen zoals het geboortegewicht, naam (lijkt mij handig), geboortedatum, adres en bezoektijden kraambezoek. Je kunt er voor kiezen de rusttijden van moeder en kind te vermelden, een cadeautip, peetoom en peettante, namen van broertje(s) en/of zusje(s) en tijdstip van geboorte. Misschien ben je wel van plan een kraamfeest te organiseren, in dat geval is het handig deze datum gelijk te vermelden!

Waar kun je geboortekaartjes bestellen

Bij de meeste drukkerijen kun je terecht voor het bestellen van geboortekaartjes. Vaak hebben ze dikke boeken vol voorbeelden liggen, waar je rustig doorheen kunt bladeren. Tegenwoordig is het ook mogelijk geboortekaartjes via internet te bestellen. De kleine ‘drukkerijtjes’ vliegen als paddenstoelen uit de grond en dit zorgt er voor dat er een enorm gevarieerd aanbod is op gebied van geboortekaartjes. Meestal gaat het hier om digitaal drukwerk wat bij kleine oplage een betere prijs/kwaliteitverhouding heeft. Het is ook mogelijk de kaarten te (laten) printen. Als je wat meer te besteden hebt en graag een origineel kaartje wil, kun je natuurlijk ook samen met een grafisch ontwerpen aan de slag en een geboortekaartje op maat ontwerpen.

Wanneer bestel je geboortekaartjes?

Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je het kaartje precies wilt bestellen, het is daarom wel raadzaam tijdig in de zwangerschap je hierop te oriënteren. Als je eenmaal dat ene specifieke kaartje hebt gevonden is het handig uiterlijk zo’n vier of vijf weken voor de datum dat je bent uitgerekend, de kaartjes definitief te bestellen. Bij de bestelling kun je de enveloppen vaak al mee naar huis nemen of toegestuurd krijgen, zodat je deze alvast – op je dooie gemak – kun schrijven.

Wat voor een soorten zijn er?

Er valt tegenwoordig heel wat te kiezen. Je kunt natuurlijk zelf een geboortekaartje ontwerpen en maken (bijvoorbeeld printen), je kunt er voor kiezen een foto van je baby te verwerken op het kaartje. Of wat dacht je het kaartje te versieren met mooie borduursteekjes? Mits je hier handig in bent natuurlijk… Dan zijn er natuurlijk de ‘standaard’ kaartjes in diverse sferen zoals: hip, stoer, lief, grappig, romantisch, klassiek, oud Hollands, Delfts Blauw en nog veel meer.

Trends

JaarTekstUiterlijk
jaren ’40alleen het nodige, naam van het kind, achternaam van de oudersKlein, wit, zonder prentje
jaren ’50Formeel: Naam kind, achternaamKlein, wit, zonder prentje
jaren ’60Formeel: Naam kind, voornamen van ouders, broers, zussenKlein, kleurrijk prentje
jaren ’70GedichtjesGroter, bruin
jaren ’80Gedichtjes, gewicht, lengtePotloodtekeningen, bruin/grijs tinten
jaren ’90Informeel, Engelse gedichtjesGekleurde tekeningen, ooievaars, teddyberen
jaren ’00Informeel, veel humorVierkant, kleurrijk, zelfontworpen

Tips

Het is handig om de enveloppen al te schrijven voordat de bevalling begint.
Je kunt ervoor kiezen de kaartjes in kleine(re) aantallen tegelijk te versturen zodat je niet alle kraamvisite in een keer over de vloer krijgt. Aan de andere kant zit je dan weer maandenlang aan allerlei bezoek vast. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een kraamfeest te organiseren of op het kaartje laten drukken dat bezoek welkom is, na telefonisch overleg.
Controleer de tekst op de drukproef heel goed. Laat er desnoods nog een ander extra naar kijken. Je wilt tenslotte wel een geboortekaartje versturen zonder spelfouten.

Meer informatie

Geboortegedichtjes, een liefdevolle toevoeging op het geboortekaartje
De meest voorkomende kraamtradities. Waar kies jij voor?
Geboortekaartjes: omdat het ook makkelijk kan!
Kraamtradities in binnen- en buitenland
Geboortekaartjes thema trends 2021
Het leukste geboortefeest organiseer je zelf!
Geboortebedankjes, een leuke geste voor het kraambezoek
De trends bij geboortekaartjes. Wat gaan we dit jaar doen?
Geboortebedankjes, een leuke geste voor het kraambezoek
Online geboortekaartjes, hoe makkelijk is dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Bron: Wikipedia.org
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten