Foto’s van je kind op social media, wat zijn de risico’s?

Wat doe jij met foto’s van je kind? Hou je ze voor jezelf en laat je ze alleen live zien aan je vrienden of eventueel via Whats App? Of pronk je elke dag met je kids op Facebook, Instagram en ieder social mediakanaal die je maar verzinnen kunt? Natuurlijk moet je dat helemaal zelf weten. Maar foto’s van je kind op social media plaatsen kan risico’s met zich meenemen. Welke zijn dat? En wat vind je kind zelf ervan?

Foto's van je kind op social media, wat zijn de risico's?

Lekker pronken met je kind op social media

Natuurlijk is het te volgen dat je graag je grote trots laat zien op social media. Je bent immers ontzettend blij met je zoon of dochter. (Of doe je het alleen maar om indruk te maken op anderen?). Toch zijn er best een aantal punten waar je eigenlijk even bij stil zou moeten staan voordat je zelf foto’s plaatst of anderen toestemming geeft om dat te doen! Waarom leggen we je hieronder uit.

Foto’s zijn niet meer te verwijderen

Eenmaal geplaatste foto’s kan je niet meer zomaar van internet afkrijgen. Natuurlijk kan jij hem weer verwijderen, maar foto’s worden al snel gedeeld. Iedereen kan de foto downloaden of delen en daarmee is het niet meer alleen maar in ‘jouw handen’. De foto’s kunnen zo overal en nergens terecht komen. Eigenlijk best een enge gedachte dat een ander met een foto van jouw kind aan de haal gaat. En alleen delen met vrienden op social media is zeker niet waterdicht! En dan is er ook nog de gezichtsherkenning die Google kan gebruiken.

Waarvoor gebruiken anderen jouw foto’s?

Heel eng, maar het gebeurt wel: criminelen die de foto van je kind verspreiden in hun pornowereld. Zowel echt als gefotoshopt. Daar moet je toch echt niet aan denken! Ook al gebeurt het maar bij een heel klein deel en is de kans heel klein: je zal het maar net zijn! Maar ook fraudeurs gaan er mee aan de haal.

Fraude door foto’s

The New Yorker liet weten dat uit onderzoek blijkt dat in 2030 waarschijnlijk bijna twee derde van fraudegevallen veroorzaakt zal worden door het zogenaamde sharenting. Dit komt dan omdat ouders te makkelijk zijn geweest en alle gegevens van de kinderen hebben gedeeld op deze manier. Dus zaken als geboorteplaats en volledige namen. In combinatie met de foto’s zouden anderen dan met hun identiteit aan de haal kunnen gaan!

Foto’s worden gebruikt voor advertenties

Het schijnt ook voor te komen dat foto’s gebruikt worden voor advertenties. Bedrijven scannen de foto’s en laten daar hun advertenties op aansluiten. Dus heb je een pasgeboren baby en plaats je foto’s? Dan zou het zomaar zo kunnen dat opeens alle advertenties over babyspullen gaat. Natuurlijk is dit niet specifiek voor kinderfoto’s…

Werkgevers scannen internet

Het is tegenwoordig vrij normaal dat een werkgever bij nieuw aan te nemen personeel eens op internet kijkt of er iets over de sollicitant te vinden is. Of klasgenoten of vage bekenden die eens kijken wat er over iemand te vinden is. En dan hebben we het nog niet eens over pestkoppen. Ook zij kunnen de foto’s vinden, want vaak is de koppeling met de naam wel te maken voor Google. Dat je kind daar nu of later niet blij mee is, is vrij aannemelijk…

Je kind beschermen met het goede voorbeeld

Ook kan je je afvragen wat voor voorbeeld je je kind geeft. Alles delen is voor de jeugd heel gewoon, maar ook zij moeten leren dat er een grens is. Als pa of moe zelf ook echt alles deelt, dan wordt het voor de kids vanzelf ook heel gewoon. En we weten allemaal vast wel de verhalen waarbij de dingen heel erg misliepen. Een goed gesprek hierover is op zijn tijd aan te raden, maar dat slaat nergens op als je zelf het ook wel doet.

En wat vind je kind zelf ervan?

Ook denk ik dat we moeten nadenken over de gevoelens van het kind zelf. Als ze groter zijn kan je natuurlijk vragen wat ze zelf willen. Want had jij het leuk gevonden als je zelf kind was in deze tijd en je ouders alles maar zouden posten? Wetende dat als het eenmaal gepost is het eigenlijk niet meer helemaal weg te halen is van internet? Maar ook als ze klein zijn: ooit worden ze groot en hebben ze misschien ook wel zoiets van ‘waarom?’.  Het is toch echt iets anders dan gewoon een foto aan oma laten zien, wat kindlief eigenlijk niet ziet zitten…

En eigenlijk geldt dat niet alleen voor foto’s. Ik ken mensen die echt álles vertellen over hun kind op social media. Niet alleen de leuke dingen die ze doen, maar ook driftbuien, hun ingewikkelde karakter, of maken het kind eigenlijk gewoon belachelijk in hun verhalen. Aandacht trekken over de rug van je kind, daar komt het toch een beetje op neer. Doe het niet! Ook dat kan alles en iedereen lezen. Doe je het puur om je hart te luchten? Zoek dan liever een offline manier. Even uithuilen bij een vriendin in levenden lijve dus!

Hoe dan wel?

Wil je toch graag iets delen op social media? Zorg dan dat je kind niet herkenbaar op de foto staat. Je kunt zijn of haar gezicht vaag maken of maak de foto zo dat je alleen de achterkant bijvoorbeeld ziet. Bedenk ook of je wilt dat anderen foto’s van je kind op internet zetten. Veel mensen zijn hier heel makkelijk in, hoewel ze eigenlijk toestemming horen te vragen. Dus gaat je kind naar een feestje? Wil je het risico uitsluiten dat je een filmpje of foto van je kind tegenkomt bij anderen? Dan meld je gewoon dat je niet wil dat je zoon of dochter op social media staat. Of ze dat nu wel of niet zullen snappen, jij beslist. En zij hebben zich daaraan te houden!

liefs Wil

Meer informatie

Sharenting: Hoe ver ga je om je kinderen online te delen?
Dilemma; je kind wel of niet op social media?
Hoe hou je het internet voor je tieners veilig?
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?
Vanaf welke leeftijd is het verantwoord om op social media te gaan?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *