Hypes: De flauwval challenge, hoe gevaarlijk is het?

Hypes: De flauwval challenge, hoe gevaarlijk is het?

Ze komen vaker langs: challenges op social media, die soms ronduit levensgevaarlijk kunnen zijn. Zo is er nu de flauwval challenge, of ook wel black out challenge genoemd. Wat houdt het in, wat zijn de risico’s en hoe bescherm je je kinderen tegen dit soort enge dingen?

Wat is de flauwval challenge

Opzettelijk flauwvallen: waarom zou je zoiets voor elkaar willen krijgen? Helaas is het iets wat op social media wordt gedeeld en andere dus ook aanzet om hetzelfde te doen. TikTok is hierbij de grote boosdoener, want natuurlijk moet het dan wel op film staan zodat iedereen kan zien dat je het voor elkaar gekregen hebt. Een rare wereld… Bij deze challenge houden de kinderen zo lang mogelijk hun adem in. Net zolang tot ze flauwvallen. Dat dit niet zonder gevaar is, zal ieder weldenkend mens wel beseffen. Maar de jeugd ziet die gevaren niet.

Ongelukken in het nieuws

We horen wel vaker over challenges waarbij er dodelijke ongelukken gebeuren. We hebben onlangs het trieste verhaal gehad van de twaalfjarige Archie Battersbee uit Groot-Brittannië. Na een aantal maanden in coma gelegen te hebben is zijn behandeling stopgezet. Zijn moeder denkt dat ook hij heeft meegedaan aan deze challenge. Maar ook vanuit Amerika en Italië zijn er meerdere verhalen over tieners die hieraan meededen en na hersendood verklaard te zijn uiteindelijk overlijden. 

lijn groen oudersenzo
Hypes: De flauwval challenge, hoe gevaarlijk is het?

Ook in Nederland

Helaas is ook de jeugd in Nederland bekend met dit fenomeen. Jezelf laten flauwvallen en daarmee de zuurstoftoevoer stoppen naar je hersenen kan ervoor zorgen dat je in een coma terecht komt en je uiteindelijk hersendood verklaard wordt. In juni van dit jaar deed een moeder uit Roermond haar verhaal. Gelukkig kan haar dochter het navertellen. Maar hoe kan het zo zijn, zoals zij ook zegt, dat dit soort filmpjes gewoon uitgezonden kunnen worden? Filmpjes waarbij kinderen opgeroepen worden om hetzelfde te doen!

Wurgspellen

Er zijn meerdere varianten die eigenlijk hetzelfde risico met zich meenemen. Naast je adem zelf inhouden nadat je een tijdje snel geademd hebt (en dan dus flauwvalt) zijn er ook spellen die wurgspellen genoemd worden en waarbij een ander de halsslagader van iemand dichtknijpt! Of de buikslagader. Iedereen zal snappen dat dit niks anders is dan iemand (bijna) wurgen. Het wordt niet alleen met de handen gedaan, maar zelfs ook met een touw of een ander voorwerp. Net voor je flauwvalt laat je los en krijgen je hersenen weer bloed. In de tijd dat het bloed er nog niet is kan je een kick ervaren. Er wordt gezegd dat je ook al een kick krijgt als de slagader wordt dichtgeknepen.

Het gevoel wat de persoon ervaart als het bloed nog terug moet stromen is in feite het afsterven van hersencellen! Letterlijk doodeng dus! Het enge is dat dit soort spellen voor sommigen zelfs een soort verslaving worden met alle gevolgen van dien. In die gevallen gaat dus niet in zijn geheel mis (anders kan je het immers niet vaker doen), maar iedere keer sterven er dus wel hersencellen af en loop je steeds meer hersenbeschadigingen op. Ook dat moet je toch niet willen. Ook dit soort spellen en hoe je dit moet doen kan je eenvoudig op internet vinden! Raar als zoiets als Coronameldingen of te blote afbeeldingen wel gecensureerd kunnen worden en dit soort gevaarlijke filmpjes niet!

Hoe weet ik of mijn kind iets doet?

Uiteraard zal je kind echt niet vertellen als hij (zij) aan dit soort dingen meedoet. Er zijn wel signalen die je kunt oppikken, zoals:

  • De deur zit op slot en als je kind weer naar buiten komt reageert het raar
  • Je vindt dingen als sjaals of stropdassen op vreemde plekken
  • Je hoort ‘dingen’ vallen in zijn kamer
  • Bloeduitstortingen rond de ogen kunnen hierop wijzen
  • Blauwe plekken die je niet kunt verklaren
  • Rode plekken in zijn of haar hals
  • Je kind heeft vaker hoofdpijn of is zomaar misselijk
  • Je kind heeft overgegeven op zijn kamer
  • Je kind heeft slechter zicht

Hoe voorkom je dat je kind meedoet?

Denk niet dat jouw kind zoiets niet zal doen. Dat hebben de ouders van de overleden kinderen waarschijnlijk ook gedacht. Als ze al op de hoogte waren van dit soort rare uitdagingen! Hoe voorkom je nu dat jouw kind meedoet met dit soort enge spellen? Misschien is je kind zelf wel zo slim, maar is de groepsdruk om mee te doen toch groter! Ga zelf in gesprek met je kind en wijs hem op alle gevaren die wurg- en flauwvalspellen met zich meebrengen. Maar probeer eveneens op de hoogte te blijven van de challenges die rondwaren op TikTok en andere social media!

Een onschuldig gesprek beginnen over filmpjes op TikTok of YouTube en dan langs je neus weg eens informeren over challenges kan ook een opening zijn om het bespreekbaar te maken. Wijs je kind op de gevaren en laat hem ook weten dat jij er bent als hij erover praten wilt. Onderschat, zoals gezegd de groepsdruk niet! Heb je het idee dat er op school iets rondwaart, meld dit dan op school zodat ook zij hier actief een rol in kunnen spelen om dit soort enge praktijken tegen te gaan. Er zijn lessen voor handen die scholen kunnen gebruiken, dus deze mogelijkheid bespreken met de school van je kind is zeker een goed idee.

liefs Wil

Meer informatie

Gevaarlijke trends: Je tanden vijlen. Kan het kwaad?
De ins & outs van de tattoo
Wat is drillrap? En hoeveel kwaad kan het?
Opkomende trend voor jongeren: Snus, het alternatief op de sigaret
Automutilatie of zelfbeschadiging, hoe serieus is dit?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *