Een goede financiële buffer opbouwen? 4 tips!
In de media horen we er dagelijks over: stijgende inflatie, negatieve spaarrente en een hard achteruit hollende koopkracht voor Jan Modaal. Niet gek dus, dat steeds meer mensen een goede financiële buffer willen opbouwen in deze tijd van onzekerheid. Maar hoe doe je dat eigenlijk, een solide buffer aanleggen? En hoe hoog moet je financiële buffer zijn? We geven je 4 handige tips bij het opbouwen van een financiële buffer.
#1: Bepaal hoe hoog jouw ideale financiële buffer is
Wat een goede financiële buffer is voor jou, hangt af van je gezinssituatie. Een gezin moet volgens het Nibud een financiële buffer van ongeveer 4 à 5 maandsalarissen opbouwen. Een alleenstaande redt het doorgaans met een financiële buffer van 2 of 3 maandsalarissen. Houd hier niet té strak aan vast: een goede financiële buffer kan ook hoger of lager zijn, afhankelijk van je uitgavenpatroon en levensstandaard. Als je wasmachine of auto kapot gaat en je kunt deze direct vervangen, mag je ervan uitgaan dat je financiële buffer solide is.
Tip: gebruik de Nibud Bufferberekenaar
#2: Verdiep je eens in cryptovaluta
Cryptovaluta zijn een interessant alternatief voor beleggen. Een gemiddeld rendement bij aandelen ligt rond de 8 procent per jaar. Cryptovaluta zoals Bitcoin zijn volatiel: de koersen kunnen snel stijgen of dalen. Je kunt dus héél snel winst of verlies maken. Naast Bitcoin zijn er ook cryptomunten zoals Shiba Inu, waarvan de piek nog lang niet bereikt is. Zulke cryptomunten hebben dus veel mogelijkheden: de weg ligt als het ware nog open voor elk scenario. Maar potentie heeft de Shiba Inu sowieso.
Investeer niet direct al je spaargeld in cryptomunten, maar lees je goed in en doe zelf gedegen onderzoek. Als je wat geld over hebt dat je eigenlijk net zo goed zou kunnen missen én je vindt het niet erg dat je dat mogelijk verliest, kun je dat bedrag zeker investeren in een munt als Bitcoin of Shiba Inu.
#3: Verhoog je belastbaar inkomen
Als je je belastbaar inkomen verhoogt, komt er vanzelfsprekend meer geld vrij om een buffer mee op te bouwen. Je belastbaar inkomen verhogen kan al door iets simpels als besparen op water, boodschappen, gas en elektra. Dit kun je doen door je inkomsten en uitgaven goed bij te houden, bijvoorbeeld in een Excelsheet. Je ziet dan vanzelf waar je op kunt besparen. Zo merkte ik dat ik eigenlijk nooit gebruik maakte van mijn Videoland en Amazon prime abonnement, dus die konden allebei weg. Dat scheelde al bijna 20 euro per maand.
Wil je het rigoureuzer aanpakken? Los dan extra geld af op je hypotheek. Je hypotheekbedrag gaat dus omlaag, waardoor je ook minder rente en aflossing gaat betalen. Houd er wel rekening mee dat je geld daarna als het ware vastzit in de stenen: je kunt het niet zo één, twee, drie weer opnemen. Tenzij je flink wat overwaarde op je woning hebt en die wilt opnemen om je woning te verduurzamen. Maar dat is meer een plan om op de lange termijn te verdienen of te besparen, en je moet het geld dan ook daadwerkelijk in je woning steken. Je kunt er dan dus geen nieuwe auto, wasmachine of inboedel mee kopen.
#4: Overweeg automatisch sparen
Sparen zonder dat je het doorhebt. Klinkt goed, toch? Bij de meeste banken kun je instellen dat er een vast bedrag per maand naar je spaarrekening gesluisd wordt als je salaris binnen is. Zo spaar je geld zonder dat je er echt actief bij stilstaat. Stel je voor dat je maandelijks 200 euro spaart, dan heb na een jaar toch alweer 2400 euro bij elkaar gespaard! Natuurlijk duurt een goede buffer opbouwen op deze manier wat langer. Zet daarom ook extra geld dat binnenkomt direct weg op je spaarrekening. Denk aan geld van gewerkte overuren, vakantiegeld of een teruggave van de inkomstenbelasting. Zo kun je in een jaar tijd best wat centen bij elkaar schrapen.
Wat is jouw gouden tip om te besparen en een buffer op te bouwen? We zijn heel nieuwsgierig! Laat het ons weten in de comments hieronder!
Meer informatie
Sparen voor een kind: Hoeveel heb je nodig?
Hoe kan je nog geld verdienen met je geld?
Sparen, bewaar een appeltje voor de dorst
Wat zijn bitcoins en hoe werkt het?
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Litebit.eu.