Wel of geen fietshelm voor de kids met fatbikes?

Oké, laten we eerlijk zijn: de fietshelm. Het zijn niet bepaald de meest modieuze accessoires en je kind ziet er misschien niet meteen uit als de coolste guy/girl van de straat met zo’n ding op z’n hoofd. Maar, veiligheid boven alles, toch? Of toch niet altijd?

Wel of geen fietshelm voor de kids? Vooral op de fatbikes?

De snelheid van fatbikes: lekker doortrappen!

Fatbikes, de naam zegt het al een beetje, zijn die stoere fietsen met extra dikke banden. Ze lijken wel een beetje op de monstertrucks onder de fietsen. Door die brede banden kunnen ze lekker soepel over allerlei terreinen rijden: van strand tot sneeuw en alles daartussenin. En ja, je kunt er best snel mee gaan. Fatbikes kunnen snelheden bereiken van 25 km/u, soms zelfs meer, afhankelijk van hoe fanatiek je kind is met trappen. Dat is niet mis!

Zonder helm: wat zijn de risico’s?

Stel je even voor: je kind fietst lekker op zijn of haar fatbike. De wind waait door de haren, de zon schijnt, het is een perfecte dag. Totdat er iets onverwachts gebeurt. Een hond schiet ineens de weg op, een auto ziet je kind over het hoofd, of een glad stukje wegdek zorgt voor een valpartij. Zonder helm kan zo’n val ernstig aflopen. Hoofdletsels zijn geen grapje. Een simpele val kan al leiden tot hersenschuddingen of, in het ergste geval, blijvend hersenletsel. Oeps, dat klinkt even heftig.

Helm op, kind blij?

Dus, gezien de risico’s, waarom niet gewoon meteen die fietshelm opzetten? Kinderen zien een helm vaak als een obstakel voor hun ‘coole’ imago. Maar laten we eerlijk zijn, een stoere helm kan juist een leuke aanvulling zijn. Met een helm in hun favoriete kleur of met een gaaf patroon erop, wordt het ineens een stuk aantrekkelijker. Bovendien, als ze zien dat hun vrienden ook een helm dragen, wordt het al snel de norm.

Zou het verplicht moeten zijn?

Zouden fietshelmen verplicht gesteld moeten worden, vooral voor kinderen op fatbikes? Het klinkt logisch, gezien de veiligheidsvoordelen. Maar aan de andere kant, willen we ook niet overbeschermend zijn. Het verplichten van helmen kan weerstand oproepen. Vrijheid blijheid, toch? Niemand houdt ervan om gedwongen te worden iets te dragen, en kinderen al helemaal niet. De uitdaging is om een balans te vinden tussen veiligheid en vrijheid.

Nadelen van verplichting: een beetje rebels

Als we fietshelmen verplicht stellen, komen er een paar nadelen om de hoek kijken. Ten eerste, wie gaat dat controleren? Moeten we nu ineens fietshelm-politie introduceren? Klinkt als een dure grap. Ten tweede, er is altijd een kans dat kinderen en ouders zich juist gaan verzetten tegen de verplichting, simpelweg omdat het moet. Mensen zijn nu eenmaal een beetje rebels van aard. Ten derde, het kan een financiële last zijn voor gezinnen. Helmen zijn niet gratis, en kinderen groeien snel, dus dat betekent regelmatig nieuwe kopen.

De gulden middenweg: opvoeden en motiveren

Misschien is de oplossing niet zozeer verplichting, maar meer bewustwording. Informeer ouders en kinderen over de risico’s en de voordelen van het dragen van een helm. Maak het dragen van een helm cool door bijvoorbeeld campagnes met populaire idolen. En als je als ouder het goede voorbeeld geeft, volgen de kids vaak vanzelf. Stel je voor, een coole ouder-kind fietstocht, beide met bijpassende helmen. Gezellig én veilig!

En wie weet, misschien vind je zelf zo’n helm stiekem ook best handig. We hebben tenslotte allemaal wel eens een off-day op de fiets, toch?

liefs Marion

Meer informatie

Wat is een Fatbike en wat maakt ze populair?
Veiligheidstips voor het fietsen met je kind
De allermooiste fietsroutes van Nederland
Veilig op de e-bike – 10 tips voor een veilige rit

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *