Natuurlijk weet iedereen dat fastfood niet de meest gezonde voeding is. Vaak zit het vol vetten, geraffineerde suikers en calorieën en bevat het maar weinig voedingsstoffen en vezels waardoor we alweer snel trek krijgen. Maar hoe slecht is fastfood eigenlijk?
Wat is fastfood?
Fastfood is een ander woord voor gemaksvoedsel, het is dus een verzamelnaam van voeding dat snel bereid is en relatief goedkoop is. Het hoeft niet per sé ongezond te zijn, maar dat is het vaak wel. Vaak bevatten de producten veel suiker, verzadigde vetten, calorieën en weinig vezels, vitaminen, eiwitten en/of mineralen. Je lichaam krijgt maar weinig waardevolle voedingsstoffen binnen tijdens het eten van fastfood.
Fastfood of snelle hap
We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan een patatje van de snackbar, een thuisbezorgde pizza, een hamburger van Mc Donalds of een gefrituurd stuk kip van de KFC. Fastfood, de snelle hap, junkfood of gemaksvoedsel. Er is weinig gezond te noemen aan de meeste junkfood producten en de kans is groot dat je met regelmatig fastfood eten, aankomt in gewicht.
Gewoon makkelijk
Fastfood maaltijden tellen vaak behoorlijk wat meer calorieën dan een gezonde evenwichtige maaltijd, waar we ook nog eens een langer verzadigd gevoel van hebben. Maar ja, soms is het “gewoon makkelijk” om voor een snelle hap te kiezen. Uit tijdgebrek, gemak, gewoon omdat je er zin in hebt of als comfortfood. Maar is zo’n fastfoodsnack nou écht lekker? Of hebben we onszelf dat gewoon wijs gemaakt? Wat mij betreft kan een gefrituurde snack niet in de schaduw staan van een gezonde maaltijd.
Toch hebben de fastfoodketens gretig aftrek en is het er altijd druk. Dit komt voornamelijk door de combinatie van vet en zoet. Deze combi doet iets met onze hersenen. Uit onderzoek blijkt dat het eten van suiker en vet dezelfde gebieden in ons brein activeert als drugs. Daardoor komt dopamine vrij en dopamine zorgt ervoor dat we ons gelukkiger voelen.
Niet alleen fysiek
Dat het eten van fastfood geen gunstig effect heeft op je lichaam, kun je zelf ook bedenken. Denk alleen al aan de risico’s van gewichtstoename of het krijgen van problemen met de spijsvertering door onvoldoende vezels. Maar wist je dat fastfood ook slecht is voor je mentale gezondheid? Dit is aangetoond in een studie van Lina Begdache, assistent-professor gezondheidswetenschappen aan de Amerikaanse universiteit van Binghamton. Zij onderzocht het effect van drie keer per week fastfood op het brein bij een groep jongeren onder de dertig. Het onderzoek toonde aan dat wie vaker ongezond eet, meer last krijgt van mentale problemen zoals depressie en angsten.
Gezonde alternatieven
Met een beetje creativiteit kun je ook voor gezondere alternatieven kiezen, bijvoorbeeld:
Pizza
Gebruik voor de bodem een volkoren wrap, besmeer deze met tomatenpuree en bestrooi deze met Italiaanse kruiden (liefst vers). Beleg de pizza met vis, groenten en een beetje geraspte kaas. Even in de oven en je hebt een heerlijke pizza!
Pasta
Zin in pasta? Maak je spaghetti van slierten courgette en je rijst van bloemkool (of broccoli). Maak ook de saus zelf. Met verse groente, tartaar en tomatenblokjes kun je binnen een paar minuten een heerlijke saus maken! Het is heerlijk en het scheelt zoveel koolhydraten!
Burger
Toch liever een burger? Maak je eigen burger van tartaar en voeg vooral gezonde producten toe: sla, tomaat, augurk, uien. Maak een eigen saus van kwark of yoghurt of kies een saus die laag in de calorieën zit. Vergeet geen volkorenbroodje! En wil je nog gezonder doen? Vervang dan het volkorenbroodje voor portobello’s! Heerlijk met rucola.
Broodje shoarma
Kies voor kipshoarma en gril deze. De knoflooksaus kun je zelf maken van Griekse yoghurt of kwark met verse knoflook en peterselie. Volkoren pitabroodje erbij en smullen maar!
Meer informatie
Ode aan OMEGA 3, maar wat is het eigenlijk?
Zo gezond zijn Omega 3 vetzuren voor je lichaam!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com