Site pictogram Oudersenzo

Wat zijn de verschillende fases van de puberteit?

Wat zijn de verschillende fases van de puberteit?

Pubers, dan denken we aan de jeugd tussen 12 en 18 jaar, die overal tegenaan lopen te schoppen. Dat is immers hoe de puberteit vaak wordt omschreven. Natuurlijk is dat veel te kort door de bocht. Want het is ook in de puberteit dat die kinderen opeens toch echte mensen blijken te zijn met hun eigen meningen, die jou ook opeens nieuwe inzichten kunnen brengen. En zo zijn er talloze positieve dingen op te noemen over de puberteit. Begrijpen waarom ze zich gedragen zoals ze doen, kan al een hoop narigheid voorkomen in jullie onderlinge contact. En daarmee belanden we bij de fases binnen de puberteit. Want ja: ook de puberteit is weer onder te verdelen!

De vier fases van de puberteit

Zoals het al vanaf de geboorte is qua ontwikkeling: ieder kind doet het in zijn eigen tempo en op zijn eigen, unieke manier. Toch zijn er bij tieners 4 fases te onderscheiden. Of eigenlijk loopt in dit opzicht de puberteit door tot de leeftijd van 24 jaar.

De vroege puberteit

De vroege puberteit is van 10 tot 14 jaar. De hormonen beginnen hun werk te doen en beïnvloeden de kinderen in deze leeftijd dan ook heel erg. Het is het begin van afscheid nemen van het kinderlichaam en uitgroeien tot een volwassen man of vrouw. Voor het ene kind is dat vooral spannend en ze voelen zich direct een stuk groter… Terwijl er ook kinderen zijn die er eigenlijk nog helemaal niet aan willen. Ze willen nog niet dat er borsten komen, bijvoorbeeld. Begrijpen dat een kind hier mee kan zitten is een groot goed voor je kind. Laat hem of haar kunnen vertellen over wat ze ervaren, als ze dat willen natuurlijk. Onzekerheid door hun nieuwe lichaam en de nieuwe ervaringen wat betreft seksuele gevoelens kan een kind onzeker maken. Op deze leeftijd begint het kind ook in te zien dat ze geen kopietje van de ouders zijn, maar dat ze anders zijn. Ze hebben andere interesses, andere meningen en bijvoorbeeld een andere kledingstijl. Dit willen ze extra gaan benadrukken om zo zelf hun eigen keuzes te mogen maken. En dus duidelijk te maken dat ze niet hetzelfde als jou (willen) zijn.

Experimenteren

Ongeveer van hun 14e tot hun 16e zitten pubers in de experimenteerfase. Ze maken zich steeds meer los van hun ouders en verwachten ook van hun ouders dat ze die ruimte geven. Voor jou als ouder is het belangrijk dat je je kind die ruimte inderdaad geeft, maar nog altijd wel grenzen aangeeft! Jij bepaalt nog altijd tot hoe ver ze kunnen gaan. Niet omdat je ze wilt pesten, maar juist om ze te beschermen. Een puberbrein is nu eenmaal nog niet helemaal volwassen. Als het lukt is het ideaal om samen met je kind naar de juiste grenzen te zoeken. Zo laat je zien dat je vertrouwen in zijn kunnen heeft, maar kan je wel bijsturen waar het mis gaat. Bikkelhard alleen maar de grenzen aangeven zal tot veel verzet leiden, waarmee je niks wint. Het kind zal zich juist nog feller gaan verzetten en zichzelf daarmee in nog meer moeilijkheden (kunnen) brengen. Met overleg kom je veel verder. Fijner én je kind leert er alleen maar van. Het eindwoord blijft nu nog altijd bij jou… Vrienden zijn vaak belangrijker dan de familie in deze fase.

Toenadering

Tussen 16 en 18 jaar zal het kind naar toenadering zoeken. Waar het zich eerst fel verzette, kan het nu juist weer toenadering zoeken. Eerst had je kind er behoefte aan om vooral zijn eigen identiteit te vinden en dit te benadrukken. Maar nu komt er toch een angst kijken bij het kind. De angst voor het loslaten. De kinderen kunnen nu dus juist weer meer naar je toe komen. Ook zullen de kinderen steeds vaker laten zien dat ze al behoorlijk volwassen geworden zijn.

Versteviging

Tot hun 24e zal het ‘kind’ steeds steviger in zijn eigen rol in de samenleving gaan staan. Hij weet steeds meer wat hij wil en hoe hij zijn wil. In deze periode vindt hij of zij zijn eigen weg, vaak ook letterlijk door uit huis te gaan. Je kind is volwassen geworden, maar zal je best zo af en toe nog weleens om raad vragen! Daar ben en blijf je zijn vader of moeder voor.

Meer informatie

Zo houd je een goed gesprek met je puber!
Hoe ga ik om met agressief gedrag van mijn puber?
Acne of jeugdpuistjes, een vervelend probleem
Welke fysieke veranderingen kun je verwachten in de puberteit?
Van jeugdpuistjes tot de eerste crush!
Pubertijd en onzekerheid gaan hand in hand. Hoe ga je als ouder hiermee om?
En ineens was je kind een puber
Puber zijn in deze tijd: hoe lastig is het?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten