Examentips voor pubers: zó gaat je kind het zeker redden!
Heb je een kind op het voortgezet onderwijs? Dan is het over niet al te lange tijd zo ver: je kind gaat eindexamen doen. Of je puber nu op het VMBO, op de HAVO óf op het VWO zit: examenstress slaat (bijna) geen enkel kind over. En dat geldt misschien wel dubbel zo hard voor ouders. Hoe kan je je puber zo goed mogelijk ondersteunen in deze spannende tijd? En hoe zorg je dat hij of zij het eindexamen glansrijk doorstaat? We geven je onze gouden examentips!
Rust, reinheid & regelmaat
Juist in examentijd is het belangrijk dat je puber gezond en voldoende eet, op tijd naar bed gaat en voldoende rust pakt. Ook lichaamsbeweging is in deze periode extra belangrijk: dit zorgt voor een beter concentratievermogen en minder stress. Let dus een beetje op wat je puber in deze tijd eet. Zorg daarbij voor regelmaat: 3 gezonde maaltijden en het liefst gezonde tussendoortjes. Goed, daar heb je als ouder helaas niet altijd zicht op. Maar je kunt wél zorgen dat ze ’s avonds een gezonde maaltijd gebruiken met voldoende groenten en gezonde vetten!
Tip: Omega-3 vetzuren komen het concentratievermogen van je puber ten goede. Vette vis is rijk aan Omega-3 en om deze reden heel gezond voor de hersenen. Eet je puber nauwelijks vis? Dan kan het goed zijn om een supplement te gebruiken ter ondersteuning.
Begin op tijd met leren
Misschien wel de allerbelangrijkste tip: zorg ervoor dat je puber op tijd begint met leren. Kinderen in deze leeftijdscategorie hebben nog wel eens de neiging om het leren voor zich uit te schuiven. Ga hier niet in mee, maar spoor je puber aan om ruim op tijd te beginnen met leren. Zo houdt hij of zij tegen de tijd dat de examens echt dichtbij komen ook nog tijd over voor andere leuke zaken.
Maak een planning
Laat je kind een planning maken of help hier zelf een handje bij. Op welke dagen en tijden kan je puber hoe lang precies leren? Houd natuurlijk rekening met sport, verenigingen en vrije tijd. Bouw ook voldoende pauzes in de planning in, zodat de concentratie beter op peil blijft dan wanneer je aan één stuk door zit te blokken. Pubers hebben in dat geval namelijk de neiging om de leerstof langs zich heen te laten gaan.
Gebruik een concentratie-app
Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken om je scherp te houden tijdens het leren. Tijdens het thuiswerken helpen dit soort apps ouders enorm om hun concentratie niet te verliezen. Dit is voor pubers niet anders. Meestal deel je je leertijd met zo’n app op in delen. De app beslist dus dat je nu voor 15 minuten gaat blokken en daarna 5 minuten pauze hebt. Na enkele blokken heb je een wat langere pauze. Deze apps werken uitstekend voor de meeste mensen.
Maak oude examens
Online zijn voor de meeste vakken wel examens van vorig jaar of het jaar daarvoor te vinden. Laat je puber dit soort examens maken bij wijze van oefening. Zo ziet hij of zij direct of hij voldoende gestudeerd heeft, of dat het nog beter kan. Natuurlijk zal de stof dit jaar iets anders zijn, maar zo heeft je kind wel een goede basis.
Overhoor je puber
Het klinkt misschien een beetje raar op deze leeftijd, maar je puber overhoren kan écht helpen. Zo kun je direct aanwijzingen geven waar het nog beter kan. Weet je kind bepaalde antwoorden niet? Dan weet hij of zij immers direct waar nog meer kennis nodig is. Deze onderwerpen kunnen dan weer opnieuw bestudeerd worden.
Leren in de juiste omgeving
Het ene kind leert het liefst languit op bed, terwijl de andere puber naar de bibliotheek vertrekt met kladblok, pennen en de laptop. Zorg ervoor dat je puber het liefst aan een bureau leert, maar laat hem of haar vrij in waar er gestudeerd wordt. Dat mag dus in de woonkamer of slaapkamer zijn, maar ook in de bibliotheek of op een andere plek. Natuurlijk niet in het dorpscafé op de hoek, maar dat mag duidelijk zijn!
Hoe ondersteun jij je kind in examentijd? Laat het ons vooral weten in de comments! Andere ouders hebben misschien heel veel aan je tips.
Meer informatie
Zo kun je extra stress vermijden tijdens de examenperiode!
Help je puber met plannen. Maar hoe dan?
Rare tijden voor examenleerlingen, hoe kan je ze helpen?
Hoera geslaagd! Maar hoe nu verder?
Voorbereiding op het examen, hoe doe je dat?
Bronvermelding
Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com