Site pictogram Oudersenzo

In gesprek met Eugenie Suer: Gelukkig opvoeden doe je zo!

In gesprek met Eugenie Suer: Gelukkig opvoeden doe je zo!

Eugenie Suer is pedagoog en was gedurende 20 jaar eigenaar van kinderopvangorganisatie KinderVilla en voorzitter van Stichting KIND. In de 30 jaar dat zij werkzaam is heeft ze direct en indirect bij 3 miljoen kinderen, ouders, opvoeders mogen bijdragen aan hun groei en ontwikkeling. Deze kennis en kunde is verwerkt in de methode ZO-opvoeden. Zij ontwikkelt ook on- en offline ZO-opvoedtrainingen voor ouders, opvoeders en instellingen. Onlangs kwam haar nieuwe boek uit: “Gelukkig opvoeden doe je zo!” Voor ons een mooie aanleiding om met haar in gesprek te gaan!

Waarom heb je ooit gekozen voor pedagogie?

Inmiddels heb ik 30 jaar ervaring in het kwalitatief opvoeden. Het begon allemaal toen ik als kind al jong meisje (13 jaar) ging oppassen bij kinderen uit de buurt. Als je dat meetelt heb ik al 40 jaar ervaring.  Ik wilde heel graag heel veel over de karakters, talenten van de kinderen weten, ouders vonden dat vaak overdreven. Maar daarom ben ik pedagogiek gaan studeren omdat ik van het werken met kinderen mijn beroep wilde maken. Ik wilde weten hoe je het opvoeden een succes kunt laten zijn en hoe je een bijdrage kunt leveren aan het ontwikkelen van het potentieel van ieder kind. Dan is je kind sowieso gelukkig.  

Toen ik ZELF kinderen kreeg (ik op dat moment even tijdelijk in een hele andere branche), bracht ook ik mijn dochter naar de opvang. Ik dacht meteen: er is zoveel verandert, maar wat hebben we nog veel te leren! En wat me het meest opviel was dat de PERSOONLIJKE veiligheid voor kinderen niet genoeg geboden werd. Al snel koos ik voor het starten van mijn eigen kinderopvang. Er hing net een bord op het pand en meteen zat het vol. Er was zoveel behoefte aan goede opvang.

Kwalitatief de beste kinderopvang

Een kinderopvang die het anders en beter deed. Daar heb ik zoveel van geleerd, de echte connectie maken met de ouders en de kinderen. Dit kwam omdat ik zelf de problemen van de klanten zo goed begreep. Ik wilde de ouders en de kinderen echt zo graag helpen. ik wilde oprecht iets voor de ander betekenen op dat moment en met name ook voor later de kinderen later.  Ik wilde mijn kind en alle andere kinderen het beste gunnen. Ieder kind heeft daar recht op. Ik wilde oprecht de kwalitatief beste kinderopvang zijn. Dat kregen we terug van scholen, die merkte de kinderen die van onze opvang kwamen meteen op.

Wat deed je besluiten om een boek over opvoeden te schrijven?

De kinderopvang organisatie is verkocht en het eerste wat ik wilde gaan doen is dit boek schrijven. Dit is voor mij de manier om nog meer mensen te bereiken om alle opgedane kennis over de kwaliteit van opvoeden te kunnen delen. We hebben in Nl heel lang gedacht dat het potentieel uit ieder kind halen in de kinderopvang moeilijk was om te doen als je in een groep met kinderen werkt.  Ondertussen weten we dat het werken met groepen, waarbij je ook de rol van opvoeder cruciaal is en daardoor een goede invloed heeft op de ontwikkelkansen van ieder kind.

De pedagogische kwaliteit van de groepsbegeleiders bepaalt de ontwikkeling van je kind. Natuurlijk speelt de pedagogische kwaliteit van de ouder ook een cruciale rol in de ontwikkeling van een kind. De kennis die er is over de pedagogische kwaliteit en hoe je dat kunt inzetten in de ontwikkeling is nu niet voor iedereen toegankelijk en ik wil dat iedereen toegang heeft tot deze zo waardevolle kennis. Dan kun je als ouder betere keuzes maken en dat is de reden waarom ik dit boek geschreven heb.

Wat zijn specifieke aandachtspunten voor ouders?

Het grootste aandachtspunt voor ouders: het zorgen voor je kind, het managen van dagelijkse zorg veranderen door de stap te maken naar meer ontwikkeling creëren voor en bij je kind. Het boek heet ook niet voor niets ZO opvoeden. Het zegt iets over de rol die jij kiest in het opvoeden, over hoe je opvoedt en de effecten die jouw keuzes hebben op de ontwikkeling van je kind. De afkorting ZO-opvoeden staat voor:                                                              

Z = Zorgen voor en het managen van het leven van je kind en de  O = Ontwikkeling creëren bij je kind. Je maakt de stap van naast en tijdens de Zorg momenten meer Ontwikkeling creëren voor je kind en ook juist daarbuiten.

Is er een groot verschil in opvoeden anno nu en dertig jaar geleden?

Het tempo waarin we leven is nu heel anders dan vroeger. Als het tempo van ons leven lager is, is er meer tijd om aan de veranderingen te wennen. In de 21e eeuw echter verandert de wereld, terwijl je dit artikel leest, ook al weer snel. Je wordt nu tijdens het lezen continu afgeleid en je denkt waarschijnlijk ook aan andere dingen. Hoe vaak check je niet je mail, telefoon op een dag? Veel van je dagen zijn waarschijnlijk gevuld met dingen die zomaar op je pad komen. Dan heb ik het over momenten dat je kind hulp nodig heeft tot de momenten dat jij moet tafeldekken, mailtjes van je werk moet lezen of een telefoontje wat tussendoor komt moet beantwoorden.

Je denkt als ouder op een dag maar weinig na over de uitkomsten, de resultaten van wat je doet op een dag.  Daarbij herkent iedereen wel de dagelijkse momenten dat je als opvoeder geïrriteerd bent, het werkt niet, het loopt niet lekker, je kind is lastig.  Deze irritatie momenten hebben waarschijnlijk te maken met de grenzen die gesteld worden.Veel ouders denken dat kinderen steeds vroeger wijs worden of slimmer zijn, waarmee de kijk op hen ook verandert. Dat ze vroeger wijs zouden zijn, betekent bijvoorbeeld niet dat ze alles eerder kunnen of moeten mogen of dat we alles van onze kinderen moeten accepteren. Misschien denken we wel dat wanneer we meer toelaten een kind veerkrachtiger of zelfstandiger wordt. Integendeel: een kind blijft een kind.

Leren omgaan met grenzen

Het moet nog veel zelf kunnen ontdekken, leren omgaan met grenzen van eigen kunnen en met grenzen van wat wel en niet mag/kan. Maar daarvoor heeft ieder kind duidelijkheid nodig. Door duidelijk te zijn kunnen heel wat problemen voorkomen worden. Onduidelijkheid staat eigenlijk synoniem aan onveiligheid. Als een kind de regels en grenzen ontduikt, gebeurt dit niet omdat het lekker lastig wil zijn of omdat het van nature een lastig karakter heeft. Dit ‘lastig’ zijn is voor een kind juist het lastigst. Het betekent dat het zich niet veilig voelt. Je kunt je kind veiliger laten voelen door duidelijke grenzen en regels te stellen. 

Wat vind je van de huidige ontwikkelingen (coronamaatregelen voor de kinderen)?

Ik snap waar de ouder zich nu in deze tijd van Corona zorgen over maakt, welke stress en druk ouders nu ervaren in het opvoeden. Door nu te kiezen voor de juiste mindset, het maken van een opvoedplan en door in actie te komen kies je ervoor om vol liefde de juiste tijd en moeite te willen en kunnen stoppen in de juiste dingen in het opvoeden van je kind (dus het zorgt ervoor dat het helemaal niet meer spannend, moeilijk of vervelend voelt om iets te verbeteren of te veranderen in het opvoeden). Als je kiest voor de juiste mindset, je hebt een opvoedplan en je handelt daarna, dan komt het helemaal goed met je kind nu en ook later. Wil je hier nu alvast meer over weten, download dan mijn 101 supertips die je hierbij helpen. Je kunt ze via mijn website downloaden: www.zo-opvoeden.com.


De nieuwe opvoedgids voor kinderen van 0-6 jaar. Gelukkig opvoeden doe je zo!
Eugenie Suer | 9789492495785

Is er nog iets wat je (jonge) ouders zou willen meegeven?

Mijn wens is dat je het allermooiste dat je als (jonge) ouders wenst namelijk het potentieel van je kind tot ontwikkeling kunt laten komen. En als jij kiest voor de opvoeding die past bij je kind dan wordt je kind een gelukkig kind niet alleen nu, maar altijd (ook dit blijkt uit onderzoek). Want als het opvoeden super goed past bij je kind, worden jullie daar allebei gelukkiger van. Mijn boek heet ‘gelukkig opvoeden doe je ZO’ En de stap van (Z)zorgen voor naar (O)ontwikkeling creëren gun ik iedere ouder. 

Mijn wens is dat iedere ouder vol enthousiasme dat waar je helemaal de passie voor hebt, allemaal je kind iedere dag alles kunt geven wat het nodig heeft op een gelukkig mens te zijn nu en ook later. Want als het opvoeden simpel en leuk is dan beleef je samen met je kind continue de gelukkigste momenten van je leven. En dat wil ik voor iedere kind, iedere ouder. Ik wordt er zo blij van als ik merk dat niet alleen de kinderen er baat bij hebben, maar ook de ouders, het hele gezin. Dat de opvoeding gaat zoals je ervan droomde en dat je kind deze passie, je missie in het opvoeden gaat voelen en ervaren dat alles lekker in flow gaat.

Meer informatie

Opvoeden: een mooie maar soms stressvolle taak
Leugentjes om bestwil in de opvoeding. Is dat verantwoord?
Een kind opvoeden binnen een homohuwelijk
Groen opvoeden en milieubewust leven
Opvoeding van een peuter, hoe moeilijk kan het zijn?
Mindful opvoeden. Krijg je daar gelukkigere kinderen van?
Genderneutraal opvoeden
De beste opvoedboeken – Wat zijn de meest informatieve pareltjes

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten