Erkenning ongeboren vrucht

Erkenning ongeboren vrucht

Erkenning ongeboren vrucht, wanneer en waarom is dit nodig? Als je ongehuwd bent, krijgt je kindje automatisch de achternaam van zijn moeder. De vader (of duomoeder) kan het kind erkennen, dat betekent dat hij bevestigt dat hij officieel de vader is. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te doen. Het herkennen van de ongeboren vrucht is het regelen van het juridisch vaderschap van een kind. Erkenning kan op drie verschillende tijdstippen gebeuren:

Voor de geboorte, bij de geboorteaangifte of na de geboorteaangifte.

Wanneer doe je dit?

Erkenning ongeboren vrucht doe je als je niet getrouwd bent met elkaar en ook geen geregistreerd partnerschap hebt gesloten. In dat geval kan de vader of moeder (kan dus ook een duomoeder betreffen) het kindje erkenning, nog voor het is geboren.

Samen naar de Burgerlijke stand

Een van de voorwaarden is dat je beiden persoonlijk aanwezig moet zijn om dit bij de Burgerlijke stand (stadsdeelkantoor) te regelen. Vergeet niet allebei een geldig identiteitsbewijs mee te nemen en indien van toepassing, het formulier waarmee toestemming wordt verleend. Als de moeder in het buitenland woont, kan het zijn dat er meer documenten nodig zijn. Informeer hier vooraf naar. Aan de erkenning zitten geen kosten verbonden.

lijn groen oudersenzo Erkenning ongeboren vrucht
Erkenning ongeboren vrucht
Lijn groen - Erkenning ongeboren vrucht

Gevolgen erkenning voor de geboorte

Bij de geboorte krijgt het kind de Nederlandse nationaliteit (als één of beide ouders Nederlander zijn)
De ouder die het kind erkent krijgt een (gedeelde) financiële verantwoordelijkheid voor het kind.
Er ontstaat een erfrechtelijke band tussen de erkenner (man/vrouw) en het kind.
Het kind heeft meteen bij de geboorte 2 juridische ouders. De erkenner (man/vrouw) staat direct als ouder in de geboorteakte.
Afhankelijk van de nationaliteit wordt bij de erkenning van het eerste kind een naamskeuze vastgelegd. Deze keuze geldt dan voor alle volgende kinderen van diezelfde ouders.

Apart erkend

Ieder volgend kind moet apart erkend worden en bij voorkeur tijdens de zwangerschap. Wanneer de erkenning een kind betreft van 12 jaar en ouder moet ook het kind aanwezig zijn bij het opmaken van de erkenningsakte.
Voor de erkenning hoef je geen afspraak te maken. Neem wel beiden een geldig legitimatiebewijs mee. Ongehuwde ouders van vreemde nationaliteit worden aangeraden vooraf contact op te nemen met bureau Burgerzaken.

Erkenning geeft geen gezag

Door erkenning krijgt de erkenner (man/vrouw) niet automatisch het gezag over het kind. Als je dat wel wil, moet je dat apart regelen.

liefs Marion

Meer informatie

Wie mogen je baby aangeven bij de Burgerlijke Stand?
Vaderschapstest: Vaderschapsonderzoek naar biologische verwantschap
Chinese conceptietabel
Wat kosten kinderen nou eigenlijk echt?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *