De laatste maanden lees je er steeds meer over: elektrisch rijden en dan heb ik het dit keer niet over de e-bike. Dit keer gaan we het hebben over elektrische auto’s. Steeds meer mensen gaan hiertoe over want het wordt door de overheid behoorlijk gestimuleerd. Je ziet de laadpalen als paddenstoelen uit de grond schieten. Op zich niet zo gek, want elektrisch rijden is een stuk minder belastend voor het milieu. Maar welke voordelen zitten nog meer aan elektrisch rijden? En wat zijn de eventuele nadelen?
De rijervaring
Voor ik aan de voor- en nadelen ga beginnen, wil ik het even hebben over de rij-ervaring in een elektrische auto. Een elektrische auto rijdt namelijk een tikkeltje anders dan je waarschijnlijk bent gewend. Zo heb je geen koppeling meer, alle elektrische auto’s rijden in de automaat. Daarnaast zit er een bepaalde directheid van reageren in het intrappen van de elektrische pedaal. De auto accelereert meteen.
Een elektrische auto rijdt ook veel stiller. Vooral als je stil staat krijg je het idee dat je auto is afgeslagen. Dat is dus iets waar je echt even aan moet wennen, maar als je er eenmaal aan gewend bent, is het natuurlijk wel een zaligheid!
Voordelen van elektrisch rijden
Dat het minder belastend is voor het milieu, heb ik natuurlijk al gezegd. Dit komt omdat elektrische auto’s geen CO2 en fijnstof uitstoten. Dit maakt ze minder belastend voor het milieu. Een bijkomend voordeel: ze stinken minder. Als de elektriciteit dat ook nog eens afkomstig zou zijn van bronnen als zon, wind en/of water, dan rij je volledig uitstootvrij. Een fijne gedachte.
Goedkopere brandstof
Aan de soort brandstof kleeft gelijk nog een voordeel. Elektriciteit is (nu nog) veel goedkoper dan benzine, diesel en het is zelfs goedkoper als LPG. 1kWH kost op dit moment ongeveer 0,18 cent en daar kun je met de huidige elektrische auto’s zo’n 5 à 6 km mee rijden. Je rijdt dus goedkoper.
Geen wegenbelasting en bpm
Maar er zijn meer voordelen want voor elektrische auto’s betaal je (op dit moment) geen wegenbelasting en bpm. De kans is natuurlijk groot dat dit uiteindelijk wel gaat gebeuren, maar omdat de overstap naar het rijden in een elektrische auto door de overheid wordt gestimuleerd, kun je op dit moment nog profiteren van dit mazzeltje.
Stiller
Dit zei ik hierboven ook al, elektrisch rijden rijdt veel stiller. Dat is in het begin misschien even wennen, maar uiteindelijk is dat natuurlijk wel een heerlijkheid.
Nadelen van elektrisch rijden
Natuurlijk is elektrisch rijden niet alleen ‘Halleluja!’ Johan Cruiff zal zeggen: ‘Elk voordeel heb z’n nadeel’.
Met elektrisch rijden maak je gebruik van een accu en de afstand die je kunt afleggen is hiervan afhankelijk. De actieradius van elektrische auto’s wordt gelukkig steeds groter, maar is op dit moment nog steeds kleiner dan van brandstofauto’s. De afstand dat je met een volgeladen auto kunt rijden is dus beperkt en dan moet hij weer opgeladen worden. Dit wordt wel steeds beter, Tesla heeft een model waarmee je maar liefst meer dan 600 kilometer kunt rijden. Hoe ver je er dus mee kunt rijden, is sterk afhankelijk van de capaciteit van de batterij. Je kunt je voorstellen: hoe groter, hoe duurder.
Wist je dat hier zelfs speciale cursussen voor bestaan? Om hiermee te leren omgaan en zo het rijbereik te vergroten?
Opladen duurt langer dan tanken
Je kunt je voorstellen dat het ‘tanken’ langer duurt dan bijvoorbeeld een benzineauto. Daar steek je de slang erin, spuit je tank vol en klaar ben je. Hooguit een klusje van zo’n 5 minuten. Bij een elektrische auto heb je iets meer geduld nodig.
Weinig oplaadpunten
Omdat het aantal elektrische auto’s nog steeds in de minderheid zijn, zijn er nog relatief weinig oplaadpunten langs de snelwegen te vinden.
Beperkt
Er zijn nog niet heel veel merken die op dit moment elektrische auto’s op de markt brengen. Het aanbod is daarom nog vrij beperkt. Op dit moment zijn het veelal de duurdere merken die hiermee komen en dat moet natuurlijk wel in je budget passen.
Dure accu
Een accu heeft een beperkte levensduur, dat is nou eenmaal het nadeel van accu’s. In de loop van de jaren zal hij steeds minder opgeladen kunnen worden en ga je merken dat je er steeds korter mee kunt rijden. Misschien denk je heel nuchter: ‘dan laat ik er toch gewoon een nieuwe accu in stoppen?’ Klopt, dat kan ook. Als je je maar realiseert dat de accu het duurste onderdeel in je auto is, want dan snap je dat dit een behoorlijk prijzig ‘grapje’ gaat worden. Dit is zeker belangrijk om je te realiseren als je van plan bent om een tweedehands elektrische auto aan te schaffen.
Elektrisch rijden
Ben je van plan om de overstap te maken en elektrisch te gaan rijden? Op dit moment verlaagt de overheid de drempel om over te stappen naar een elektrisch voertuig. Je kunt op de website van de RVO op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.
Verzekering
En mocht je besluiten dat elektrisch rijden helemaal bij jullie past en een nieuwe auto kopen, dan kun je ook maar beter direct even je autoverzekering vergelijken. Waarschijnlijk kan dat namelijk ook een stukje goedkoper! Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn, wellicht bij je al bij de goedkoopste, maar je kunt het maar beter zeker weten.
Ik wens jullie heel veel rijplezier!
Meer informatie
Je rijbewijs halen, wat komt er bij kijken?
Tips voor een lange autorit
Een tweede auto verzekeren. Maar wat is de juiste verzekering?
Je eerste auto kopen. Hier let je op!
DIY spelletjes voor in de auto
Autohuur Amsterdam. Waar moet je op letten bij het huren van een auto?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com