Vergiftiging: Een ongeluk zit in een klein hoekje

Vergiftiging: Een ongeluk zit in een klein hoekje

Vergiftiging kan zomaar van het een op het andere onbewaakte ogenblik gebeuren. Het ene moment is er nog niets aan de hand en het volgende moment is het raak. Vooral als het stil is, zouden er alarmbellen in je hoofd moeten afgaan! Zo ging het ook bij mij…

Moederalarm

Ik ben in de woonkamer bezig, Rocco zit in onze open keuken. Hij is stil. Te stil naar mijn zin. Ik verwerp in eerste instantie het idee dat hij met iets gevaarlijks bezig is. Ik heb immers veiligheidssloten op de kastdeurtjes. Hij zou nergens bij moeten kunnen. Toch rinkelt mijn moederalarm en ik besluit toch te kijken.

En daar zit meneer… met de fles glansspoelmiddel in zijn handen. Geen idee of hij er een slok uit heeft genomen, maar ik zie hem midden in een plas glansspoelmiddel zitten. Ik twijfel geen seconde, pak hem op en bel de EHBO. Zij verwijzen me door naar de giflijn.

Alarmbellen

Ondanks de kindersloten op de kastdeurtjes, had hij kans gezien zijn klein armpje door de opening heen te wurmen en de fles te pakken. Gelukkig kon het niet heel veel kwaad, ik moest opletten dat het – als hij het al had binnen gekregen – niet zou gaan schuimen in zijn buik. Gelukkig was er in dit geval geen sprake van vergiftiging. Hij moest zich dus even rustig houden en wat vette dingen eten, zodat er een vetlaagje in zijn maag zou ontstaan wat het eventuele schuimen zou tegenhouden.

Dit incident kent een goed einde, maar het heeft me nog waakzamer gemaakt. Want ook op kindersloten kun je dus niet blindelings vertrouwen! Met kleine kinderen moet je altijd waakzaam zijn. En het had natuurlijk ook erger kunnen zijn… in ieder huishouden zijn giftige stoffen aanwezig die echt veel kwaad kunnen.

lijn groen oudersenzo
Vergiftiging: Een ongeluk zit in een klein hoekje

Veel voorkomend

Vergiftigingen komen het meest voor bij kinderen tussen de 2 en 5 jaar. Ze zijn ondernemend en willen de wereld ontdekken. Voor hen bestaat er nog totaal geen gevaar. Alles gaat via de mond, vooral dingen die eruitzien als snoepjes (medicijnen) of limonade (schoonmaakmiddelen).

Per jaar worden er ongeveer 2000 kinderen in ziekenhuizen opgenomen met een vergiftiging. Hoe goed je ook oplet, het kan altijd misgaan. Belangrijk om op zo’n moment adequaat te reageren.

Hoe herken je een vergiftiging?

Het ligt er natuurlijk aan welke stoffen je kindje heeft ingeslikt. We kunnen de volgende verdeling maken:

Medicijnen, tabak, planten, bessen of alcohol

Je kindje wordt plotseling ziek en kan zelfs bewusteloos raken.

Schoonmaakmiddelen

Je kindje kan moeite hebben met ademhalen (stikken), hevige pijn hebben, blaren op lippen en/of in zijn mondje (soms tot bloedens toe) en hij kan een rode huid hebben.

Wasmiddelen

Dit lijkt een beetje op de symptomen als bij andere schoonmaakmiddelen, maar hij kan ook pijn in zijn buik (maag en darmen) hebben.

Ongelukken in huis
Ongelukken in huis
Ongelukken in huis

Wat moet je doen?

Probeer zelf altijd rustig te blijven. Je kindje heeft er niets aan als jij paniekerig rondrent. Als je kindje nog bij kennis is, praat met hem en probeer erachter te komen wat hij heeft gegeten of gedronken.
Kijk in de verpakking hoeveel je denkt te missen.

Neem contact op met je huisarts, ziekenhuis of ga naar de dichtstbijzijnde Spoed Eisende Hulp van een ziekenhuis. Je kunt altijd naar de giflijn bellen (030-274 88 88) of 112.

Info aan de telefoon

Als je belt is de kans groot dat de volgende vragen worden gesteld:

  • Hoe oud is je kindje?
  • Hoe zwaar is hij?
  • Wat heeft hij geslikt? (naam product)
  • Hoeveel heeft hij geslikt?
  • Hoe lang geleden heeft hij het geslikt?
  • Welke symptomen zijn er?

Naar de EHBO

Als je naar de EHBO moet, neem dan de verpakking van het product mee en als het lukt, ook een restant van het braaksel.

Voorkomen is beter

Natuurlijk is het beter om te voorkomen dat je kindje iets verkeerd slikt, maar ongemerkt heb je meer gevaarlijke stoffen in huis dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen, schoonmaakmiddelen, tabak of alcohol. Er zijn zelfs super giftige kamerplanten! Heel normale producten die heel onschuldig kunnen ogen maar voor je kleintje levensgevaarlijk kunnen zijn.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is een paracetamol vergiftiging?
Voorwerp in de neus, EHBO bij kinderen
Verbanddoos. Wat hoort eigenlijk in een EHBO-doos te zitten?
Het risico van het inslikken van knoopbatterijen
Schaafwonden en snijwonden
Giftige kamerplanten. Welke zijn gevaarlijk?
De meest voorkomende ongelukken in huis
Wondverzorging, hoe verzorg je een wond?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *