EHBO met kids. Want een ongeluk zit in een klein hoekje
Hoe goed je ook oplet, een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor je het weet is je kindje ergens van af gevallen, de fles glansspoelmiddel voor Ranja aangezien of heeft hij zijn vingertjes verbrand of bekneld. Natuurlijk doe je je stinkende best om dit soort dingen te voorkomen, maar net in die ene seconde waar je net je aandacht voor iets anders nodig hebt, gebeurt het dan toch. En dan? Dan is het fijn wanneer je iets van EHBO afweet.
Cursus EHBO
Een verplichte cursus EHBO zou voor jonge ouders misschien geen overbodige luxe zijn. Sommige wondjes en ongelukjes, zijn – met een beetje EHBO kennis – prima zelf te verzorgen. En omdat niet iedereen deze cursus heeft gevolgd, geven wij een paar tips.
In geval van nood
In geval van nood zijn er vier belangrijke stappen te volgen:
1) Is er nog gevaar? (Haal gevaarlijke dingen weg, verplaats je kind alleen als er gevaar dreigt, zorg dat je zelf niet gewond raakt).
2) Wat is er aan de hand? (Hoeveel slachtoffers? Iemand zwaar gewond?)
3) Stel slachtoffer gerust en zorg voor hulp. (bel huisarts/112, blijf indien mogelijk zelf bij het slachtoffer).
4) Behandel eerst ernstige verwondingen.
Help brand!
Het is verstandig om – op een moment dat er niks aan de hand is – goed na te denken over wat te doen bij brand. Wat kunnen je vluchtroutes zijn? Is er uit alle kamers ontsnapping mogelijk? Hoe breng je alle kinderen in veiligheid? Het is geen overbodige luxe goed over een dergelijke plan na te denken. Verder wat nuttige tips:
Vlam in de pan
Draai gas/kookplaat uit.
Bedek de pan met een deksel of natte doek (en laat deze een half uur liggen).
Gooi nooit water op de vlammen.
Dooft het vuur niet, ontruim het huis en bel de brandweer.
Kleren in brand
Beweeg zo min mogelijk, want dat wakkert het vuur aan.
Leg hem op de vloer om zijn gezicht en luchtwegen te beschermen.
Wikkel hem in een jas of deken om de vlammen te verstikken.
Rol hem over de vloer om de vlammen te doven.
Voorkom dat je kind in paniek gaat rondrennen. Snelle bewegingen zullen het vuur alleen maar verder doen toenemen.
Wanneer er water in de buurt is, leg je kind dan neer met het brandende deel naar boven en gooi water of een andere onbrandbare vloeistof over hem heen.
Ontsnappen bij brand
Voel aan de deur of hij warm/koud is. Is hij koud? Verlaat dan het vertrek.
Sluit alle deuren achter je.
Wanneer de deur heet is, houdt hem dan gesloten en ga naar het raam. Open deze en roep om hulp, of klim uit het raam (kinderen eerst).
Als je het raam moet breken voor je eruit kunt ontsnappen, leg dan eerst een deken over de scherven.
Verdrinking
Wist je dat een kind al kan verdrinken in een laagje water van 2,5 cm? Als hij voorover valt is dat kleine laagje al genoeg. Laat je kindje dus nooit alleen in bad.
Maar ook wat oudere kinderen kunnen verdrinken, bijvoorbeeld wanneer ze in open water in paniek raken door de sterke stroming, of bevangen raken van de kou. Onderkoeling is voor een kind verraderlijk. Haal hem dan direct uit het water en zorg dat hij zich zo snel mogelijk verwarmd.
Mocht het toch mis zijn gegaan met je kindje:
Til je kindje uit het water en houd zijn hoofdje later dan zijn borst, zodat het niet langer water in kan ademen.
Zelfs als je kindje weer in orde lijkt, is het toch verstandig naar de huisarts te gaan. Wellicht heeft het water alsnog zijn longen beschadigd.
Als je kindje bewusteloos uit het water komt, bedek hem dan met een droge handdoek. Reanimeer als dat nodig is. Als hij ademt, leg je hem in de stabiele zijligging. Zorg ervoor dat je kindje niet afkoelt.
Bel 112 voor een ambulance.
Verslikken
Je kind verslikt zich, waardoor zijn ademhaling wordt belemmerd. Hij probeert te huilen maar maakt een vreemd – of geen – geluid. Zijn gezichtje kan blauw aanlopen. Zodra je dit merkt, leg je je kindje met zijn hoofd naar beneden op je onderarm (steun zijn hoofd en schouders met je hand) en geef hem vijf klappen tussen zijn schouders.
Draai hem om en leg hem op je andere arm en kijk in zijn mond of je iets kunt ontdekken en probeer het te verwijderen. Ga niet blindelings in zijn keel voelen.
Is dit niet afdoende? Leg je twee vingers op zijn borstbeen en duw vijf keer stevig naar beneden in een tempo van één keer per drie seconden. Dit heeft hetzelfde effect als hoesten. Controleer hierna de mond opnieuw.
Je kunt de stappen drie keer herhalen. Bel de huisarts.
Als je kind bewusteloos raakt, maak de luchtweg vrij en controleer zijn ademhaling. Als hij ademt, verwijder de zichtbare belemmeringen in zijn mond. Wie de baby met zijn hoofd naar beneden. Bel 112 voor een ambulance.
Blijf de ademhaling controleren tot er hulp komt.
Als hij niet ademt, geef dan twee effectieve kunstmagie beademingen (maximaal 5 pogingen). Als de borst niet omhoog komt, duw dan vijf keer op de borst om te proberen de belemmering op te heffen. Kijk in de mond en geef één kunstmatige beademing. Herhaal reanimatie gedurende één minuut.
Bel 112 voor een ambulance.
Ga door met reanimeren (vijf keer drukken op de borst, 1 kunstmatige beademing) tot er hulp komt of je baby weer begint te ademen.
Meer noodgevallen
Meer tips hoe je moet handelen bij noodgevallen, zoals vergiftiging, vind je in het boek ‘Acute zorg bij ongevallen met kinderen’. In dit boek vind je uitgebreide informatie (en foto’s) van de meest voorkomende ongelukken in en rond het huis. Altijd handig om bij de hand te houden.
Meer informatie
Vinger tussen de deur, wat moet je doen?
Hoe kun je het beste blauwe plekken verzorgen?
Voorwerp in de neus, EHBO bij kinderen
Verbanddoos. Wat hoort eigenlijk in een EHBO-doos te zitten?
Vergiftiging: Een ongeluk zit in een klein hoekje
Schaafwonden en snijwonden
Verstikking & verslikken bij kinderen
Wondverzorging, hoe verzorg je een wond?
De meest voorkomende ongelukken in huis
De reisapotheek. Deze producten mogen niet ontbreken op vakantie!
Voetblaren, niet ernstig wel pijnlijk
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com