Het eerste speelafspraakje!
Zodra je zoon of dochter naar de basisschool gaat, is de kans groot dat je op enig moment de vraag kunt verwachten: “Mam, mag hij bij mij spelen?” of “Mam, mag ik bij haar spelen?”. Een nieuwe mijlpaal, voor hem maar ook voor jou. Want ineens wil je kleine erwt bij iemand gaan spelen die je eigenlijk helemaal niet zo goed kent. Misschien ging hij tot voor kort alleen bij opa en oma spelen, bij je zus, vriendin of buurvrouw, maar ja, die ken je allemaal. Maar zo’n vreemd gezin? Misschien voelt het beter om zo’n eerste speelafspraakje bij jou thuis te laten vinden. Dan kan je een beetje de kat uit de boom kijken als hij of zij wordt opgehaald.
Eerste speelafspraakje
Zo’n eerste speelafspraakje is natuurlijk hartstikke spannend. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jou. En hoe gaat dat dan? Moet je er alle speelgoed voor uit de kast trekken? Moeten er cupcakes gebakken worden of andere capriolen uitgehaald worden? Of kan het ook gewoon easy going en layback? En als je zoon of dochter er zelf niet mee komt, ga je dit dan voor hem regelen? Hoeveel speelafspraakjes is normaal en ga je zo’n eerste keer mee koffie drinken, of is dat erg opdringerig?
Heb even geduld
Je bent echt niet de enige die met al dit soort vragen zit. Veelal zal het zichzelf gewoon wijzen en per kind/ouder steeds weer anders zijn. Overleg het met de andere ouder, samen komen jullie er wel uit. Schiet niet gelijk in de stress als je zoon of dochter de eerste week niet gelijk met een speelafspraakje thuis komt. Bij de jongere kleuters kan het best een paar maanden duren voor het eerste afspraakje een feit is. Natuurlijk kun je dat best thuis stimuleren door eens langs je neus te vragen: “Zou je het leuk vinden om eens bij… te spelen? Of hem/haar eens hier uit te nodigen?”. Afhankelijk van zijn reactie, kun je eventueel een vervolgstap zetten. Of misschien wordt hij aan het denken gezet door jouw vragen en komt hij er uiteindelijk zelf mee.
Sommige kinderen hebben geen schroom om anderen kinderen te vragen, maar er zijn ook kinderen die wat voorzichtiger of terughoudender zijn. Soms hebben ze gewoon een klein duwtje in de rug nodig om het te vragen. Je zou ze kunnen helpen door bijvoorbeeld een balletje op te gooien: “Zullen we vragen of …. vanmiddag bij jou wil komen spelen?”
Niet te lang
Houd zo’n eerste speelafspraakje niet te lang. Zo’n anderhalf uur tot twee uur is lang zat. Vergeet niet dat ze ook al een vermoeiende schooldag achter de rug hebben, dus het energielevel is ongetwijfeld niet meer zo hoog. Tel daarbij de spanning op en je snapt dat twee uur echt “the max” is. Zo houd je het voor alle partijen leuk. Als zo’n eerste keer goed is gegaan, kun je het eventueel langzaam uitbreiden en opbouwen.
Do’s & Don’ts
Natuurlijk bepaal je helemaal zelf hoe je de afspraakjes regelt, maar wellicht heb je iets aan deze tips. Vooral als je nog geen ervaring hebt, kunnen sommige tips een fijne reminder zijn.
- Wissel adressen en telefoonnummers uit met de ouder van het andere kind.
- Maak goede afspraken over de tijd en het ophalen/thuis brengen.
- Laat het afspraakje niet te lang duren en spreek niet te laat af (vermoeidheid).
- Dring jezelf niet op om koffie/thee te komen drinken. Niet iedereen heeft hier tijd/zin in.
- Zorg dat je op tijd bent om je kind op te halen.
- Help de kids op weg tijdens het spelen, zodat ze wat kunnen wennen.
- Laat je kind bedanken voor het spelen. Geef hem een reminder als hij dit vergeet.
- Wissel de afspraken af. De ene keer bij jou, de andere keer bij een ander.
- Houd je zoveel mogelijk aan de gemaakte afspraken.
Speeltijd!
Je hoeft echt niet alle toeters en bellen uit de kast te trekken om er een feest van te maken. Je zou hiermee jezelf te kort doen, want na afloop moet alles weer opgeruimd worden én je hebt de lat voor een volgende keer (onnodig) hoog gelegd. Als je die keer dan net geen zin hebt, moe bent of geen tijd hebt, dan begint zo’n speelafspraakje al direct met een teleurstelling.
Wat er precies wordt gedaan, is mede afhankelijk van de spelende partijen. Hoe oud zijn ze? Als het de eerste keer is, kun je beginnen met elkaar wat te drinken en wat fruit te eten. Zo kunnen ze aan elkaar wennen in een andere omgeving dan waar ze elkaar hebben leren kennen. Stel het spelende kind op z’n gemak, het is voor hem toch ook spannend.
Oudere kinderen gaan al snel hun eigen gang, maar jongere kinderen moeten soms een beetje op gang geholpen worden. Je kunt ze helpen door suggesties aan te dragen. Als het eenmaal allemaal loopt, kun je ze het beste gewoon hun gang laten gaan.
Wat is leuk om te doen?
Natuurlijk is het afhankelijk van de voorkeuren en leeftijd van de kids, maar wat (bijna) altijd leuk is:
knutselen, tekenen/schilderen, poppen/poppenhuis, LEGO, Playmobil, spelletje, koekjes bakken, voorlezen, kleuren, verkleedkleding en vergeet vooral niet buiten te spelen, als het mooi weer is.
Een foto is altijd leuk!
Het is altijd leuk om als ouder op de hoogte te blijven hoe het speelafspraakje gaat. Stuur tussendoor één of twee foto’s. Met de smartfoons van tegenwoordig zijn ze snel gemaakt en verstuurd. En de andere ouder zal dit ongetwijfeld enorm waarderen.
Ophalen
Zorg dat je op tijd bent om je kind weer op te halen. Het is zijn houvast. Als hij het al spannend vindt, dan is het fijn dat hij er op kan vertrouwen dat jij hem op de afgesproken tijd komt halen. Ik heb na een feestje wel eens een kind “over gehouden”. Dat voelt niemand fijn. Twee uur na de afgesproken tijd kwam zijn moeder hem alsnog ophalen. Aan de alcoholnevel om haar heen te ruiken, hoefde ik niet te raden naar wat zij in de tussentijd had gedaan. Best een lastige situatie.
Om eventuele problemen te voorkomen kun je het beste zo’n 10 minuten van tevoren laten weten dat het einde van het speelafspraakje aan zit te komen. Ze kunnen er dan allebei rekening mee houden en misschien zelfs de spullen met elkaar opruimen. Ook is de omschakeling op deze manier niet zo rauw.
Meer informatie
Help! Mijn kind heeft geen vriendjes
Het belang van vriendschappen voor kinderen
Omgaan met schoolpleinmoeders: de do’s & don’ts
Samen spelen is een kwestie van blijven proberen
Omdat lachen altijd goed is: De tien leukste schoolmoppen
Hoe leert je peuter samen te spelen met andere kinderen?
Speelgoed voor peuters (van 1 tot 4 jaar)
Samen spelen, hoe leer ik hem dat?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com