Site pictogram Oudersenzo

Kind aan de smartphone? Met deze tips gaat het goed!

Eerste smartphone. Kind aan de smartphone? Met deze tips gaat het goed!

Je moet er langzamerhand aan gaan geloven: je kind een eigen smartphone. Misschien weet je het te rekken tot ze naar de middelbare school gaan, maar dan houdt het ook wel op. Veel dingen worden nu eenmaal al geregeld via een groepsapp en als ze ver moeten reizen naar school is het zeker fijn als ze jou kunnen bereiken, mocht dit nodig zijn. Toch is het wel fijn als je met een aantal dingen even rekening houdt.

Welk merk kies je?

Misschien heeft je kind al een duidelijke voorkeur voor een iPhone of toch juist voor een ander merk. Het is aan jou of je daarin meegaat! Bedenk dat een iPhone net even anders is dan bijvoorbeeld een Samsung of een Motorola (om maar een paar voorbeelden te noemen). Een iPhone draait via Apple iOS, terwijl de andere grote speler op dit gebied Google Android is. Beide besturingssystemen verschillen op meerdere fronten van elkaar en het is maar net aan jou wat jouw voorkeuren zijn. Je hier even in verdiepen om straks niet te balen van je keuze is zeker de moeite waard!

Wanneer is het juiste moment voor een smartphone?

Zoals gezegd is het vaak de gang naar de middelbare school het moment om toch een smartphone voor je kind te kopen. Maar misschien is het slim om dit toch net iets eerder te doen. Als je zoon of dochter eenmaal naar de brugklas gaat, verandert er niet alleen veel voor je kind, maar ook voor jou. Want als ouder kom je toch net weer een stukje verder van het dagelijks leven van je kind te staan. Je hebt minder zicht op wat er op school gebeurt en je puber zal steeds meer zijn eigen gang gaan. Door je zoon of dochter bijvoorbeeld een jaartje eerder al zijn telefoon te geven, kan je dat jaar gebruiken om hem wegwijs te maken in wat je allemaal wel en niet doet met de smartphone…

Waarschuw je kind

Waarschijnlijk heeft je kind op school al wel les gehad in zaken als mediawijsheid. En ook jij zal best al wel eens met je kind in discussie zijn geweest over wat je wel en niet moet doen op internet. Maar pubers en social media zijn weer een ander verhaal. En met een eigen smartphone is die social media ontzettend belangrijk… Leg je kind regelmatig uit wat echt niet kan en vooral ook: waarschuw je zoon of dochter ook voor de gevaren. Je hoort vrij regelmatig dat pubers onzeker worden door wat er aan afbeeldingen voorbijkomt via dit soort kanalen. Ga daar ook gewoon over in gesprek!

Let op de kosten

Zorg dat je kind veilig is op de telefoon, ook financieel. Abonnementen hoeven tegenwoordig helemaal niet zo duur meer te zijn, maar zorg dan ook dat je puber niet meer kan doen dan wat het abonnement inhoudt. Stel dus in dat internet niet meer opgestart kan worden als hij of zij bijna door zijn data heen is! Spreek ook met je kind af wie wat betaalt. En bespreek wat er gedaan wordt als zijn bundel leeg is. Mag hij dan zelf nog bijkopen, bijvoorbeeld, of is het dan gewoon klaar? In plaats van een bundel kan je eveneens kiezen voor prepaid. Hiermee kan je kind dus gewoon niks meer als het leeg is. Maar maak ook hierbij duidelijke afspraken hoelang hij met zo’n kaartje moet doen!

Maak afspraken over gebruik

Leuk, iedereen aan de smartphone, maar voor de gezelligheid onderling kan het behoorlijk vervelend zijn. Maak dan ook duidelijke afspraken. Een hele bekende is bijvoorbeeld dat er geen smartphone meegenomen wordt bij het eten. Maar uiteraard mag je zelf best nog meer of andere afspraken maken. Zit je kind echt alleen nog maar op het ding, dan kan je hier ook afspraken over maken! Wordt hij of zij ontzettend afgeleid door zijn smartphone en komt daardoor zijn huiswerk in gevaar? Dan zou je zelfs kunnen zeggen dat de telefoon beneden blijft als hij boven zijn huiswerk gaat maken (of iets dergelijks).

Smartphone kopen? Waarom geen simpele mobiel?

Samen een smartphone uitzoeken kan een hele klus zijn. Jij hebt jouw eisen en je kind waarschijnlijk zijn eigen wensen. Heb helder wat je wilt én bedenk dat er tegenwoordig heel veel via bijvoorbeeld Whatsapp wordt geregeld. Afspraken die gemaakt worden, lessen die uitvallen, wijzigingen in het wedstrijdrooster van de sportvereniging: het is zo makkelijk om het via de/een app te doen. Veel scholen en verenigingen maken hier dan ook gebruik van. Je ontkomt er dus niet aan om echt voor een smartphone te gaan…

Extra informatie

Overstappen naar sim-only: goed idee nu alles duurder wordt?
Waar is de smartphone allemaal goed voor?
Vanaf welke leeftijd aan de smartphone?
Checken van de smartphone: Wel of niet doen?
Eerste mobiel voor je kind
Telefoon beschermen? Zo doe je dat!
Kinderen en social media. Vanaf welke leeftijd?
Vanaf welke leeftijd is de ipad geschikt?
Waarom een iPhone hoesje het ideale cadeau is

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto’s: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Mobiel.nl

Mobiele versie afsluiten