Het zou op de bucketlijst moeten staan voor elke moeder, zelf een speurtocht organiseren. Heb jij het al eens gedaan? Neem maar van mij aan, een zelfgemaakte speurtocht is de nieuwste trend.
Hierbij enkele tips, waardoor je de beginnersfouten over kan slaan.
De grote lijnen
Begin eerst met een grove schets hoe je de speurtocht in wil kleuren. Hoe lang mag de speurtocht minimaal en maximaal duren? Denk hierbij aan de spanningsboog van de kinderen. Voor kleine kinderen van 4 tot 6 jaar is een half uurtje echt al meer dan genoeg. Het idee dat ze een speurtocht gaan doen is voor die kleintjes al spannend.
Laat de speurtocht daarom niet te lang duren, want niet iedereen heeft een even grote spanningsboog. En als 1 of 2 kinderen zich gaan vervelen dan trekken ze al snel de rest erin mee. Dat is ook zo zonde als je halverwege bent en de helft van de kinderen is er al helemaal klaar mee.
Begin goed en eindig met een verrassing
Bepaal je start en eindpunt. Dag mag op verschillende locaties zijn. Thuis starten is altijd fijn, vooral omdat iedereen dan nog even naar het toilet kan. Halverwege moeten plassen is lastig en ook zo’n gedoe. Tip van een ervaren moeder: afsluiten bij een ijssalon is een gegarandeerd succes. Als er geen ijssalon of schat aan het einde te vinden is, dan is iets van een kleine verrassing leuk om de speurtocht symbolisch mee af te sluiten. Denk hierbij aan een ballon of stuiterbal ofzo.
Geef je fantasie de ruimte
Als de grote lijnen staan dan kan je gaan nadenken over de invulling. Heb je misschien een thema dat centraal staat op het feestje? Zo ja, dan vlecht je dit ook in de activiteiten van de speurtocht door. Je kan er een spannend verhaal en opdracht van maken. Als jullie indianen zijn, dan gaan jullie op strooptocht, verkleed met indianenband en strepen op het gezicht. Als de kinderen gestolen waar terug moeten vinden, dan zijn zij de politiemannen met een belangrijke missie. Bij een prinsessenfeestje kunnen de kinderen met een toverstaf op zoek gaan naar de schat. Op een dierenfeestje mogen ze allemaal een knuffel mee nemen tijdens de dierentocht. En ga zo maar door.
Laat je fantasie dus lekker gaan en verzin er een mooi verhaal met een missie omheen. Kinderen zijn er dol op, overdrijven mag, dus laat je lekker gaan.
Even praktisch
Wacht met het uitzetten van de speurtocht tot het laatste moment. Zo voorkom je dat onderdelen van je tocht door ‘kwajongens’ verwijderd worden. Je kan de route op verschillende manieren uitzetten, met ballonnen, lintjes, of aanwijzingen. De aanwijzingen moeten passen bij de leeftijd van de kinderen. Bij jonge kinderen zijn foto aanwijzingen makkelijker en duidelijker dan instructies in woord. Hou het simpel!
Less is more
Onderweg is het vaak leuk om een paar quizjes of vragen uit te zetten, of een opdracht die de kinderen kunnen doen. Zo wissel je het wandelen af met een praktische opdracht. De focus verplaatst zich en zo blijven de kinderen enthousiast, fris en scherp.
Een beginnersfout die ik, en velen met mij, hebben gemaakt is dat we teveel tijdens de tocht willen doen. In een speurtocht van een uur kan je maximaal drie a vier opdrachten doen.
Wie gaat er voorop?
Je kan de kinderen een routekaart meegeven, die kan je zelf ontwerpen natuurlijk. Zo krijg je de route overzichtelijk in beeld. Kinderen houden van duidelijkheid, dus teken de route uit. A3 is een mooi voormaat. Laat de kaart plastificeren bij slecht weer.
Wat ook handig is, is dat je deze routekaart kan gebruiken om de groep bij elkaar te houden en om zo het tempo te bepalen. Ze willen namelijk allemaal voorop en zijn soms meer bezig om elkaar voorbij te gaan dan om zich heen te kijken. Degene die de kaart heeft mag voorop lopen en de rest moet erachter blijven. Omstebeurt mogen ze dan voorop en de kaart vast houden. Zo komen de rustige kinderen ook aan de beurt om de speurtocht te leiden. Dat vinden ze vaak erg leuk. Wissel om de vijf minuten af. Een ander kind kan daarvoor de stopwatch bijhouden. Dat is minstens zo’n leuke taak.
Wees flexibel
Hoe mooi en strak je de speurtocht ook hebt gemaakt, probeer open te staan en mee te bewegen met wat de kinderen nodig hebben. Het succes van een speurtocht wordt niet bepaalt door een perfecte uitvoeren van wat jij had bedacht, maar door de lol van de kinderen. Anders is niet minder of verkeerd.
Meer informatie
Spoorzoekertje en andere speurtochten
Gooispelletjes om met elkaar te spelen
Buitenspelen? Zorg voor een kinderparadijsje in de tuin
Buitenspelen in de herfst
Balspelletjes voor buiten
Bronvermelding
Tekst: Esther Mostert
© afbeelding: 123rf.com