Een veilige trap voor de kinderen

Een veilige trap voor de kinderen

Natuurlijk maak je het huis zo veilig en kindvriendelijk mogelijk tijdens de zwangerschap. Je kiest bewust voor verf op waterbasis in de babykamer, afdekplaatjes voor de stopcontacten, kindersloten op de deurtjes van de keukenkastjes en zelfs de keukenlade, waar de messen liggen, krijgt een veilige sluiting zodat deze niet zomaar kan worden opengetrokken.

Voorkomen is beter dan genezen

Een ongeluk kun je beter voorkomen dan genezen. Maar dan die trap, die trap blijft een gevaarlijk obstakel in huis. Wist je dat er in Nederland ongeveer 3650 dodelijke ongelukken in huis gebeuren, waarbij het vaakst een val van de trap een rol speelt?! Niet alleen door ouderen, maar ook door kinderen en volwassenen. We kunnen immers allemaal een misstap maken, halverwege de trap duizelig worden of ergens over uitglijden.

Een veilige trap is daarom van groot belang en kan veel ongelukken voorkomen. Maar hoe maak je die nou zo veilig mogelijk? Nou door op deze punten te letten!

Traphekjes

Als je denkt aan de combinatie trap, kinderen en veiligheid, denk je waarschijnlijk als eerste aan de aanschaf van een traphekje. Dat is inderdaad een heel goed begin. Je wilt immers niet dat je kind, als hij amper kan lopen, zelfstandig de trap af- of opgaat. Met een veilig traphekje kun je veel letsel voorkomen. Het is belangrijk dat je het hekje aanschaft en ophangt nog voor je dreumes kan kruipen. Het liefst voor de vijfde maand, want doorgaans leren kinderen tussen de zevende en tiende maand kruipen. Maar je kind zal maar net een heel snelle baby zijn en het gewoon met zes maanden al doen. Dus hoe eerder het hekje er staat, hoe beter het is. Vergeet het hekje vervolgens niet te gebruiken.

Plaats zowel een hekje bovenaan de trap als onderaan de trap. Je wilt immers niet dat je kleine klimaap zonder toezicht naar boven klautert (en er vervolgens halverwege afvalt).
Let er bij de aanschaf goed op dat het traphekje voldoet aan de veiligheidsnorm. Bij sommige traphekjes staan de spijlen te ver uit elkaar en dat brengt weer heel andere risico’s met zich mee.

lijn groen oudersenzo
Een veilige trap voor de kinderen

Een goed traphekje heeft:

– een minimale hoogte van 75 centimeter (gemeten vanaf de vloer)
– een afstand tussen de spijlen van minimaal 4,5 en maximaal 6,5 centimeter (of is helemaal dicht)
– aan de onderkant een maximale ruimte tussen hekje en vloer van 6,5 centimeter
– een eenvoudige vergrendeling die door volwassenen met één hand bediend kan worden

Koop geen tweedehands schaarhekje, want deze voldoen niet aan de huidige veiligheidseisen. Mocht je een tweedehands hekje kopen, vraag dan om het serienummer om te checken of het hekje voldoet aan de huidige veiligheidseisen en controleer de staat van het traphekje. Is alles heel en werkt het slot nog goed?

Trapleuning

Bij een veilige trap hoort natuurlijk ook een veilige trapleuning. Veelal wordt er gebruik gemaakt van houten trapleuningen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor stalen trapleuningen. De leuning biedt houvast en is er om aan vast te pakken als je bijvoorbeeld een misstap maakt of voor je stabiliteit tijdens het traplopen. Nu denk je waarschijnlijk gelijk aan ouderen, maar ook voor kleine kinderen is de leuning van groot belang omdat hun coördinatie nog niet zo goed is. Dit maakt ze kwetsbaarder voor vallen.

Voor een veilige leuning geldt, hoe steviger hoe beter. Deze stevigheid heeft natuurlijk met de bevestiging te maken, maar ook het materiaal en de dikte speelt hierbij een rol. Maar denk ook aan de kleur van de trapleuning. Valt deze wel genoeg op, ook als het donker is?

Een goede trapleuning loopt mee in de kromming en zit overal op dezelfde hoogte. Als de kinderen nog klein zijn, zou je kunnen overwegen om de leuning tijdelijk wat lager te plaatsen.

Voorkom uitglijden

Houten trappen kunnen het best worden bekleed met vloerbedekking. Een houten trap kan immers erg glad zijn. De kosten hiervan kunnen behoorlijk oplopen. Houd rekening met zo’n 700 euro per trap. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven, bijvoorbeeld door de trap te bekleden met ‘trapmaantjes’. Deze zijn eenvoudig zelf aan te brengen en ook nog eens een stuk goedkoper. Uiteraard is het wel belangrijk dat deze goed worden vast gekit en dat je blijft controleren op eventuele losgelaten stukken. Losse stukken maken ze de trap juist weer gevaarlijker.

Antislip trap

Heb je een houten trap en wil je deze liever niet bekleden? Dan kun je kiezen voor een antislipstrip. Deze wordt in het loopvlak van de traptreden geplaatst en vergroot de grip op de trap om veilig te kunnen lopen.
Deze strip is ook perfect wanneer je trap bedekt is met zeil of laminaat. Er zijn verschillende soorten antistlipmaterialen, bijvoorbeeld zelfklevende antislip-strips of antislip-spray.

Trapneuzen

Heb je al ooit gehoord van trapneuzen? Ik had er eerlijk gezegd nog niet eerder van gehoord. Maar een trapneus is een profiel van aluminium, kunststof of rubber dat op de rand van de traptrede bevestigd wordt. Deze antislip laag of contrast markering zorgt voor een extra veiligheid. Ook perfect te gebruiken voor buitentrappen!

Houd de trap veilig

Je kunt nog zoveel tijd en moeite steken in het vergroten van de veiligheid van de trap, maar op het moment dat je dingen op de trap gaat leggen, is het vragen om moeilijkheden. Dus leg geen speelgoed, kleding, schoenen of welke spullen er ook naar boven moeten worden gebracht, op de trap. Je kunt er zo makkelijk over uitglijden, vooral in het donker, wanneer je het ook nog eens niet ziet liggen.

Let ook op je voeten als je de trap op- of af wilt lopen. Met schoenen of pantoffels met stroeve zolen zal je minder snel uitglijden. Maar loop je bijvoorbeeld op je sokken, dan wordt deze kans aanzienlijk vergroot. Hoe veilig je trap ook is gemaakt.

Zorg er ook voor dat de trap goed verlicht kan worden en je de traptreden goed kunt zien. Verlichting is belangrijk om in te schatten hoe diep de treden zijn en waar de treden eindigen.
Er bestaat ook speciale trapverlichting, die onder de traptreden wordt geplaatst. Een goed verlichte trap verkleint de kans op vallen!

De eerste stapjes op de trap

En dan gaat je kleine man of vrouw voor het eerst die trap op of af, blijf zo dicht mogelijk bij hem, zodat je direct kunt ingrijpen als het mis lijkt te gaan. Leer kinderen met beleid de trap te nemen, altijd, ook als ze al goed kunnen lopen. In hun spel willen ze nog wel eens de trap af rennen en alle veiligheidsregels vergeten. Blijf er echter op hameren en de regels erin stampen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

liefs Marion

Meer informatie

Welke vloer kies ik met kleine kinderen in huis?
Traplift: Aanpassingen in je huis als je kind gehandicapt is
Veiligheid in en rond je huis
De meest voorkomende ongelukken in huis
Veilig de trap op, zo leer je je kind traplopen!
Veiligheid in huis – De week van de veiligheid
Traphekjes, veiligheid voor alles
Veiligheid – De week van de veiligheid

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Trapleuningspecialist.nl.

lijn-groen-oudersenzo

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *