Een kerstpakket kiezen: waar let je op?
Je wilt je waardering laten zien aan je personeel, zakelijke contacten of juist de vrijwilligers van een organisatie? Dan is een kerstpakket geven uiteraard een heel leuk idee. Nu kan je natuurlijk gewoon zonder nadenken een pakketje kopen en klaar. Maar het wordt natuurlijk veel leuker als je ook echt aandacht besteedt aan wat je dan geeft! Waar let je op? En wat zou je allemaal kunnen doen?
Meer dan een kerstpakket
Een kerstpakket kopen en daarmee ook een goed doel steunen: dat past toch grandioos bij elkaar, nietwaar? Kies je voor een kerstpakket waarbij je een goed doel steunt dan voelt dat toch lekker. Maar bewust kiezen voor een pakket wat rekening houdt met het milieu of bijvoorbeeld fairtrade, ook dat past helemaal bij de kerstgedachte. Dus voor je überhaupt gaat bedenken wat je gaat geven, is het al een mooi idee om te zoeken naar de mogelijkheden die er zijn om een duurzaam kerstpakket te geven. Of dus een pakket wat meteen ook een goed doel steunt.
Een kant-en-klaar pakket of zelf samenstellen
De volgende vraag is of je zelf het pakket wilt kunnen samenstellen of dat je voor bestaande pakketten kiest. Een standaardpakket is op zich natuurlijk prima. En vaak zullen ze goedkoper zijn dan dat je zelf iets gaat samenstellen. Hoewel dat ook per aanbieder zal verschillen. Het maakt het voor jou simpel omdat je niet zelf verder hoeft na te denken. Daar staat tegenover dat een zelf samengesteld pakket wel persoonlijker is…en helemaal aan jouw eigen wensen voldoet.
Hou rekening met de ontvanger
Aankomen met een prachtig pakket met vooral vlees, terwijl je weet dat de ontvanger een overtuigd vegetariër is, getuigt niet echt van een persoonlijke gift. Of misschien nog akeliger: iemand die heel allergisch is voor pinda’s een pakket met allerlei noten en pinda’s geven. Natuurlijk is het lastig om overal rekening mee te houden, zeker als je heel veel pakketten nodig hebt. Maar het laat wel zien dat je dus eigenlijk helemaal geen rekening houdt met de ontvanger en het vooral als een verplichting ziet. Dat moet je niet willen, toch?
Het was immers een blijk van waardering! Werk je of ben je eigenaar van een groot bedrijf en weet je dus echt niet wat iedereen wel of niet kan krijgen? Raadpleeg daarvoor mensen van de werkvloer. Mensen uit de verschillende ‘afdelingen’ zullen best weten of iemand vlees eet of iets wel of niet eten mag. Dat het nooit helemaal waterdicht zal zijn, dat is helaas wel zo. Maar hoe meer jij je best doet, hoe mooier het toch zal zijn.
Kies een thema
Een pakket met een bepaald thema kan heel leuk overkomen en straalt net meer sfeer uit dan zomaar van alles bij elkaar geplukt. Dit kan op kleur van de verpakking zijn, bijvoorbeeld. Of juist met een landenthema. Of bijvoorbeeld om een bepaalde maaltijd te kunnen maken en nog wat extraatjes erbij. Kan je een leuk thema verzinnen die ook echt slaat op jullie bedrijf of iets wat jullie meegemaakt hebben? Dat maakt het nog treffender!
Met geschenk
Naast etenswaren een geschenkje erbij doen wordt meestal ook gewaardeerd. Dit kan bij een themapakket uiteraard aangepast worden aan het thema. Of het geschenk de grote verrassing is en het eten er extra bijzit of andersom: het kan allemaal.
Wat anders dan een kerstpakket
Misschien hoor je vooral geluiden dat mensen het eigenlijk wel gezien hebben. Dat ze weleens iets anders willen dan een doos vol etenswaren. Een leuke cadeaubon kan dan een uitkomst zijn. Toch hoor je ook juist dat dat weer heel makkelijk gevonden wordt en missen de mensen dan juist de ‘verrassingsdoos’. Nu zal je het nooit voor iedereen goed doen, dus gewoon eens iets proberen kan uiteraard ook. Een combinatie van een standaard kerstpakket met een bon in de doos, ook dat kom je regelmatig tegen.
Een kortingsbon van een vakantiepark is leuk, maar eigenlijk geen echt cadeau omdat de mensen dan toch eerst zelf nog moeten betalen voordat ze er gebruik van kunnen maken. Een bon met een bepaalde waarde die te gebruiken is bij een winkel als Bol.com of bijvoorbeeld een bon waar je heel veel kanten mee op kunt, zoals een VVV-bon, is misschien dan toch leuker. Want dan kunnen ze echt iets kiezen wat ze leuk vinden én kunnen ze zelf beslissen of ze er wel of geen geld bijleggen. Deze bon geven in een (kleiner) kerstpakket kan vast op veel positieve reacties rekenen.
Meer informatie
Hoe ga jij dit jaar je kerstwensen en/of nieuwjaarswensen versturen?
Kerstmis vieren, een gezellig samenzijn
Willy Woef viert Kerstmis (voorleesverhaaltje)
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com