Een duurzaam huishouden? Zo doe je dat.

Misschien had je er nog nooit van gehoord, maar vandaag is het Duurzame dinsdag. ‘Duurzaamheid’ is echt zo’n begrip waarmee je om de oren wordt geslagen tot je murw bent en er uiteindelijk maar weinig verandert. Je hoort het zo vaak dat je misschien niet eens meer weet wat het écht betekent. Duurzaamheid betekent dat mens, milieu en economie met elkaar in evenwicht zijn, zodat we de aarde niet onnodig uitputten. Een prachtige gedachte!

Een duurzaam huishouden

Eigen grasmaaier

Zo vraag ik me wel eens af waarom iedereen in mijn straat een eigen grasmaaier moet hebben, of een eigen elektrische heggenschaar. Waarom zetten we geen leensysteem op? Je kunt dit soort producten prima delen met elkaar, je hebt ze toch niet iedere dag nodig. En zo zijn er veel meer dingen die we met elkaar zouden kunnen delen. Eigenlijk zou je per straat of wijk een depot moeten hebben waar je dat soort dingen kunt lenen. Voor een huurprijsje, zodat er weer nieuw materiaal gekocht kan worden als het kapot of versleten is. Je bent hoe dan ook een stuk goedkoper uit, maar doordat er minder apparaten nodig zijn, is dit een stuk minder belastend voor het milieu.

Meer laten rouleren

Neem bijvoorbeeld speelgoed. Je kind krijg een stukje speelgoed, speelt er een paar dagen of weken mee en is er alweer op uitgekeken. Soms wordt het op een later moment nog wel eens opgepakt, maar meestal verdwijnt het ergens achter in de kast en komt er nieuwer speelgoed voor te liggen, zodat het daar waarschijnlijk blijft liggen tot de grote schoonmaak en het speelgoed in een vuilniszak verdwijnt. Of in het meest positieve geval naar de Kringloop wordt gebracht of op Marktplaats wordt verkocht.
Hoe mooi zou het zijn als dit speelgoed zou rouleren in de straat? Vandaag speelt jouw kind ermee en morgen buurmeisje Sanne, of Dirkje van vier huizen verderop. En jij krijgt voor je kindje dan weer het speeltje van Kareltje die op zijn grote truck was uitgekeken.
Die enorme speelgoedberg waar de huidige kinderen mee te maken krijgen, is het bijna niet meer te verslijten. Waarom zouden er dan niet meer kinderen plezier ervan kunnen hebben? Waarom zou het speelgoed nieuw moeten zijn? Alsof een kind daar waarde aan hecht…

Zwerfboeken

En dat kan natuurlijk ook met kinderboeken. Die lenen zich daar perfect voor. Want na 86 keer hetzelfde boekje te hebben voorgelezen, val je er toch echt zelf van in slaap. Kinderboeken lenen zich perfect om te rouleren. Er is wel zo’n initiatief, dat heet ‘Zwerfboeken‘. Persoonlijk vind ik dit een prachtig initiatief. Je hebt een boek dat je niet meer gebruikt, je plakt er een ‘zwerfboeksticker’ op en je laat hem zomaar ergens achter, op een plek waar veel kinderen komen. De speeltuin, de supermarkt, de wachtruimte bij het consultatiebureau, ik noem maar wat. Bedoeling is dat dit boek door een ander kindje weer mee naar huis wordt genomen om er van te genieten. Hij mag het boek houden maar hij mag het na het lezen, ook weer door laten zwerven. Ik vind het een top idee en ik heb al meerdere boeken op die manier aan het zwerven gebracht.

Wat je ver haalt…

Duurzaamheid zit ook in zoveel mogelijk te kiezen voor lokale- en/of seizoensproducten. Misschien ben je nog van mening ‘wat je ver haalt is lekkerder’ of in geval van AliExpress, wat je van ver haalt is goedkoper, maar het is ook een enorme aanslag op de aarde. Want dat speelgoed wat je in China hebt besteld, doet een flinke aanslag op het milieu. En natuurlijk kun je denken: ‘Ach die ene kleine squishies maakt geen verschil, die boot vaart toch.’ Zeker, daar heb je een punt, maar die boot vaart alleen omdat er nog duizenden kleine squishies in liggen…

Economisch gezien

Natuurlijk is het een lastig verhaal, want als we van de een op de andere dag zo zouden gaan leven en nog veel meer producten met elkaar zouden delen, dan zou de economie instorten. En ook de economie maakt deel uit van het begrip ‘duurzaamheid’. Maar dat neemt niet weg dat we best kritischer zouden mogen kijken naar de producten die we kopen. Want sommige dingen kunnen echt prima met elkaar gedeeld worden, we hoeven echt niet alles zelf in de schuur te hebben staan.

Geef sommige producten een tweede leven, koop eens wat minder, eet eens een dag geen vlees, deel je spullen met anderen, geef speelgoed of kinderkleertjes weg aan de volgende, kook met seizoensproducten, koop niet steeds een nieuwe plastic zak voor de boodschappen maar koop een keer een goede stevige tas waar je steeds opnieuw mee kunt doen (of pak een doos in de supermarkt) en kies eens wat vaker voor lokale producten. Want die zijn ook echt net zo lekker of goed!

Eigenlijk begint duurzaamheid, gewoon bij onszelf…

liefs Marion

Meer informatie

Hoe kun je duurzamer leven?
Duurzamer leven is helemaal niet zo lastig
6x Simpele hacks die je ecologische voetafdruk direct verkleinen
Je huis verduurzamen? 6 ideale tips voor een groener huis
Nanoplastic: Worden er straks plastic baby’s geboren?
Besparen op je boodschappen
Keep it clean day – Waarom is deze dag belangrijk?
Milieubewust leven – Groen opvoeden
80 Bezuinigingstips of bespaartips die werken

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *