Site pictogram Oudersenzo

Een buggy kopen – Waar moet je op letten?

Een buggy is perfect geschikt voor korte wandelingen of snelle boodschap. Ze zijn opvouwbaar, makkelijk te besturen en je neemt ze eenvoudig mee. Er zijn veel verschillende buggy’s te koop, hoe weet je nou welke voor jullie het meest geschikt is? Wij zetten wat tips voor je op een rij waar je rekening mee kunt houden bij de aanschaf.

Wat is een buggy?

Een buggy is een soort wandelwagen, maar dan wat minder groot en veel lichter. Het zitgedeelte is dicht bij de grond doordat de wielen kleiner zijn dan die van een wandelwagen. Een buggy is gemaakt voor snel en kort gebruik, want hij biedt weinig steun aan je kindje. Het is dus belangrijk dat je er pas een gaat gebruiken als je kindje goed zelfstandig kan zitten, dus vanaf een maand of 10. Hoewel dit natuurlijk per kindje verschilt. Je kunt de wagen blijven gebruiken tot ongeveer zijn vierde jaar.

Voordelen van een buggy

De voordelen is het gewicht. Daarnaast zijn ze opvouwbaar en nemen niet veel ruimte in. Ze zijn dus superhandig voor vakantie, in de bakfiets, een korte wandeling of een snelle boodschap. Een ander voordeel is vaak de prijs. Een buggy is vele malen goedkoper dan een wandelwagen.

Nadelen van een buggy

Een buggy is veel minder comfortabel dan een wandelwagen. De wielen zijn een stuk kleiner en bieden weinig comfort. Als je kindje lang in de wagen zou zitten kan dit belastend zijn voor zijn botten. Als je een lang stuk met je kindje gaat lopen, is het eigenlijk niet aan te raden. Hij is ook lastiger van richting te veranderen en rolt minder makkelijk op onregelmatige oppervlakten. Dit komt voornamelijk door de kleinere wielen. Hierdoor duwt een buggy ook wat zwaarder dan een wandelwagen.

Verschillende soorten buggy’s

Er zijn buggy’s met vier wielen of met drie wielen. De meeste hebben er vier, maar soms zie je buggy’s met een wiel minder. Een buggy met drie wielen is iets stabieler op een niet-vlakke ondergrond, zoals een bospad. Er zijn ook buggy’s die verschillende zit- en/of ligstanden hebben. Handig als je kindje onderweg in slaap valt. Dan zit of ligt hij net een beetje lekkerder.

Maten

Het zitvlak van een buggy moet minimaal 40 centimeter van de grond verwijderd zijn. Het zitje zelf moet minimaal 21 tot 23 centimeter breed zijn.

Checklist aanschaf

Wil je een buggy aanschaffen? Let dan op de volgende punten:

01) Waar wil je hem voor gebruiken?
02) Moet hij vaak ingeklapt worden? Dan moet dit wel vlot en eenvoudig kunnen.
03) Hoeveel ruimte neemt hij ingeklapt in?
04) Ga je er veel mee lopen op regelmatige oppervlakten of juist niet?
05) Hoeveel gewicht kan de buggy hebben?
06) Hoe zwaar is de buggy?
07) Heeft hij een verstelbare duwstang?
08) Wat is de prijs?
09) Hoe zit je kindje erin?
10) Moet hij verstelbaar zijn? Zit/ligstand?
11) Hoe zit je kindje vast?
12) Wat voor een banden heeft de buggy (foam, schuim of lucht)
13) Moet de hij veel accessoires hebben? (Parasol, regenhoes, windkap)
14) Moeten er ook boodschappen mee vervoerd worden?

Budget

En dan is er ook het prijskaartje. Er zijn buggy’s te koop van een paar tientjes maar ook van een paar honderd euro. Natuurlijk is de keuze mede bepalend van je budget en hoeveel belang je hecht aan mooie details of bepaalde kenmerken. De duurdere buggy’s hebben bijvoorbeeld vaak in hoogte verstelbare handgrepen. Dat kan handig zijn, zeker als je wat langer bent. Het is dus wel fijn als de duwstang van de buggy verstelbaar is. De prijs ligt gemiddeld tussen de vijftig en honderd euro. Hoe minder accessoires, hoe goedkoper de buggy.

Duobuggy’s

Er zijn buggymodellen die speciaal zijn ontworpen voor het vervoeren van twee kinderen. Bij duobuggy’s zijn de zitjes achter elkaar of naast elkaar geplaatst. Dit kan handig zijn wanneer je meerdere kindjes wil vervoeren.

Hardloopbuggy

Wil je met je kindje gaan hardlopen? Dan is de hardloopbuggy misschien een goed idee. Deze buggy is ideaal voor hardlopende ouders. De buggy is licht en wendbaar.

Extra informatie

Zoveel soorten, maar welke kinderwagen past bij jou?
Lekker naar buiten met de buggy
Kosten baby in het eerste jaar
Babybox – Alles wat je krijgt, hoef je niet te kopen!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten