Wat is een ecologische voetafdruk?

Wat is een ecologische voetafdruk?

Dat we iets moeten doen voor het milieu (of vaak juist daarom dingen minder moeten doen), dat weten we eigenlijk allemaal wel. In dit opzicht wordt er ook wel gesproken over een ecologische voetafdruk die we allemaal achterlaten. Wat houdt dit nu precies in en wat kan je doen om jouw voetafdruk zo klein mogelijk te maken?

Wat is een ecologische voetafdruk?

De ecologische voetafdruk is een getal. Dit getal geeft aan wat een bevolkingsgroep of een specifiek persoon/gezin per jaar gebruikt op het gebied van biologisch productieve grond- en wateroppervlakte. Dit verbruik komt door het consumptieniveau van deze persoon/personen. Maar ook door het afval wat verwerkt moet worden die deze mensen achterlaten. Beetje ingewikkeld gesteld misschien, maar het komt er dus simpeler gezegd op neer wat jouw manier van leven voor impact heeft op de aarde. Wil je weten wat jouw afdruk is, dan kan je dit simpel testen bij het WNF. Best een eyeopener omdat je vaak denkt dat je echt wel weet waar je mee bezig bent… en er toch nog meer tips naar voren komen wat je nog meer zou kunnen doen. Maar ook zonder die test kan je natuurlijk bij onze tips kijken of je toch ergens nog iets zou kunnen veranderen!

Duurzaam leven

Niet zo moeilijk om te begrijpen is dat je dus duurzamer moet gaan leven, wil je jouw ecologische voetafdruk verkleinen. Dat kan al door hele simpele zaken! Om er een aantal even in het kort te benoemen:

  • Koop en verkoop gebruikte spullen
  • Gebruik minder plastic
  • Eet zo vers mogelijk en van producten uit de buurt
  • Ga zuinig om met energie
  • Recycle papier, plastic, gft enz.
  • Ga niet op vliegvakantie of verre autovakanties
  • Bespaar water
  • Gebruik op een bewuste manier cosmetica, wasmiddelen enz.

Het kan zeker beter!

Hele bekende voorbeelden dus. Maar goed, het kan altijd beter. In Nederland verbruiken we gemiddeld 3,3 aardbollen! Gemiddeld per wereldburger is dat 1,6. We kunnen dus als Nederlanders best even achter onze oren krabben! Ja, natuurlijk zijn we niet de ‘slechtste’ van de ‘klas’. Neem Amerika, die gaan voor maar liefst 4,8 aardbollen. Maar als je bedenkt dat in Kenia het maar 0,6 is, dan weet je dat het ook anders kan. Natuurlijk is het leven in Kenia niet te vergelijken met ons leven. Maar is dat ook niet meteen het hele probleem?!! We leven niet in lijn met moeder aarde, zeg maar.

We verbruiken veel meer dan wat zou kunnen. Dus laten we er met z’n allen gewoon een sport van maken zodat die 3,3 aardbollen gaat zakken!!! Daarom tips hoe je je ecologische voetafdruk kunt verkleinen. Ter inspiratie, want er zijn natuurlijk nog veel en veel meer mogelijkheden om je voetafdruk lager te maken!

lijn groen oudersenzo
Wat is een ecologische voetafdruk?

Tips voor het eten

Duurzaam eten. Klinkt vaag, vind je niet? Hoe kan je nu duurzaam eten. Je kunt toch moeilijk twee keer hetzelfde eten eten… Klopt, maar natuurlijk heeft duurzaamheid niet alleen maar te maken met hergebruik, maar ook met de manier waarop iets wordt gemaakt. Of hoe het op jouw bord komt. Kies bijvoorbeeld om niet meer iedere dag vlees te eten. Door minder dierlijke producten te kopen, ben je al goed bezig. En de smoes dat je vlees nu eenmaal nodig hebt, gaat hierbij ook niet op. Ja, je hebt vlees nodig, ook al kan je dit prima vervangen als je bewust vegetarisch eet en zorgt dat je alle voedingsstoffen wel binnenkrijgt, maar ook het Voedingscentrum adviseert juist om niet meer dan 500 gram per week vlees te eten en daarvan mag er maar (maximaal) 300 gram rood vlees zijn.

Ook vleeswaren valt daar onder! In de Schijf van Vijf staat mager vlees. Eén keer per week vis en een paar dagen vegetarisch eten wordt door het Voedingscentrum aangeraden! Eet je dus nog iedere dag een lapje vlees bij je aardappelen? Je bent goed bezig voor de aarde én jezelf door dit te gaan minderen.

Zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen

Het overige eten liefst zo biologisch mogelijk zodat er zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen nodig zijn. En koop het liefst eten wat niet over lange afstanden vervoert hoeft te worden of heel lang opgeslagen. Eten met de seizoenen en het allermooist: uit je eigen moestuin! Uiteraard is het ook van belang dat je zo inkoopt dat je niet te veel eten hebt. Zo hoef je niks weg te gooien! Want ook dat is verspilling. Is er iets over? Afhankelijk van wat het is kan je het de dag erop nog eten of geef de restjes aan de dieren in de buurt die dit mogen eten. Een composthoop maken is eveneens een idee.

Energie besparen

Zet de verwarming een standje lager en trek een trui aan en zorg voor warme sloffen, want koude voeten zorgen ervoor dat jij helemaal koud wordt. Isoleer je huis (maar zorg wel voor een fijn binnenklimaat!) en kies voor de meest energiezuinige manier van verlichting.  Kijk eens naar de radiatoren. Zorg ervoor dat ze de warmte de kamer in kunnen gooien en niet dat het allemaal achter de gordijnen bijvoorbeeld blijft hangen.

Magnetische strips aan de achterkant van de verwarming kunnen eveneens zorgen voor minder warmteverlies. Het is natuurlijk onnodig te zeggen dat je alleen licht en verwarming aanzet in ruimtes waar je bent. En dat je de verwarming uitschakelt al even voordat je naar bed gaat. De warmte is immers niet direct weg. Verder: deuren dichthouden, apparaten niet op stand by laten staan en stekkers uit het stopcontact halen als de apparaten niet gebruikt worden (voorkomt ook onnodig brandgevaar).

Verzorging

Of we het nu over de was hebben of bijvoorbeeld over verzorgingsproducten voor je eigen huid: in heel veel artikelen zitten stoffen die niet goed zijn voor het milieu en jouzelf. Door zelf deze producten te maken ben je dit voor. Daarnaast heb je dan ook in de hand hoeveel verpakking er onnodig verbruikt wordt en dus gebruik je minder plastic of papier. Wil je niet zelf aan de slag: kies dan bewust wat je wel of niet koopt. In heel veel dingen zijn er biologische varianten te vinden!

Papiergebruik

Ook op het gebied van papier kan je bewuste stappen maken. Koop je papier? Kies dan voor gerecycled papier. Print agenda’s en notulen bij een vergadering niet meer uit, maar neem gewoon je iPad mee (of je laptop ofzo). Je kunt je op de krant ook digitaal abonneren en bijvoorbeeld aangeven dat je geen reclamefolders hoeft te hebben!

Veel meer ideeën opdoen?

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen. Bij het WNF kan je veel inspiratie opdoen, maar uiteraard zijn er heel veel sites die tips geven om duurzamer te leven!

liefs Wil

Meer informatie

5 manieren om direct geld te besparen
Hoe kun je duurzamer leven?
Duurzamer leven is helemaal niet zo lastig
Geld besparen? Met deze tips gaat het zeker lukken!
Hoe leer je kinderen energie besparen?
Bezuinigingstips of bespaartips waarmee je gewoon prettig door kunt leven
6x Simpele hacks die je ecologische voetafdruk direct verkleinen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *