Echo, een kijkje in je buik!

Echo, een kijkje in je buik

Iedereen is nieuwsgierig hoe zijn kindje eruit gaat zien. Is het een jongen of een meisje? Zou hij jouw vrolijke wipneus hebben? Of juist die schattige kuiltjes van hem? We fantaseren er flink op los, soms al voor de bevruchting daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Eenmaal zwanger realiseert iedereen zich dat het niet gaat om de uiterlijke kenmerken, als ‘het’ maar gezond is. En dat is waar de echo’s voor in het leven geroepen zijn. Je krijgt ze immers niet voor niets vergoed. Er zijn tal van medische redenen om een echo te laten maken.

De eerste echo: tussen de 9 en 12 weken

De eerste krijg je aan het einde van het eerste trimester op doorverwijzing van een verloskundige of huisarts. Deze echo is bedoeld om te kijken of de basis goed zit. Is het eitje goed genesteld en klopt het hartje? Hoe ziet ‘het babyhuisje’ eruit, is er voldoende vruchtwater?

Kortom, de artsen zien hier al veel op meer dan jij. Voor de zwangere moeder is deze echo vooral een visuele bevestiging van het feit dat je zwanger bent. Daarnaast kan de arts zo bepalen wanneer je uitgerekend bent. In de volksmond wordt dit vaak de termijnecho genoemd. Deze echo krijgt iedere zwangere vrouw aangeboden en wordt vergoed door de verzekering, het zit in het basispakket.

Deze echo kan je trouwens niet te vroeg doen, want dan is er met de uitwendige echo op je buik nog niks te zien. Mocht het volgens de artsen nodig zijn om toch eerder een echo te maken, dan zal dat moeten gebeuren met een inwendige echo via je vagina.

lijn groen oudersenzo
Echo, een kijkje in je buik

De tweede echo: tussen de 18 en 21 weken

Zo halverwege de zwangerschap is je baby eigenlijk al zo goed als af. De foetus is dan gewoon al een kindje met alles erop en eraan. Alle organen zijn aangelegd, de baby is alleen nog piepklein en moet nog gaan groeien. Het leuke van deze echo is dat je het geslacht kan zien als je dat wilt. Dat maakt het zwanger zijn misschien net even wat tastbaarder. Je krijgt dan een jongen of een meisje. Daar hebben we een beeld bij, of dat maken we er in ieder geval van in ons hoofd.

Voor de verloskundige is dit een belangrijke echo, omdat de artsen kunnen zien of alles er goed uit ziet. Natuurlijk is niet alles al te zien, maar wel al heel veel. Aangeboren afwijkingen kunnen zo al opgespoord worden. De artsen tellen letterlijk vingers en teentjes. De verhoudingen van hoofd en lichaamsdelen worden bekeken en opgemeten. Ook kunnen ze zien of het hartje goed werkt en of de nieren en darmen naar behoren functioneren. De rug, buik en schedel van je kleine baby worden bekeken en er wordt gelet op de groei en of er voldoende vruchtwater is.

De echo duurt ongeveer een half uur. Aan deze echo zijn geen kosten verbonden, want dit wordt vergoed door de zorgverzekering. Mocht er na deze echo vervolgonderzoek nodig zijn, dan wordt dat ook vergoed door de verzekering.

Pretecho

Rondom de 20 weken echo is er vaak een spanning aanwezig. Zou alles goed zijn? De echo is ook niet bedoelt om eens lekker een half uurtje te gaan kijken naar jullie baby, daar is de sfeer ook niet naar in het ziekenhuis. Wil je dat wel, dan kan je (daarnaast) voor een pretecho gaan.

Deze echo wordt niet vergoed door de verzekering, maar kan je meer zien als een soort uitje. Lekker babygluren is het doel, en op deze manier wordt je ook ontvangen en begeleid. Mocht de echografist trouwens toch iets zien wat hem of haar zorgen baart, dan zal je doorverwezen worden naar een arts. 

De kosten voor deze echo kunnen nogal variëren, afhankelijk van de duur en voor welke echovorm je kiest. De prijzen lopen uiteen van 50 tot 150 euro. De pretecho kan zowel in 2, 3 als in 4D gemaakt worden. Realiseer je goed dat pretecho-praktijken altijd de mooiste foto’s online zetten en geen garantie kunnen geven. De kwaliteit van de foto’s hangt van een aantal factoren af; zoals de ligging van de baby, de placenta, hoeveelheid vruchtwater etc. De beste periode voor een 3/4D echo is rond de 27 weken.

Liggingsecho

Na de 20 weken echo wordt er in principe geen echo meer gemaakt als daar geen reden voor is. Indien de baby niet goed groeit, er twijfel is over de ligging of er andere klachten zijn, dan kan je nog wel een echo krijgen. Ook dit heeft een medisch doel. In die sfeer wordt de echo gemaakt. Het is dus geen gezellig keuvelen zoals bij een pretecho. Al blijft het natuurlijk altijd leuk om je baby weer even te kunnen zien.

Gezondheidsrisico?

Of een echo gevolgen heeft voor de foetus of niet, daar zijn de meningen over verdeeld. Op korte termijn lijkt een baby er geen schade van op te lopen, de gevolgen op langere termijn zijn niet bekend. De stelregel is vaak, als het medisch nodig is vooral doen. En bij een pretecho kan je zelf de afweging maken.

Liefs Esther

Meer informatie

De 20-weken echo: Een belangrijke stap in je zwangerschap
Wat is een CTG en wanneer krijg je die?
Pretecho? Leuk! Maar wat is een pretecho?
Zwangerschapstesten. Vanaf wanneer kun je ze gebruiken?
Eerste bezoek aan een verloskundige. Wat kun je verwachten?
Zwangerschapsspiekbrief: Wanneer regel je wat?
Voorbereiding op de komst van een baby
Zwangerschapsfabeltjes – Ze weten het allemaal beter

Bronvermelding

Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *