Ieder mens heeft wel wat, niemand is perfect. Zo is dat ook met kinderen. De één leert makkelijk, de ander wat minder. Soms is daar een reden of een oorzaak voor, waardoor het leren een kind niet zo makkelijk afgaat. Dyslexie kan 1 van de redenen zijn.
Wat het etiketje ook is dat er uiteindelijk op het (leer)gedrag van je kind wordt geplakt, er gaat altijd een heel proces aan vooraf. Dat vergeten we wel eens, maar dat mag ook wat meer aandacht krijgen. Er is altijd eerst sprake van een zoektocht die volgt nadat er is geconcludeerd dat het leren niet zo lekker loopt. Dit heeft hoogstwaarschijnlijk de nodige zorgen en frustratie gegeven, zowel bij de ouders, de leerkracht, als ook bij het kind zelf.
Letters vliegen door elkaar
Probeer maar eens mee te komen met het lezen als de letters door elkaar vliegen. Dat kan een kind op jonge leeftijd vast nog niet zo goed onder woorden brengen, die heeft daar ook niet de nodige kennis en ervaring voor. Alleen al hierom is het belangrijk om ook op mentaal gebied zorg en aandacht te hebben voor het proces waar het kind doorheen is gegaan. In de drukte van alledag zijn we geneigd om vooral vooruit te kijken en oplossingsgericht te werken, hierin gaan we soms te snel voorbij aan de manier hoe het kind zelf de zoektocht naar een oplossing voor het leerprobleem heeft beleefd.
Wat is dyslexie?
Het woord komt uit het Latijn en betekent dat iemand niet goed is met woorden of taal. Lezen, spellen en schrijven gaat moeilijk, terwijl dit los staat van de intelligentie. Letters worden door elkaar gehusseld, wat voorlezen ook best lastig maakt. Kinderen kunnen daardoor gaan stotteren. Probeer maar eens woorden voor te lezen waarvan de letters op een andere plek staan dan je verwacht, dat is lastig en geeft verwarring.
Aanverwante problemen
Het schrijven en lezen is niet alleen lastiger voor kinderen met dyslexie dan voor andere kinderen, maar ook op sociaal gebied en in de sociaal emotionele ontwikkeling kan het laat ontdekken van dyslexie gevolgen hebben. Kinderen willen niet anders zijn, maar als je op een andere manier met taal en aanverwante zaken omgaat ben je wel anders. Als er nog niet bekend is waardoor dat komt, kan een kind onzeker worden. Bang zijn om iets voor te lezen in de klas, bang om fouten te maken of uitgelachen te worden. Hierdoor kan een kind onterecht in zijn schulp kruipen. Eenmaal in die schulp is het best lastig om er weer uit te komen. Ook na een juiste diagnose met dyslexie mag hier nog extra aandacht voor zijn, zowel op school als door de ouders thuis. Dyslexie is wat dat betreft meer dan alleen een leesprobleem en heeft meer zorg en aandacht nodig dan het tot nu toe krijgt.
Vroegtijdige signalering van dyslexie is daarom extra belangrijk voor een kind. Er zijn meerdere theorieën over de oorzaak van dyslexie, wat dat betreft is het gissen. Wel is het vaak erfelijk, wees als ouder dus extra alert als één van beide ouders ook dyslexie heeft. Ook voor kinderen naar school gaan zijn er al signalen in de ontwikkeling die op dyslexie kunnen duiden.
Er is hulp
Na de diagnose is er gelukkig veel hulp beschikbaar op school. Al verschilt het per (basis)school hoe de hulp er precies uitziet. Er zijn diverse regelingen en voorzieningen waar een school gebruik van kan maken. Bij een vermoeden van dyslexie is het raadzaam om bij de schoolkeuze hier alvast naar te vragen. De ene school is hier verder mee dan de andere. Er bestaan gesproken schoolboeken of examenfaciliteiten voor kinderen met dyslexie. Meer tijd voor toetsen of een andere normering is ook mogelijk. Ook de bibliotheek heeft boeken die speciaal geschikt zijn voor kinderen met dyslexie. Ga hier vooral naar op zoek, want dat maakt het lezen voor kinderen met dyslexie een stuk leuker.
Het gaat niet over
Dyslexie is een hersenaandoening, het is niet iets waar je overheen groeit. Je houdt het dus een leven lang. In elke fase in je leven kan het praktische problemen geven, maar ook in elke fase zijn er diverse oplossingen en hulpmiddelen voorhanden. Een open en onderzoekende houding van ouders kan dan zeker verlichting geven.
Meer informatie
Je kind op speelse wijze slimmer maken tijdens de zomervakantie? Dat kan!
Je kind is dyslectisch. Wat nu?
Tips voor een optimaal tien minuten gesprek
Hoe oefen je begrijpend lezen? Tips & tricks!
Nieuwe veilig leren lezen spellen sluiten aan op meest gebruikte leesmethode
Hoogbegaafd, wat betekent dit voor je kind?
Medisch alfabet
Wat als je kind naar Speciaal Basisonderwijs (SBO) moet?
Bronvermelding
Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Opdidakt.nl.