17 procent van Nederlanders kiezen voor een duurzame uitvaart

17 procent van Nederlanders kiezen voor een duurzame uitvaart

Duurzaam leven wordt alsmaar belangrijker in Nederland. Ook na het leven willen we herinnerd worden op een milieuvriendelijke manier. Onderzoek wijst namelijk uit dat maar liefst 17 procent van de Nederlanders met opzet kiezen voor een duurzame uitvaart. Een gewone begrafenis of crematie is voor deze groep dus van de tafel.

Duurzame kist

Een uitvaart kan op diverse manieren duurzaam ingevuld worden. Het allerbelangrijkst is mogelijk een duurzame kist. Dit is in ieder geval de meest gekozen optie om een uitvaart te verduurzamen. Mensen willen namelijk een doodskist die gemaakt is van milieuvriendelijke materialen. Hierdoor blijft de milieubelasting beperkt. Bij crematies zal een milieuvriendelijke doodskist gemaakt wordt van een snelgroeiende houtsoort dat een FSC-keurmerk heeft.

Als een boom snel groeit dan zal dit namelijk vriendelijker zijn voor het milieu. Voor de binnenzijde van de grafkist kan hennep, bamboe of biologisch katoen ingezet worden. Zo een duurzame kist zal sowieso niet bewerkt worden met lak en/of lijm. Ook wordt er regelmatig gekozen voor een lijkwade, wat een doek is waarin de overledene gewikkeld wordt. Een andere optie is een rieten uitvaartmand.

lijn groen oudersenzo
17 procent van Nederlanders kiezen voor een duurzame uitvaart

Meer manieren duurzame uitvaart

Natuurlijk zijn er meer manieren waarop een uitvaart verduurzaamd kan worden, alhoewel de kist waarschijnlijk de grootste impact heeft op het milieu. Toch kan ook de rouwstoet een grote belasting zijn voor het milieu bij een begrafenis of crematie. Met name als de afstanden tussen de plechtigheden groot zijn zal het effect flink zijn. Natuurlijk heeft het aantal gasten tevens invloed op de belasting van het milieu.

Rouwstoet

Als een rouwstoet milieuvriendelijk genoemd wordt dan zal het zo weinig mogelijk kilometers maken met de auto. Dit kan onder meer gedaan worden door alle plechtigheden op dezelfde locatie te houden. Als dit niet mogelijk is en verplaatsing noodzakelijk is, dan kan er gebruik worden gemaakt van voertuigen die geen CO2 uitstoten. Denk hierbij aan een fiets of een elektrische auto, maar ook aan de benenwagen. Naast de rouwstoet en de kist zijn er nog meer zaken waardoor een uitvaart verduurzaamd kan worden. Voorbeelden hiervan zijn een natuurbegraafplaats, natuurlijk opbaren en een urn die biologisch afbreekbaar is.

liefs Marion

Meer informatie

Als het ooit morgen is…
Benoem een ster als eeuwig aandenken bij overlijden
Als je baby overlijdt: welke beslissingen neem je?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Threeoflifeshop.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *