Drugsgebruik onder jongeren. Wat moeten we weten?
De laatste maanden is niet alleen het drugsgebruik onder jongeren toegenomen, ook de reden is veranderd. Deden ze het voorheen nog “gewoon” om de lol, de laatste maanden deden ze het vooral tegen de verveling, eenzaamheid en depressie gevoelens. Volgens dit bericht ontbreken de harde cijfers maar komen er serieuze signalen vanuit de hulpverlening. Drugsverslaving onder jongeren is een serieus aandachtspunt.
Hoe ontstaat een verslaving?
Je bent niet van de een op de andere dag “verslaafd”, dat gebeurt stapsgewijs. Van een eerste keer “voorzichtig proberen” tot een dagelijkse bezigheid waar je niet meer zonder denkt te kunnen, is een proces dat geleidelijk ontstaat. Meestal ontstaat dit omdat je de bezigheid heel prettig vindt of om de werkelijkheid te ontvluchten. Er kunnen diverse aanleidingen zijn om verslaafd te raken, zoals bijvoorbeeld stress en eenzaamheid. Je hersenen gaan zich echter bij het gebruik van bepaalde middelen aanpassen, waardoor je steeds meer gefocust raakt op het middel. Als je dan toch doorgaat, kun je verslaafd raken.
Populaire verslavende middelen
Alcohol
Het is niet voor niets dat jongeren onder de 18 jaar geen alcohol mogen kopen. Jongeren lopen namelijk extra risico’s als ze alcohol drinken. Ze kunnen bijvoorbeeld langer doordrinken dan volwassenen. Ze worden niet moe of langzaam dronken, maar ze zijn het ineens. Hierdoor is het risico groter op een black-out of alcoholvergiftiging. Daarbij verdooft alcohol de emoties en het rationele denken, waardoor er minder grenzen bestaan en er meer kans is op agressie en ongelukken.
Van een alcoholverslaving wordt gesproken wanneer iemand meer drinkt dan twee of drie alcoholconsumpties per dag of één keer per week een grotere hoeveelheid.
Cannabis
De meest gebruikte drugs in Nederland is cannabis (hasj of wiet). Bijna een kwart van de bevolking van 18 jaar en ouder heeft wel eens cannabis gebruikt. Cannabis is weliswaar een legale drug in Nederland, het is wel degelijk lichamelijk én geestelijk verslavend. Hoewel de lichamelijke verslaving niet zo vaak voorkomt, is het niet uitgesloten. Een kleine 10% ontwikkelt een vorm van afhankelijkheid maar een groot gedeelte komt hier zonder professionele begeleiding overheen. Toch melden er jaarlijks zo’n 10.000 mensen zich in de verslavingszorg voor een cannabisprobleem.
Je kunt je voorstellen dat geestelijke verslaving toeneemt bij langdurig en frequent gebruikt. Als jongeren door verveling meer gaan gebruiken, neemt de kans op (geestelijke) verslaving toe. Het wordt naarmate je meer gebruikt steeds lastiger te ontspannen of te vermaken zonder te blowen.
Lachgas
Stikstofoxidule of distikstofmonoxide wordt in de volksmond ook wel lachgas genoemd. De afgelopen jaren bleek dit een opkomende trend onder jongeren. In diverse gemeenten (Utrecht, Arnhem) is sinds 2019 het gebruik van lachgas op sommige locaties in de stad verboden. Lachgas geeft je een euforisch gevoel, het ontspant en kan je een lachkick geven. Het gebruik van lachgas is echter niet onschuldig. Steeds vaker gebeuren er ongelukken bij het gebruik van deze drugs, sommige zelfs ernstig. Medisch gezien kan chronisch overmatig recreatief gebruik leiden tot (gedeeltelijke) dwarslaesies.
Lachgas wordt vooral onder jongeren gebruikt en meestal in groepsverband. Hierdoor lijkt het gebruik onder invloed van Corona juist te zijn afgenomen.
Amfetamine (of speed)
Dit is een oppepmiddel die je vermoeidheid onderdrukt. Het wordt vaak als partydrug op feesten gebruikt om het langer vol te houden. De drugs kan echter ook zorgen voor hoofdpijn, hartkloppingen en het gevoel van angst opwekken.
Cocaïne
Cocaïne is slecht voor je hart en bloedvaten en het kan behoorlijk wat psychische klachten geven. Het geeft je echter ook een energiek gevoel, waardoor het vaak op party’s en dansfeesten wordt gebruikt.
XTC
XTX is afkomstig van het woord ecstasy. Het is een oppepmiddel en het geeft je een ontspannen en zorgeloos gevoel. De dagen daarna kan het je echter juist een somber gevoel geven, je irritatie verhogen en extra vermoeid maken. Dit verhoogd het verslavingsrisico.
GHB
GHB is een verdovende drugs dat je vrolijk kan maken en seksueel kan opwinden. De concentratie kan echter behoorlijk verschillen, waardoor het risico wordt vergroot dat je teveel binnen krijgt. Dit kan zelfs een dodelijke afloop hebben.
Ketamine
Ketamine wordt in de diergeneeskunde gebruikt als verdovingsmiddel maar bijvoorbeeld ook als snelle pijnstiller in ambulances. Het maakt je dromerig, het wekt hallucinaties op en het kan je gevoel van tijd veranderen. Je kunt er echter ook misselijk van worden concentratiestoornis krijgen of een versnelde hartslag.
Meer drugs
Natuurlijk bestaan er veel meer drugs, zoals bijvoorbeeld heroïne, 3-MMC (designerdruk), 4-FA, paddo’s, truffels, methadon en LSD. Iedere drug is verslavingsgevoelig en eenmaal verslaafd, dan kun je er alleen nog maar vanaf komen door af te kicken. De heftigheid en intensiteit hiervan wordt bepaald door het middel dat is gebruikt en de tijd dat je verslaafd bent. Verslaving komt niet alleen voor bij ‘randjongeren’, ‘zwakkeren’ of mensen uit ‘de lagere sociale klasse’; verslaving komt net zo goed voor bij jongeren die een prima basis hebben, een goede opleiding en een stabiele thuissituatie. Het komt gewoon in alle lagen van de bevolking voor. En het is een hardnekkig probleem, dat zich niet vanzelf weer oplost.
De eerste stap
De belangrijkste stap om van de drugs af te komen is te erkennen dat je geen controle meer hebt over je gebruik of gedrag en dat je leven wordt beheerst door alcohol, drugs, medicijnen, seks, gamen of gokken. Pas als je die stap hebt gezet, kunnen vervolgstappen om je leven weer op orde te krijgen, worden genomen. Het is de meest moeilijke stap, want niemand plakt zichzelf graag het etiket “verslaafd” op. De kans is groot dat deze stap heel lang vooruit wordt geschoven met ontkenningen als “Ik kan best stoppen”, “Het gaat geen kwaad”, “Ik gebruik niet zoveel”, “Iedereen doet het”, et cetera. Acceptatie van de werkelijkheid is lastig en kan behoorlijk lang duren.
Afkicken van de drugs
Bij afkicken drugs moet je rekening houden met de lichamelijke en psychische aspecten. Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je lichaam clean wordt, want pas daarna is het pas mogelijk geestelijk van de drugs af te kicken. Bij die eerste stap om te ontgiften (detox behandeling) gaat je lichaam de strijd aan met alle aanwezige giftige stoffen in je lichaam en voert deze af. Dat is best pittig, want je lichaam is eraan gewend geraakt om deze stoffen met grote regelmaat (dagelijks) toegediend te krijgen en ineens stopt dat. Hierdoor moet je lichaam weer op zoek naar een nieuwe balans en dat gaat gepaard met ontwenningsverschijnselen.
Afkickverschijnselen
In sommige gevallen kunnen de afkickverschijnselen behoorlijk heftig zijn. Denk bijvoorbeeld aan trillen, spierpijn, hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, darmkrampen en je kunt zelfs last krijgen van hallucinaties. Het afkicken van drugs duurt gemiddeld zo’n 10 nachten.
Geen fijn vooruitzicht, maar absoluut noodzakelijk om je leven weer goed op de rit te krijgen!
Meer informatie
Hoe ga je het gesprek aan wanneer je jouw puber verdenkt van blowen?
Verslavende middelen. Wat is op dit moment populair bij jongeren?
Het gebruik van lachgas. Hoeveel kwaad kan dit?
Eenzaamheid groeit onder jongeren – Hoe houden we ze gelukkig?
Mijn kind is verslaafd. Een moeder vertelt…
Gameverslaving, vluchten in een digitale wereld. Kan het kwaad?
Medicijnverslaving onder jongeren. Wat zijn de gevaren?
Eenzaam tussen mensen
Energiedrankjes, hoe slecht zijn ze?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Fundamentum.com.