Wat is de Driedagenkoorts en hoe ga je ermee om?

Wat is de Driedagenkoorts en hoe ga je ermee om?

Heb jij al eens gehoord van de kinderziekte “Driedagenkoorts”? Ik had dat eigenlijk nog niet, tot ik erachter kwam dat dit een andere benaming was voor De zesde ziekte of met de Latijnse benaming Exanthema subitum. En de zesde ziekte ken ik dan weer wel! Het is een erg besmettelijke kinderziekte en wordt overgedragen via speeksel en druppelbesmetting. Het schuldige virus is het humane herpesvirus. Dit is overigens niet hetzelfde virus dan het herpesvirus dat verantwoordelijk is voor de klassieke herpes of koortslip.

Hoe vaak komt Driedagenkoorts voor?

De ziekte komt veel voor bij kinderen tussen de drie maanden en drie jaar. Vooral tijdens de tweede helft van het eerste levensjaar.  Zo’n 80% heeft kennis gemaakt met dit virus voor zijn tweede levensjaar. De incubatietijd is lang, wel zo’n 7 tot 15 dagen. Het komt zelden voor bij kinderen jonger dan drie maanden of na de leeftijd van drie jaar.

Hoe word je besmet?

We zeiden het al kort in de eerste alinea, het virus verspreid zich vooral via speeksel, dus bijvoorbeeld bij hoesten en praten. De ziekte is besmettelijk zodra de koorts opkomt en blijft dit totdat de vlekjes zijn verdwenen.
Ook kan het virus overgedragen worden door bloedtransfusie, orgaandonatie of via de placenta. Een persoon die de zesde ziekte heeft doorgemaakt, blijft mogelijk lange tijd besmettelijk omdat het virus in het lichaam aanwezig blijft. 

lijn groen oudersenzo
Wat is de Driedagenkoorts en hoe ga je ermee om?

Wat is het verloop en wat zijn de symptomen?

Je kind krijgt plotseling hoge koorts (39,0-40,5 °C) en deze houdt – je raad het al – zo’n drie tot vier dagen aan. Eigenlijk zijn er verder niet zo heel veel symptomen en kinderen zijn er doorgaans ook niet zo ziek van. Zodra de koorts verdwijnt, verschijnen er kleine rozerode vlekjes. Als eerste achter de oren en daarna verspreiden ze zich in de nek, het gelaat en op de romp. De vlekjes jeuken niet en zullen in de meeste gevallen na twee dagen alweer verdwenen zijn. Op het gehemelte en het mondslijmvlies kunnen er rode puntjes te zien zijn.

De infectie kan gepaard gaan met en milde luchtweginfectie, een middenoorontsteking en/of opgezette lymfeklieren in de hals. 

Is de zesde ziekte ernstig?

Meestal verloopt de ziekte niet ernstig gaat het zelfs ongemerkt voorbij. Het is overigens niet zo gek wanneer je de huisarts raadpleegt wanneer je kindje onverklaarbaar ineens hoge koorts krijgt. Bel in ieder geval altijd de huisarts als hij:

  • zich erg ziek voordoet.
  • weigert te eten en/of erg suf is
  • koortsstuipen krijgt
  • jonger is dan 3 maanden
  • moet overgeven
  • benauwd wordt
  • blijft huilen
  • een bleke, grijze huidskleur krijgt

En natuurlijk altijd als je twijfelt of het niet vertrouwt. Wanneer de arts twijfelt aan de diagnose zal hij een urine- bloedonderzoek afnemen.

Hoe verzorg je hem?

Als hij niet heel ziek is, hoeft hij niet in bed te blijven als hij dat zelf niet wil. Zorg ervoor dat hij voldoende drinkt, zeker tijdens de dagen van hoge koorts, en kleed hem niet te warm aan. Hij moet immers zijn hitte kwijtraken. Blijf goed alert voor tekenen van uitdroging. Je hoeft hem niet te isoleren en hij kan met zijn uitslag ook gewoon in bad of onder de douche.

Er bestaat geen behandeling voor de zesde ziekte, dus het is gewoon een kwestie van uitzieken. Check het voor de zekerheid bij de kinderopvang, maar in veel gevallen mag je kind (als zijn algemene toestand dit toelaat) gewoon naar de opvang. Ook als hij nog besmettelijk is.

liefs Marion

Meer informatie

Zesde ziekte, een onschuldige kinderziekte?
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Koorts. Waar is het goed voor en wat moet je er aan doen?
Huiduitslag bij je baby – Check de rode vlekkenwijzer
Wat is het Rijksvaccinatieprogramma?
Vijfde ziekte, een veel voorkomende kinderziekte. Maar kan het kwaad?
Welke klassieke kinderziekten zijn er?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *