Downlights zijn dunne, moderne plafondlampen. Deze lampen worden vaak gebruikt in ziekenhuizen en kantoorpanden, maar waarom zou je ze ook niet gewoon thuis gebruiken? Ze geven een mooie sfeer, zijn op verschillende manieren toepasbaar en omdat het om LED verlichting gaat zijn de energiekosten ook nog eens lager dan bij veel andere lampen. Waar kan je deze LED lampen goed gebruiken en waarom zou je voor deze lampen kiezen en niet voor andere kleine lichtjes zoals de traditionele spotjes?
Wat zijn LED downlights?
Zoals gezegd zijn downlights dunne lampen, die vaak worden geïntegreerd in het plafond. Het licht wordt naar beneden toe afgestaan en geeft daardoor een duidelijk licht af. De lens is bij deze lampjes kantelbaar en zorgt hierdoor voor een gelijkmatige verdeling van het licht. Downlights zijn hierdoor niet te vergelijken met spotjes. Deze richten de lichtbundel immers echt op 1 plek, wat ideaal is om bijvoorbeeld een schilderij in het licht te zetten. Maar voor het verlichten van een ruimte is dit niet ideaal. Downlights zijn ook minder fel dan spotjes. Er is een keuze tussen zowel ronde als vierkante lichtjes.
De voordelen van LED downlights
Downlights zijn simpel te installeren. Ze zijn namelijk rechtstreeks aan te sluiten op de netstroom. Waarna een simpele druk op de schakelaar ervoor zorgt dat ze gaan branden. Het stroomverbruik is laag, terwijl de levensduur juist lang is. Dit scheelt dus zeker op de kosten. Het licht wat ze geven is een prettig soort licht, waarbij je ook nog de keuze hebt uit warm of naturel licht. Omdat het licht wat ze afstaan indirect licht is, word je niet verblind door het licht.
In of op je plafond
Naast het inbouwen in je plafond kan je ze ook op het plafond vastmaken. Als je kiest voor opbouw downlights zullen er bevestigingsmaterialen bij zijn waarmee je dit kunt regelen. Dus ook voor bestaande plafonds waar je verder niets mee kan, kan je toch voor downlights kiezen!
Lekker sfeervol
Downlights kunnen voor een mooie sfeer zorgen. Dit kan niet alleen door ze als sfeerlampjes ergens op een bijzondere plek te monteren, maar ze zijn er ook met dimlicht. Dat draagt natuurlijk helemaal bij aan de sfeer. Feller licht als je gewoon even creatief bezig bent, bijvoorbeeld, en als het later op de avond wordt dim je het licht om het romantischer te maken…
In het plafond of juist in de vloer?
Zoals gezegd zijn downlights plafondlampen. Maar je kunt ze prima gebruiken om een mooie verlichting juist in je vloeren te integreren! Hiermee kan je vanzelfsprekend een bijzondere sfeer oproepen! Een randje in de serre, bijvoorbeeld. Of misschien wel gewoon in je huiskamer. Denk creatief en maak er een prachtig, verrassend geheel van!
Kleine ruimten
Omdat de lampjes erg klein zijn, zijn ze ook ideaal om te gebruiken in kleine ruimten. Een klein toilet, een halletje, de gang of wat voor kleine ruimte dan ook. Het geeft een heerlijk licht, terwijl het je geen ruimte kost. Natuurlijk zijn spotjes ook klein, maar vaak zit deze verlichting toch wel in grotere lampen. Daarnaast is het licht, zoals gezegd, minder prettig en veel meer op 1 plek gericht.
Ook leuk voor buiten!
Buiten een overkapping een mooie verlichting geven? Natuurlijk kan ook dat prima met een downlight. Dit kan zowel voor de sfeer als voor de verlichting. Maar wat dacht je van mooie lichtjes aan de schutting of muren van je tuin? Uiteraard kan je kiezen voor andere LED verlichting, maar door de moderne, dunne lampen die deze downlights zijn, kunnen juist deze lampen voor jou misschien wel de juiste keuze zijn.
Lekker slim…
De slimme apparaten vliegen ons om de oren en praktisch alles kunnen we tegenwoordig met een app bedienen. Zo ook de downlights. Via de app kan je simpel en eenvoudig je verlichting aan en uit doen. Helemaal top als je zoiets sfeervols in je tuin gemaakt hebt en je deze vanuit je luie stoel binnen kunt aandoen! Of om de sfeer in de kamer te veranderen even de verlichting dimmen vanuit je ‘hangpositie’ op de bank! Uiteraard zorg je ook dat de afstandsbediening voor de televisie bij je ligt. Jammer dat er alleen nog niet zoiets bestaat als een afstandsbediening of een app om iets of iemand de opdracht te kunnen geven om je glas wijn te komen brengen…
Meer informatie
Grondspots plaatsen in de tuin: onze gouden tips
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com
#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Ledloket.nl.