Een doula bij je bevalling
Dat er een verloskundige of gynaecoloog bij de bevalling aanwezig is, daar heb je niet lang over nagedacht en is zo’n beetje een vanzelfsprekendheid. De kans is ook groot dat je partner erbij zal zijn. Mits die natuurlijk in je leven is, want dat is niet altijd het geval. Maar los van deze (voordehandliggende) aanwezigen, heb je wel eens nagedacht over een Doula? Misschien denk jij nu direct: “Een wat?” Een doula! Uitgesproken als “Doela”, een zwangerschaps- & bevallings- & kraamtijdscoach, ook bekend onder de naam “Doula”
Wat is een doula?
Een doula is een coach die je begeleid tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Zij is er om jou emotioneel te ondersteunen. Je kunt al je vragen op haar afvuren, een vertrouwelijk gesprek mee voeren en intieme details te bespreken. Zij is er helemaal voor jou, om jou zo goed mogelijk door je zwangerschap te begeleiden. Zij heeft ervaring, is kundig en is lang niet zo nerveus als je partner, je zus of moeder.
Het woord ‘doula’ is van oorsprong Oudgrieks en betekent in die taal ‘dienende vrouw’. Een doula in Nederland kan het beste omschreven worden als een bevallingscoach. Het is een speciaal hiervoor opgeleide vrouw, die aanstaande ouders op een niet-medische manier ondersteunt tijdens de zwangerschap, de geboorte van hun kind en in de periode er na. Zij blijft bij de barende vrouw vanaf het moment van de eerste weeën tot na de geboorte van het kind. Ook na die tijd biedt zij advies en een luisterend oor zodat de nieuwbakken ouders op een prettige, verantwoorde manier de geboorte van hun kind kunnen ervaren en verwerken. Eigenlijk vervangt een doula de traditionele plaats van tantes, zussen, moeders, die vroeger rond het kraambed stonden, terwijl dat nu niet meer zo vanzelfsprekend is.
Wat doet een doula?
Wanneer je besluit een doula in te schakelen bij je bevalling, is het natuurlijk van belang dat het klikt met jou als ( aanstaande) ouder, en de doula. Via internet, een heuse beroepsvereniging, kun je in contact komen met iemand in je eigen regio. Het is verstandig niet te ver weg te zoeken; meer dan een uur reistijd is zowel voor de doula als de ouders niet handig. Gelukkig zijn er steeds meer opgeleide doula’s en is de kans dat zij in je buurt woont, vrij groot.
Kennismaking
Ruim voor je bevalling vinden er een aantal kennismakingsgesprekken plaats waarin alle mogelijke belangrijke punten besproken worden. Natuurlijk wordt er gekeken of jullie bij elkaar passen, en moeten er zakelijke details worden besproken, zoals de kosten voor de begeleiding. Maar nog belangrijker zijn je eigen wensen. Wat verwacht je van de bevalling, waar ben je bang voor? Is er iets dat je graag gedaan wilt hebben, zoals een massage of een bad? Of wil je juist graag iemand naast je bed wiens hand je vasthoudt? Het zijn allemaal belangrijke details, en hoewel je natuurlijk van tevoren niet iedere situatie in kunt schatten, geeft het haar een goed beeld van wie je bent, en wat je wilt. Een handige tip kan zijn, je wensen op te schrijven in een geboorteplan. Dat geeft iedereen een handvat waardoor je bevalling zo prettig mogelijk kan verlopen.
Wachten op de bevalling
Na de kennismakingsgesprekken is het wachten op je bevalling. Of eigenlijk, op de eerste tekenen hiervan. Want, waar een verloskundige pas komt als je ontsluiting al vergevorderd is, zal een doula vanaf de eerste wee aanwezig zijn, jou ondersteunen, en zorgen dat je zo ontspannen mogelijk je bevalling ingaat. Dit is belangrijk, want hoe meer ontspannen je bent, hoe kleiner de kans dat medisch ingrijpen noodzakelijk is, en hoe groter de kans dat je bevalling vlot en prettig verloopt. Dat is voor zowel je kind als jou een enorm voordeel!
Geen vervanging voor verloskundige
Een doula mag zoals gezegd geen medische handelingen verrichten en vervangt nooit een verloskundige en kraamverpleegster. Maar, waar de verloskundige zich snel na de geboorte weer zal moeten richten op een eventuele volgende bevalling, kan jij heerlijk gaan genieten van de eerste momenten met je kind. Misschien wil je even je verhaal kwijt over wat er allemaal is gebeurd, en dan is een doula, die je iedere minuut heeft bijgestaan, een fantastisch luisterend oor. Natuurlijk komt er een moment dat ook haar taken erop zitten, maar haar aanwezigheid maakt dat je welbewust je kraamtijd kan beginnen!
De afsluiting van doula hulp bestaat uit een nagesprek, waarin je samen met je doula bespreekt hoe je de begeleiding, je bevalling, en de zorg van je doula ervaren hebt. Sommige doula´s geven je graag de mogelijkheid om bijvoorbeeld per mail nog vragen te stellen of advies in te winnen.
Wat kost het?
Een doula is een speciaal hiervoor opgeleide persoon en gedurende je zwangerschap en bevalling zal ze, uitgaande van een normale bevalling, een aantal uren bij je doorbrengen. Logisch, dat je hiervoor een tarief afspreekt.
In tegenstelling tot verloskundige hulp, kraamverpleging, lactatiekundigen en dergelijke beroepen, wordt een doula (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraars. Je betaalt deze kosten dus zelf en iedere doula kan in principe zelf haar eigen tarief vaststellen. Je kunt rekenen op bedragen variërend van € 750 tot € 1000 voor het hele traject, al blijft dit een indicatie. Vraag bij jouw dichtbijzijnste doula om haar tarieven, en hoeveel tijd en investering je daarvoor krijgt.
Opleiding en bijscholing
Zelfs voor kraamverzorgenden of verloskundigen vereist het beroep van doula specifieke kennis. Doula’s kunnen zich laten opleiden bij de Amerikaanse doula-organisatie DONA, bij Childbirth International of bij de Nederlandse Doula-opleiding in Utrecht. De opleidingen zijn volledig van opzet, ze bevatten naast een ruime hoeveelheid theorie ook enkele stagebevallingen, en er wordt van iedere doula gevraagd dat zij per jaar een minimaal aantal bevallingen begeleidt.
Doula´s zijn zelfstandig ondernemers, en vaak al werkzaam (geweest) in babygerelateerde beroepen zoals lactatiekundigen, kraamverzorgsters of verloskundigen. Steeds vaker zie je dat verschillende doula´s in dezelfde regio samenwerken, zodat er bij ziekte of afwezigheid voor elkaar kan worden ingevallen en de kwaliteit gewaarborgd blijft.
Meer informatie
Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht
Het geboorteverslag van een doula
Luister naar je lichaam, jij bent je eigen deskundige.
Wie betrek je bij de geboorte van je kindje?
Mijn leven als Doula, hoe is het begonnen?
Stel je vragen aan Doula Gonny Cappers
Bronvermelding
Tekst: Wendie Sparling
Stockfoto: 123rf.com