Dilemma; je kind wel of niet op social media?
Met de technologische ontwikkelingen van vandaag de dag is er weer een geheel nieuw aspect bij de opvoeding komen kijken. Namelijk de discussies omtrent schermtijd, online gevaren en het wel of niet plaatsen van foto’s op social media. Over die laatste lopen de meningen nogal uiteen. De één vindt het volstrekt normaal om alles online te gooien van haar of zijn kroost, terwijl de ander het krankzinnig vindt wanneer je dit doet. Het kan voor veel ouders wel een behoorlijk dilemma opleveren, want van beide kanten valt wat te zeggen. Hoe je tot de beste keuze voor jouw situatie komt? Lees snel verder.
Goed online
Iedereen heeft tegenwoordig een mobiel abonnement en gebruikt dit volop. We bellen, appen en facebooken wat af. Zorg er ten eerste dan ook altijd voor dat je een goed maar ook goedkoop abonnement hebt. Voor je het weet ben je zo bezig met de alledaagse zaken dat je stilzwijgend een duur abonnement hebt lopen of een ontoereikende databundel. Kosten die je liever niet hebt. Daarover gesproken alvast een tip voor wanneer er meer gezinsleden een abonnement hebben; vaak is deze verschillende abonnementen combineren bij één aanbieder zeer aan te raden. Dit kan je al snel een flink voordeel opleveren.
De afwegingen
Dan over naar het plaatsen van foto’s. Het is goed om je te realiseren dat je hierbij een beslissing maakt die eigenlijk niet over jou, maar over je kind gaat. Het gaat om zijn of haar privacy. Wanneer je op jonge leeftijd al allemaal foto’s met naam van je kind online zet, dan zullen deze tot in lengte van dagen online blijven. Het is dan ook goed om altijd foto’s te kiezen die representatief zijn (dus niet ontbloot in bad), en die niet gecombineerd zijn met de volledige naam. Daarnaast is het goed om het account af te schermen voor onbekenden wanneer je je kind wel online zet. Wil je dat je eigen account gewoon openbaar blijft? Dan zijn er twee opties, namelijk het blurren van het gezichtje van je kind en/of een apart account voor je kind starten.
Online fotoboek
Die laatste optie is er één die we steeds vaker voorbij zien komen en die aan te raden is. Daarmee verzamel jij in een afgeschermde omgeving alle leuke momentjes van je kind in een account en kan hij of zij later zelf beslissen hier eventueel mee verder te gaan. Je kunt zeer streng zijn met het toelatingsbeleid en dit beperken tot enkele vrienden en familie. Daarmee blijven de foto’s in een beschermde omgeving en is dit niet voor kwaadwillenden toegankelijk. Houd er wel rekening mee dat wanneer je foto’s plaatst, ook in een afgeschermde omgeving, met vriendjes. Zij zitten hier wellicht niet op te wachten en informeer dus ook bij ouders hoe zij hierin staan.
Kortom, foto’s met naam en toenaam van je kind op openbare social media accounts gooien is wellicht niet een verstandige keuze. Je beslist hiermee niet alleen over je eigen privacy, maar vooral over dat van je kind. Door hier zorgvuldig mee om te gaan weet je zeker dat je er geen onmin met je kind over krijgt. Een apart account vullen kan een mooi alternatief zijn, maar ook dan; houd het bij representatieve foto’s.
Meer informatie
Sharenting: Hoe ver ga je om je kinderen online te delen?
Foto’s van je kind op social media, wat zijn de risico’s?
Vanaf welke leeftijd is het verantwoord om op social media te gaan?
Een puber en de online veiligheid: tips en tricks
Slachtoffer van cyberpesten. Wat kun je doen?
Hoe hou je het internet voor je tieners veilig?
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com