Dit zijn de oorzaken voor diarree bij peuters!
Diarree bij peuters komt veel voor. Vaak kun je de oorzaak vinden in onevenwichtige voeding, bijvoorbeeld door te weinig vet of een te weinig of teveel van een voedingsstof uit een andere voedingsgroep. Teveel aan melk heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat de darminhoud te snel door de dikke darm heen gaat, waardoor er te weinig vocht uit wordt onttrokken. De ontlasting is waterdun en bevat onverteerde voedselresten.
Nog niet uitgerijpt
Peuterdiarree is het gevolg van het nog niet volledig uitgerijpt zijn van de darm. Hierdoor verteert de darm nog niet alles even goed en kan er diarree ontstaan met onverteerde voedingsresten.
Normale ontlasting
Bij een peuter is het tot de leeftijd van ongeveer drie jaar normaal om variërend van 1x per drie dagen tot drie keer per dag ontlasting te hebben. Ook is de kwaliteit van de poep wisselend, zonder dat er sprake hoeft te zijn van een ziekte. Naarmate hij ouder zal worden, zal de stevigheid van zijn ontlasting ook verder toenemen.
Diarree voorkomen
Helemaal voorkomen kun je het nooit, maar je kunt wel het zoveel mogelijk proberen buiten te sluiten. Dit kan onder andere door:
Eet zo gevarieerd mogelijk.
Geef je kindje voldoende vet.
Geef je peuter liever niet (te) veel appelsap of andere sapjes. Zelfgemaakt appelsap, aangelengd met water is prima.
Geef voldoende goede vezels (uit groente, fruit en bonen).
Ga zo hygiënisch mogelijk om met het eten.
Gebruik in het buitenland alleen maar water uit flessen.
Was je groente en fruit in het buitenland met mineraalwater.
Koop geen schepijs of softijs, maar alleen verpakt ijs.
Uitdroging voorkomen
Wanneer je kindje plotseling koorts of heftige diarree krijgt, kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Belangrijk is dat hij niet zal uitdrogen. Je kunt je baby het beste wat water, zout en voedingssuiker geven. Je kunt bij drogist of apotheek de juiste verhouding hiervoor kopen.
Let goed op je kindje, bij ernstige uitdroging zie je kindje er echt ziek uit, wil niet meer eten of drinken, plast minder en is suf. Belangrijk is dat je direct je huisarts waarschuwt als je dit bij je kindje merkt.
Wat mag je peuter eten bij ernstige diarree
Je kunt bij de apotheek of drogist een zakje ORS (Oral Rehydration Solutions) kopen en meng dit met lauw water.
Geef je kindje minder vruchtensap, deze bevatten suikers die de diarree in stand houden.
Gekookt rijstwater. (1 eetlepel gewone rijst in een halve liter water, 20 minuten laten koken, zeven. Water weer aanvullen tot een halve liter en laten afkoelen).
Bosbessensap of wortelsap.
Als het weer wat beter met hem gaat, kun je hem geraspte appel geven (even laten staan voor je het gaat geven), geprakte banaan en venkelthee.
Een fase verder kun je hem een beschuitje geven met eventueel een klein beetje smeerkaas (geen boter) en/of een zacht gekookt eitje.
Geef je kindje wat meer vezels, vezels doet de ontlasting verbeteren.
Vermijd in het begin even melk en suiker.
Andere oorzaken diarree
Als er een duidelijke andere oorzaak is, wordt er niet gesproken van peuterdiarree. Parasieten en andere infecties kunnen ook diarree veroorzaken. Veelvoorkomend is bijvoorbeeld Giardia en Cryptosporidiën. Dergelijke infecties moeten uiteraard bestreden worden. Als de diarree van je peuter aanhoudt, laat de huisarts vaak een ontlasting onderzoek doen. Afhankelijk van de uitslag wordt actie ondernemen.
Meer informatie
Buikgriep, hoe kom je er weer zo snel mogelijk vanaf?
10 Kinderkwaaltjes, voorkomen en genezen
Koorts. Waar is het goed voor en wat moet je er aan doen?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com