Er zijn veel varianten van diabetes. Ik had geen idee dat het er zoveel waren. Ik weet dat het iets met insuline te maken heeft. Bloedsuikerspiegel is ook zo’n term dat bij me opkomt. Maar er is zoveel meer, ben ik achter gekomen. Lees mee:
Insuline
Insuline is het hormoon waar het allemaal om draait bij diabetes. Bij elk type diabetes. Insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt.
Vormen van diabetes
Diabetes type 1
Bij diabetes type 1 stopt je lichaam met het aanmaken van insuline. Om toch insuline te binnen te krijgen moet je insuline spuiten of een pompje dragen. Bij elke maaltijd of zelfs tussendoortje moet je berekenen hoeveel insuline je ervoor nodig hebt. En dit dag in dag uit. Elke keer weer een confrontatie met deze ziekte.
Insulinepomp
Een insulinepomp is een klein apparaatje wat de gehele dag aan je lichaam vastzit. Deze pomp is verboden aan een slangetje en een dun naaldje dat onder de huid van de buik zit. Het geeft een regelmatige afgifte van insuline. Je kunt de pomp instellen op de behoefte van jouw lichaam. Een handig systeem, zodat je niet elke keer een spuit in je huid hoeft te prikken. Een nadeel kan zijn dat je het vervelend vindt zitten.
Omnipod
Het lijkt wel op het woord iPod, maar dit is toch wat anders. Dit is een draadloze insulinepomp. Hierbij is geen apart slangetje nodig van de pomp naar je huid. Met een apparaat dat los zit van de pomp kun je hem bedienen.
Diabetes type 2
Voorheen heette het ouderdomssuiker, maar ook jonge mensen kunnen dit type diabetes krijgen. Deze vorm van diabetes komt het meest voor. Je lichaam reageert niet goed meer op insuline. Bij diabetes type 2 is de insuline als het ware onzichtbaar. Wat betekent dat er te veel suiker in je bloed blijft zitten. Eerst maakt je lichaam extra insuline aan, maar dit wordt steeds minder.
Oorzaken:
– Overgewicht
– Weinig lichaamsbeweging
– Roken
– Ouder worden
– Erfelijkheid vergroten de kans om diabetes type 2 te krijgen.
Gezond eten, veel bewegen en in veel gevallen medicatie voor bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol helpen om de ziekte tegen te gaan. In sommige gevallen moet je ook insuline bij jezelf spuiten.
Zwangerschapsdiabetes
Zwangerschapsdiabetes is tijdelijk. Deze gaat meteen over na de bevalling. Zwangere vrouwen kunnen het na de 24e week van de zwangerschap krijgen. Tijdens de zwangerschap komen er veel andere hormonen vrij. Die hormonen maken dat je lichaam minder goed reageert op insuline.
De baby’s zijn vaak groot bij de geboorte. Moeder en kind hebben op latere leeftijd meer kans op diabetes type 2. Helaas hebben moeders ook een grotere risico op een postnatale depressie.
Hoe herken zwangerschapsdiabetes?
Er zijn wel symptomen zoals veel plassen en meer dorst hebben, maar vaak herken je het niet of pas veel later.
Wie loopt meer risico op zwangerschapsdiabetes?
Je loopt meer risico op zwangerschapsdiabetes als je:
– al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad
– eerder een baby kreeg van 4,5 kilo of hoger
– een BMI hebt van 30 of hoger
– een familielid hebt met diabetes type 2
– eerder een miskraam hebt gehad
– van Marokkaanse, Turkse of Hindoestaanse afkomst bent
– cholesterol of bloedsuiker te hoog zijn
Behandeling van zwangerschapsdiabetes
Het advies is om minder koolhydraten en vetten te eten. Als dit niet werkt dan moet je tijdelijk insuline spuiten.
Neonatale diabetes
Kinderen die al in het eerste half jaar van hun leven diabetes kregen, kunnen een speciale genetische vorm hebben van neonatale diabetes. Deze wordt hetzelfde behandeld als type 1. Het is belangrijk om deze vorm van diabetes op te sporen. Tegenwoordig kunnen volwassenen die insuline spuiten de diabetes onder controle houden met tabletten.
Kinderen kunnen soms minder goed meekomen op school en als 4-jarige nog niet lopen. Door de tabletten zijn presteren zij beter en leren zij sneller om te lopen.
Overige type diabetes
Er zijn nog meer type diabetes. Op de website: diabetesfonds.nl kun je meer informatie vinden over de zeldzamere types van diabetes:
– Diabetes type 3c
– MODY
– LADA
– MIDD
Interessante weetjes
Er wordt nog veel onderzoek verricht met betrekking tot de relatie herseninsuline en Alzheimer. Als de hersenen geen insuline meer aanmaken kan dit leiden tot de ziekte van Alzheimer.
Naast het spuiten van insuline kunnen er meer lichamelijke gevolgen zijn, onder andere: Koude voeten, tinteling, minder gevoel, verkleuring aan je tenen/voeten.
Iedereen met diabetes krijgt last van zijn ogen. Bijvoorbeeld: oogonsteking, wazig zien, dubbel zien.
Door diabetes worden je bloedvaten stugger en dikker. Hierdoor beschadigen ze sneller.
Depressies komen twee keer zo vaak voor bij mensen met diabetes. De arts heeft het vaak niet door, omdat vaak lichamelijke klachten worden besproken. Vraag om hulp, je bent belangrijk!
En nog meer…
Kun je bepaalde klachten voorkomen?
Je kunt helaas niet alles voorkomen, maar er zeker mogelijkheden om hier een steentje aan bij te dragen, bijvoorbeeld:
Stop met roken
Zorg voor een gezond gewicht
Beweeg voldoende
Houd je bloedsuikerspiegel stabiel
Controleer dagelijks je lichaam
Je staat er niet alleen voor met diabetes
Diabetes is één van de meeste voorkomende chronische ziektes in Nederland. In ons land zijn er 1,2 miljoen mensen met diabetes. Er zijn diverse manieren om in contact te komen met lotgenoten als je hier behoefte aan hebt. Waaronder het Diabetes Trefpunt. Een forum waarin je alles kunt bespreken. Zoals: Lichamelijke klachten, sporten, seksualiteit. Maar natuurlijk ook wanneer je je verhaal kwijt wilt of een vraag hebt. Een steun voor elkaar.
Los van alle lichamelijke gevolgen drukt het een grote ongewilde stempel op jouw leven.
Goedbedoelde acties
Mensen gaan zich bemoeien met jouw leven. Ze kopen speciaal suikervrij snoep voor jou of kopen een andere traktatie voor jou omdat je geen suiker mag. Dat is lief bedoeld, maar misschien vind jij het fijner om dit in overleg te doen. Probeer het gesprek aan te gaan.
Werk
Het kan zijn dat uw huidige werkgever niet mee wil werken om jou vrijaf te geven wanneer je naar een ziekenhuisafspraak moet. Of je solliciteert bij een nieuwe baan en bent open over je chronische ziekte. En je hebt het idee dat ze je niet aannemen vanwege jouw ziekte. Zoek hulp bij het Juridisch Loket. Je kunt daar gratis juridisch advies inwinnen. Want discriminatie op de werkvloer is niet toegestaan.
Humeur
Elke dag, week in week uit ben je bezig om deze ziekte onder controle te houden. Daarbij heb je een lange adem nodig om resultaat te zien. Dit duurt lang, waardoor de moed wel eens in je schoenen kan zakken. Houd moed! Blijf open en gooi die frustratie er maar uit wanneer je er doorheen zit. Dat is helemaal niet gek. Plan leuke uitjes in om naar toe te leven. Probeer te leven zoals je wil leven en pas daar de diabetes in.
Pomptasjes
Het is niet tof om met een insulinepomp rond te lopen. Je weet dat het belangrijk is voor je lichaam, maar leuk is het niet. Om het wat draaglijker te maken zijn er ook vrolijke pomptasjes te koop. Ze zijn er met blije stipjes, bloemen, vrolijke kleurtjes. Voor zo’n twaalf euro zijn ze te koop. Zoek ook eens op stickers voor op je meter of pomp. Een aanrader als je behoefte hebt aan meer kleur.
Steun het diabetesfonds
Het diabetesfonds heeft mij geholpen bij het vergaren van informatie. Het diabetesfonds heeft nog steeds jouw steun nodig. Doneer aan het diabetesfonds zodat zij hun onderzoek kunnen blijven voortzetten naar een betere behandeling tegen diabetes. En hopelijk zelfs een leven zonder diabetes.
Meer informatie
Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je ze beperkt?
Medisch alfabet
Lees hier: 3 Gouden tips voor gezonde voeding
Zwangerschapsdiabetes of diabetes gravidarum
Postnatale depressie – Hoe ga je hiermee om?
Postnatale psychose en Postnatale depressie – PPP Postpartum psychose en PPD Postpartum depressie
Bronvermelding
Tekst: Anita Schokker
Diabetesfonds.nl
Stockfoto: 123rf.com