Het derde trimester van de zwangerschap

Het derde trimester van de zwangerschap

Je bent alweer beland in het derde trimester van de zwangerschap. Het einde is in zicht en de bevalling komt nu toch wel dichtbij. Aan de ene kant kan je niet wachten om je kindje in je armen te houden, aan de andere kant ben je toch wel zenuwachtig voor wat je te wachten staat bij het bevallen zelf. Je kindje zal nog lekker veel groeien deze maanden, en jij groeit gezellig mee! Daardoor kan je wat problemen krijgen, maar dat geldt niet voor iedereen. Gelukkig is je kindje nu al wel levensvatbaar, dat kan ook een geruststellende gedachte zijn.

De zevende maand

Je kindje kan nu in leven blijven mocht hij geboren worden. In Nederland wordt hierbij de grens van 24 weken aangehouden. Natuurlijk is het kindje dan nog afhankelijk van heel veel medische zorg, maar maakt in ieder geval kans om het toch te redden. Zijn donshaartjes beginnen nu overbodig te worden, doordat hij een vetlaagje ontwikkeld. Daarom zullen deze haartjes los gaan laten. Het grappige is dat het eigenlijk helemaal niet erg is dat je kindje de donshaartjes binnen kan krijgen doordat hij het inslikt. Zo leren zijn darmpjes al te gaan werken! In deze periode ontwikkelt zich o.a. het hersengebied. Ook kan je kindje al een beetje de houding gaan aannemen voor de bevalling. Dat houdt in dat hij dus ondersteboven gaat liggen. Maar dit hoeft nog niet! Je kindje kan in de komende weken nog vanzelf bijdraaien! Bij 30 weken zal je baby ongeveer 38 cm zijn, bij 1300 gram.

De achtste maand

Je baby gebruikt jouw buik nu als sportschool… Hij beweegt volop en dat is uiteraard helemaal goed. Je kan er zelf ook meteen de geruststelling uit halen dat het goed gaat met je kindje. Zijn botten zijn nu verhard. Het zenuwstelsel én zijn hersentjes blijven zich nog steeds verder ontwikkelen, maar dat blijft de hele verdere zwangerschap zo. Omdat je kindje veel nodig heeft, is het belangrijk dat jij goed gezond blijft eten. Je kindje eet als het ware met jou mee. Jij kan last gaan krijgen van lekkende borsten, want die zijn zich ook al aan het voorbereiden. 2300 gram weegt je kindje nu ongeveer (gemiddeld natuurlijk). De lengte gaat ongeveer naar 46 cm.

lijn groen oudersenzo
Het derde trimester van de zwangerschap
Het derde trimester van de zwangerschap

De negende maand

Nog een paar weekjes. Je kindje zal deze laatste weken nog extra toenemen in gewicht en jij kan ondertussen niet meer wachten… Drie weken voor de uitgerekende datum is de grens: na die datum mag je thuis bevallen en wordt het gezien als ‘op tijd’. Maar je kan ook gewoon nog 2 weken langer lopen! De gemiddelde lengte van pasgeborenen is 50 cm en het gewicht wordt gemiddeld op 3400 gram gehouden. Maar goed, je kan natuurlijk ook een 9 ponder baren of juist een klein wurmpje met een veel lager gewicht. Geniet nog even van de rust, jij en je kindje hebben het nodig!

Wat regel je nu allemaal?

Waarschijnlijk heb je ondertussen last van nesteldrang en ga je opeens verwoed alles aan kant brengen in je huis! Zo wordt je huis vanzelf netjes voor de komst van je kindje…
Maar natuurlijk moet je er ook bewust mee bezig zijn dat alles goed geregeld is. Zorg op tijd voor een vluchtkoffertje, zodat je direct weg kunt als je (onverwacht) naar het ziekenhuis moet. Zorg dat alles in huis is voor een thuisbevalling, regel klossen voor onder je bed en natuurlijk moet ook alles in orde zijn voor de baby zelf! Waarschijnlijk heb je van de kraamzorg of de verloskundige een lijst gekregen waar alles op staat. Ook krijg je controle van de kraamzorg of alles goed gereed is! Niet schrikken, daar maken ze gewoon een afspraak over hoor!

Welke onderzoeken krijg je?

Natuurlijk zal je kindje goed in de gaten gehouden worden. Er wordt gevoeld of het kindje wel goed ligt. Bij twijfel kan er een zogenaamde liggingsecho gemaakt worden. Mocht het in een stuit liggen, dan zullen ze proberen om het kindje te draaien. Mocht dit niet lukken, dan heb je de keus tussen een keizersnede en een vaginale bevalling. Deze keuze maak je uiteraard niet alleen, de gynaecoloog zal je hier zeker in adviseren.

Welke kwaaltjes komen nu vaak voor?

Omdat je buik nu toch wel meer in de weg gaat zitten, kan je minder mobiel worden. Ook slapen kan alleen hier al door lastiger worden. Aambeien kunnen een vervelend probleem vormen. Helaas komt ook urineverlies voor. Ischias (pijn in een beenzenuw) komt ook voor. Kortademigheid kan je ook overkomen. Net als spataderen, vochtophoping en striae. Schroom niet om advies te vragen. Let op bij een eventuele blaasontsteking, want dit kan gevaar opleveren voor je kindje! Dit geldt trouwens ook voor zwangerschapsjeuk, als dit door cholestase komt.

De laatste zwangerschapsweken

25 25 26 26 27 27 28 28 29 29 30 30
31 31 32 32 33 33 34 34 35 35 36 36
37 37 38 38 39 39 40 40 40 41 40 42
liefs Wil

Meer informatie

Zwanger & overtijd: als je langer dan 42 weken zwanger bent
Tweede trimester van de zwangerschap
Het eerste trimester van de zwangerschap
Zwangerschapskwaaltjes, hoe houd je ze beperkt?
De 15 mijlpalen van je zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *