Een puber in huis kan al een hele uitdaging zijn. Maar als het kind zelf dusdanig in de knoop zit dat hij (zij) depressief is, dan heb je zeker grote zorgen. Hoe kan je je kind zo goed mogelijk helpen? Wie kan je raadplegen? Wat doe je wel en wat juist niet?
Wanneer spreek je van een depressie
Dat een puber boos door het huis heen loopt of eens nergens zin in heeft: heel normaal. Zich afzetten tegen dingen: hoort er allemaal bij. Maar wanneer is het niet meer gewoon pubergedrag en moet je denken aan een depressie? Je kind is langere tijd somber, blijft overal tegen aan trappen of wil juist niks meer. Denk niet dat het zo’n vaart niet zal lopen want er wordt toch uitgegaan dat 3 tot 8 procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar depressief is. En dan zijn de milde gevallen nog niet eens meegerekend! Heb je het vermoeden dat er iets aan de hand is? Wacht niet af, maar onderneem actie!
Risico’s van een depressie
Net als bij volwassenen, lopen jongeren met een depressie risico’s. Hierbij kan je denken aan:
- Zich terugtrekken en zelfs volledig isoleren
- Drugsgebruik
- Alcohol drinken
- Faalangst ontwikkelen
- Leerproblemen
- Besluiteloosheid
- Niet meer weten hoe het verder moet
- Et cetera
Bij erge depressies komen ook zelfmoordpogingen voor. Neem de klachten dus serieus en ga niet af op wat je kind zelf beweert. Vaak zal ontkend worden dat ze zich zo beroerd voelen!
Welke lichamelijke klachten komen voor?
Niet lekker in je vel zitten betekent ook vaak dat je ook letterlijk niet lekker in je vel zit. Vaak zijn er dan ook lichamelijke klachten (evt. in combinatie met psychische klachten), zoals:
- Geen trek in eten hebben of juist veel te veel eten (troost zoeken in het eten)
- Niet kunnen slapen of juist blijven slapen
- Geen energie hebben
- Hoofdpijn
- Vage klachten, zoals buikpijn of andere pijntjes
Moeilijk om te herkennen
De jongeren zullen niet snel toegeven dat ze zich zo somber voelen. Op zich niet vreemd als je bedenkt dat je juist als jongere je weg probeert te vinden en je vooral groot en sterk én zelfstandig over wilt komen. Bewust of onbewust zullen de meeste jongeren hun gevoelens verbergen. Dit kan o.a. door juist extreem vrolijk te gaan doen of altijd maar ruzie te maken. Alsof ze zo dat gevoel kunnen weg krijgen. Hierin zit gemiddeld wel een verschil tussen jongens en meisjes. Waar de meeste jongens zich juist zullen verzetten tegen de rest van de wereld en juist heel stoer over zal willen komen, zullen de meeste meisjes zich juist terugtrekken en angstig of somber gedrag laten zien.
Als je een depressie vermoedt
Heb je het idee dat je kind depressief is? Natuurlijk is ook hier praten het beste. Kijk eerst eens of je kind hier voor open staat. Wacht niet te lang. Is je kind langer dan een week somber? Informeer! Natuurlijk hoeft er dan nog helemaal geen depressie aan ten grondslag te liggen, maar het kan dus wel. Door te praten kan je er wel achter komen wat er is. Is het iets anders dan kan je daar immers misschien ook mee helpen. Daarnaast kan het wel een opstapje zijn naar meer negatieve gevoelens. Weet dat een echte depressie niet zomaar overgaat. En dus toch best vaak voorkomt. Hoe eerder je ingrijpt, hoe makkelijker je kind geholpen kan worden. Heb je het vermoeden dat er echt wel meer speelt dan alleen maar een vriendinnetje die ruzie gemaakt heeft, blijf niet hier zelf mee rondlopen maar vraag advies bij de huisarts! Hij of zij kan je helpen om de beste hulp te vinden voor je kind!
Zorg ook voor jezelf!
Naast alle zorg voor je kind, mag je ook jezelf niet vergeten. Een depressie ontdekken bij je kind zal ook jou niet in je koude kleren gaan zitten. Zorg dan ook goed voor jezelf. Zoek mensen bij wie jij je hart kunt luchten. Zodat jij er daarna weer voor je kind kan zijn! Praat erover met je partner of met andere mensen die dichtbij je staan. Heb je die niet of wil je dat niet? Zoek een coach, ga naar de huisarts of schakel andere professionele hulp in. Je helpt niet alleen jezelf niet door eindeloos rond te draaien in je angst of zorgen om je kind, maar zeker ook je kind niet! Door zelf overeind te blijven help je juist je puber!
Meer info
Wil je meer weten over dit onderwerp? Er zijn duidelijke sites die op dit onderwerp verder ingaan en je kunnen helpen. Kijk eens bij:
Meer informatie
Zo houd je een goed gesprek met je puber!
Drugsgebruik onder jongeren. Wat moeten we weten?
Mijn kind is verslaafd. Een moeder vertelt…
Coronatijd, een loodzware tijd voor pubers!
Een goed gesprek met je puber, hoe doe je dat?
Coronatijd, een loodzware tijd voor pubers!
Medicijnverslaving onder jongeren. Wat zijn de gevaren?
Pubertijd en onzekerheid gaan hand in hand. Hoe ga je als ouder hiermee om?
Hoe communiceer je met een puber?
Pubers en slecht slapen
En ineens was je kind een puber
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com