Dat we hier een paar enthousiaste gamers in huis hebben, is geen groot geheim. Niet alleen Rocco vindt het leuk in zijn eentje of met vrienden te gamen, ook Rob houdt ervan zijn tanden in een goede game te zetten. Hij is wat kieskeuriger in zijn gamekeuze dan Rocco. Rocco wisselt graag verschillende games met elkaar af en Rob bijt zich graag vast in het uitspelen van één game. Je snapt dat daar de nodige uren in gaan zitten.
Zelf kan ik ook enthousiast worden van een goede game, maar ik gun mijzelf er (de laatste jaren) veel te weinig tijd voor (moederprobleempje, denk ik). Stom eigenlijk, want ik vind het wel heel leuk. Voor het uitspelen van een game moet ik echter rust in mijn hoofd hebben en in mijn beleving is er altijd wel iets te doen waardoor ik die rust niet heb. Dus speel ik doorgaans van die kleine spelletjes, die zich makkelijk laten wegleggen.
Inmiddels zijn hier dus de nodige spelcomputers in huis gekomen, van kleine handhelds tot grote consoles zoals de Nintendo (WII, WII-U en Switch) en Playstation 3. Ik zag echter de laatste tijd steeds vettere games voorbijkomen die uitsluitend gespeeld konden worden op de Playstation 4 en de Xbox. Helaas hadden we die twee systemen dus nog niet… Tot vandaag! Vandaag zijn we de trotse eigenaren geworden van een Xbox One S. Perfect getimed zo vlak voor de start van de grote vakantie.
Wie of wat is de Xbox?
De Xbox is de spelcomputer van Microsoft en draait al mee sinds 2001. Natuurlijk zijn er sinds die tijd steeds nieuwe modellen op de markt gebracht, de ontwikkeling staat immers niet stil.
De naam Xbox stamt af van ‘DirectX Box’, één van de codenamen tijdens de ontwikkeling van de spelcomputer. Tijdens dit proces werd de naam al snel in de interne mailtjes afgekort tot Xbox. En zo heet hij dus nog steeds.
De Xbox is inmiddels meer dan alleen een spelcomputer, het is zelfs een heel veelzijdig apparaat. Naast het spelen van computerspellen kun je er ook Blu-ray’s op afspelen, muziek op bewaren en surfen op het internet. Eigenlijk is het gewoon een kleine PC, maar functioneert verder net als andere spelcomputers.
Onbekend maakt onbemind
Natuurlijk heb je het beste met je kind voor en kan de aanschaf van een spelcomputer misschien een brug te ver lijken door allerlei negatieve berichtgevingen in de media over ‘gameverslaving’ of het aanwakkeren van geweld. Het is inderdaad waar dat er voor de Xbox niet alleen spellen te koop zijn voor kleine(re) kinderen of tieners, maar ook voor volwassen (PEGI 16 en PEGI 18). Je wilt natuurlijk niet dat je zoon of dochter van (bijvoorbeeld) zes of tien met die spellen te maken krijgt. Echter juist door die veelzijdigheid is de Xbox een perfecte spelcomputer voor het hele gezin, dus voor kinderen van klein tot groot én de ouders. Als ouder kun je echter een belangrijke rol spelen in het creëren van een veilige speelomgeving voor je kind. En dat is natuurlijk wél belangrijk.
Onderstaand schema laat zien dat jammer genoeg veel ouders niet op de hoogte zijn van de mogelijkheden die zij hebben. Bijvoorbeeld met de ‘Parental control tools’. ‘De wat?’, hoor ik je nu denken. Geen paniek, ik leg het even uit.
Parental control tools
Naast het enorme aanbod van games voor de Xbox zijn er nog veel meer voordelen waarom deze spelcomputer een absolute aanrader is voor het hele gezin. Dankzij de ‘Parental control tools’ is het mogelijk voor de kinderen een veilige spelomgeving te maken. De meerderheid van de ouders is niet bekend met deze tools en daarom is het juist zo belangrijk daar even verder op in te gaan. Sommige instellingen kun je gewoon in de browser van je PC of laptop doen en sommige instellingen kunnen via de Xbox. Je bent er even mee bezig, maar moeilijk is het zeker niet. Het is echter wel een absolute aanrader om er even de tijd voor te nemen, zeker als je bepaalde risico’s voor je kind wil vermijden.
Belangrijke aandachtsgebieden van deze Parental control tools zijn:
Instellen van leeftijd
Bij het ingeven van de leeftijd wordt er door het systeem automatisch een begrenzing ingesteld voor het downloaden/spelen van spellen met een hogere PEGI (Pan European Game Information). Uiteindelijk bepaal je als ouder altijd zelf, want je kunt nog wel uitzonderingen maken om een game wel te laten spelen of bijvoorbeeld alleen als je er zelf bij aanwezig bent. Met het intoetsen van jouw persoonlijke code kun je bepaalde uitzonderingen hierop maken.
Het is echter wel een veilig idee dat spellen die nog niet voor de leeftijd van je kind geschikt zijn, nooit zonder jouw specifieke toestemming, zomaar kunnen worden geïnstalleerd of worden gespeeld.
Deze goedkeuring voorkomt dat iets per ongeluk wordt gedownload en/of te worden gespeeld. Het is uiteraard wel belangrijk dat je een eigen account aanmaakt voor je kind en deze niet op jouw account laat spelen.
Onvoorziene uitgaven
Ook niet onbelangrijk, het afschermen van je financiële gegevens. Je kunt instellen dat er alleen maar een aankoop kan worden gedaan met jouw goedkeuring. Zonder jouw ‘toegangscode’ (die je zelf kunt instellen) kan er niets worden gekocht. Daar is overigens wel een uitzondering op. Een cadeaubon kan wel door kinderen zelfstandig worden ingewisseld voor speelplezier en ook kun je op hun account een (klein) geldbedrag storten waar ze zelfstandig aankopen mee kunnen doen. Als jij echter de instellingen goed hebt staan, is het niet mogelijk om iets met de gegevens van jouw creditcard aan te schaffen. Kinderen doen dit vaak niet bewust, maar ook onbewust kan dit voor vervelende situaties zorgen. Door een paar instellingen, is dit risico verdwenen.
Hoe lang?
Met gamen is niks mis, het hoort erbij en kinderen kunnen maar beter op een goede manier er mee om leren gaan, dan het ze het niet aan te bieden. Met de ‘Parental control tools’ op de Xbox kun je precies aangeven wanneer je kind op de Xbox mag. En dat kan behoorlijk specifiek. Ik geef een voorbeeld:
Maandag – Tussen 16:00 en 19:00 mag hij 60 minuten spelen.
Dinsdag – Mag hij helemaal niet spelen (want dan gaat hij na school naar de sportclub).
Woensdag – Tussen 13:00 en 19:00 mag hij 90 minuten spelen.
Et cetera…
En is het vakantie? Dan kan je de tijden gewoon weer bijstellen. Een kwartier voor einde wordt er een melding gegeven en ook nogmaals 5 minuten voor einde van de tijd. Is de tijd op? Dan gaat het apparaat gewoon uit.
Privacy & veiligheid
Last but not least, zeker als je kind de leeftijd heeft om met andere te chatten, dan wil je dat dit wel veilig gebeurt. Je kunt heel specifiek instellen met wie hij mag praten en met wie niet. Net als dat je kunt instellen welke gegevens zichtbaar zijn voor anderen en welke niet. Op die manier kun je een heel veilige omgeving creëren voor kinderen.
Informatie: meten is weten!
Naast bovengenoemde instellingen kun je als ouder informatie krijgen over het soort spellen wat je kind speelt. Op die manier kun je goede afspraken met elkaar maken en het spelgedrag van je kind sturen. Het is belangrijk om met je kind in gesprek te blijven en uit te leggen waarom sommige games niet wenselijk zijn of waarom je niet wil dat hij meer dan de aangegeven tijd achter een spelcomputer doorbrengt.
De meeste ouders willen meer informatie over het soort spellen dat hun kind speelt en het maken van afspraken. Ouders van oudere kinderen (15-17 jaar) willen meer weten over parental control tools. Ouders van meisjes hebben meer behoefte aan informatie over parental control tools dan ouders van jongens.
Game-Pass
Voor de Xbox bestaat een Xbox Game Pass met meer dan 100 fantastische spellen. Je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand (9,99 euro per maand) en je beschikt dan over al die spellen. Maar liefst 75 van deze spellen zijn geschikt voor alle leeftijden, jonge kinderen of tieners. Op deze manier kun je genieten van heel veel spellen, voor een laag bedrag. Als je gewend bent om minimaal twee spellen per jaar te kopen, heb je het abonnementsgeld er al uit. En alle gezinsleden genieten hiervan mee! Je kunt het zo’n beetje vergelijken met een Netflixabonnement, maar dan met games.
Aan wat voor een spellen moet je denken?
Honderd games is natuurlijk een flinke hoeveelheid en de kans is klein dat je kids al die spellen zullen spelen. Sommige kunnen ook niet, want die zijn vanaf 16 of 18 jaar, maar wellicht zijn dat juist de spellen waar jij of je partner blij van wordt. Tenslotte is de Xbox voor het hele gezin en niet alleen voor de kinderen bedoeld. Kinderen worden echter wel blij van games als:
Minecraft
Deze succesvolle blokkengame is de ideale game om mee te beginnen, zowel voor kinderen als voor volwassen. In het speltype Creative kun je op een veilige manier helemaal los gaan in deze digitale wereld. Je hebt alleen maar een controller nodig en als je de besturing eenmaal onder de knie hebt, kun je van alles ontdekken en maken. Bouw je eigen droomhuisje, een koninklijk kasteel met duizend kamers of overleef een angstige nachts vol Creepers. In Minecraft valt er voor elke gamer wel een prachtig avontuur te beleven.
de Blob
In deze mooie platformgame van THQ is Chroma City door de kwaadaardige INKT Corporation veranderd in een kleurloze wereld. Jij moet als een vormloze blob wat leven en kleur! in de brouwerij brengen. Je spettert niet alleen alle gebouwen en monumenten van de stad onder, maar ook de inwoners worden voorzien van alle kleuren van de regenboog. de Blob is een regelrechte topgame waar het hele gezin van zal genieten.
Snake Pass
Je denkt nu vast aan dat mobiele slangenspelletje waarin je vooral je eigen staart niet moet opeten, maar in deze platformer draait alles om het oplossen van moeilijke puzzels. Sta het standvastige slangetje Noodle bij in vier unieke omgevingen en manoeuvreer zijn ledemaatloze lijf om alle obstakels heen. Snake Pass is grappig, kleurrijk en perfect voor kids die wel van een uitdaging houden.
LEGO Games
Wat is de beste LEGO-game? Neem een kijkje bij Xbox Game Pass en je zult zien dat ze allemaal op hun eigen manier geweldig zijn. Duik je de nacht in als Batman? Dan zijn er drie LEGO Batman-avonturen waar je uit kunt kiezen! Wil je op zoek naar oude relikwieën en als het even kan, zonder slangen? Dan kun je aan de slag in LEGO Indiana Jones: The Original Adventures. Vind je eigenlijk alles prachtig? Dan is The LEGO Movie Game de juiste keuze voor jou. En het allerleukste is dat je deze games allemaal in lokale coöp kunt spelen. Dus nodig een vriend of vriendin uit en ga samen op avontuur.
Splosion Man
In deze unieke puzzelplatformer wordt je jonge tiener echt aan het werk gezet. De game test niet alleen reflexen maar zeker ook intelligentie. Twisted Pixel presenteert de hoofdrolspeler ‘Splosion Man, een mislukt wetenschappelijk experiment dat uit het Big Science-laboratorium probeert te ontsnappen. Maar deze held heeft geen gebruikelijke superkrachten. Nee, hij gebruikt zijn eigen exploderende lichaam! Hiermee lanceert hij zichzelf door de lucht, vernietigt hij vijanden en probeert hij alle vallen en obstakels in de game te omzeilen. Je kunt deze game ook met z’n tweeën spelen en dan de explosie van de ander gebruiken om jezelf te lanceren.
Max: The Curse of Brotherhood
Je tiener heeft vast eens een lastig broertje of zusje willen wegtoveren. Oké, misschien wel een paar keer. Dat is precies wat er gebeurt in Max: The Curse of Brotherhood. Alleen, als Max zijn broer Felix laat verdwijnen, realiseert hij zich al snel dat dit toch niet zo leuk is. Alle gameplay in deze platformpuzzelgame draait om de magische markeerstift van Max, waarmee je onder andere ranken kunt kleuren, maar ook vuur en water kunt beheersen.
Dit is natuurlijk maar een fractie van alle spellen waar je mee kunt spelen als je de Xbox Game Pass aanschaft. Vervelen is dus gedurende aankomende vakantie geen optie meer!
Ook online
Naast offline gamen kun je met de Xbox ook prima online spelen. De Xbox maakt dan verbinding met spelers over de hele wereld, waar je tegen (of met) kunt spelen. Er komen steeds meer spellen die dit mogelijk maken. Deze mogelijkheid is echter geen standaard, je hebt hier wel een aanvullend abonnement (Xbox Live Gold) voor nodig. Dit abonnement kost 12,99 euro per maand en is inclusief de Game-Pass.
Enthousiast
Terwijl ik druk bezig ben met het schrijven van deze recensie, hoor ik vanaf beneden enthousiaste geluiden van de mannen. Zij hebben de Xbox volledig omarmd, vooral de volwassen man. Hij zag dat zijn favoriete spel tussen de Game-Pass-Games stond en heeft hem direct binnen gehaald. Ik ben in dit geval niet eens zo bang dat de puber teveel gaat gamen, maar ik ben benieuwd hoe vaak ik mijn partner nog ga zien de komende weken. Misschien moet ik voor hem ook maar de tijden instellen…
Specificaties Xbox One S
De Xbox One S is de kleinste en meest compacte Xbox ooit. Hij is strak robot-wit uitgevoerd en is maar liefst 40% kleiner dan de Xbox One. De spelcomputer wordt geleverd met een wireless controller en 1 TB schijf. De Xbox One S ondersteunt 4K Ultra HD voor Blu-ray films en content die gestreamd wordt door partners, zoals Netflix. Dit is een 4 keer zo hoge resolutie als standaard HD, waardoor je scherpe en realistische beelden kunt bekijken.
Naam | Xbox One S |
Platform | Xbox |
Merk | Microsoft |
Prijs | 249 euro |
EAN | 0889842105100 |
Bestel direct | Bol.com |
Meer informatie
Drie vette games voor de Xbox
Gameverslaving, vluchten in een digitale wereld. Kan het kwaad?
Herfstgames, super vette games voor de herfstvakantie!
Super vette games voor de feestdagen!
Gamen, maar waarmee?
Leuke games voor de winterdagen!
FIFA19 voor de Nintendo Switch
Bronvermelding
Tekst & fotografie: Marion Middendorp