Een tattoo laten zetten is allang niet meer alleen maar weggelegd voor stoere zeehelden of motormuizen. Het is onder een veel groter publiek populair geworden. Wat is nu precies een tattoo, waar moet je rekening mee houden en nog meer weetjes over tattoos zetten we hier voor jou op een rijtje.
Wat is een tattoo?
Een tattoo, of eigenlijk in gewoon Nederlands tatoeage, is een versiering die met inkt wordt aangebracht onder de opperhuid. Dit is dus permanent. Je laat een tattoo zetten bij een tatoeëerder die hier meestal speciale tattoo-inkt voor gebruikt.
Waarom zet men een tattoo?
De reden om voor een tattoo te kiezen kan heel verschillend zijn. Veel voorkomende redenen zijn:
De liefde voor iemand (geliefde, kind, ouder, overleden vriend etc.) bevestigen/uitdragen. Juist omdat het permanent is, klinkt het als een mooie belofte. Of door de tattoo iemand dichterbij je willen voelen als deze persoon er niet meer is.
Een levensmotto
Puur voor decoratie
Om te laten zien dat je bij een bepaalde groep hoort
Een symbool wat voor jou ergens voor staat
In sommige culturen hoort het bij het bereiken van de puberteit!
Mensen kunnen kiezen voor een tattoo om medische redenen. Bijvoorbeeld vermelden wie hij of zij is of welke ziekte hij heeft. Gelukkig kan dat tegenwoordig ook gewoon met een kettinkje…
Littekens wegwerken door het een onderdeel te laten worden van een tattoo.
Waar laat je tatoeëren?
Ga op zoek naar een tattooshop die een vergunning heeft. Deze shops moeten voldoen aan richtlijnen die zijn opgezet door het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. De vergunningen worden voor 3 jaar afgegeven en steekproefsgewijs worden deze studio’s gecontroleerd. Er wordt toezicht gehouden of men voldoet aan de vergunningsplicht, de leeftijdsgrenzen en welke spullen er gebruikt worden. Bij zomaar iemand een tattoo laten zetten betekent een groot risico nemen met je eigen gezondheid!
Vanaf welke leeftijd mag je een tattoo zetten?
In Nederland mogen kinderen onder de 12 jaar geen tattoo of piercing krijgen. Een oorbel mag wel. Tussen de 12 en 16 jaar mogen kinderen wel een tattoo als de ouders hier hun toestemming voor geven en zij moeten er ook bij aanwezig zijn.
Hoe kom ik aan een mooie afbeelding?
Je kunt kiezen voor een afbeelding die jezelf mooi vindt. Op internet zijn er vele te vinden. Je kunt ook prima zelf een ontwerp maken. Of je laat het over aan de tattoo-artiest zelf. Bespreek altijd goed met hem of haar wat jouw wensen zijn! Misschien heeft hij zelf wel mooie ideeën of vraag naar voorbeelden die je kunt bekijken.
Weghalen van een tattoo
Zoals gezegd is een tatoeage in principe permanent. De enige manier om hem weg te krijgen is door een professional hem te laten laseren. Hiermee worden de pigmentbolletjes gebroken en die zullen dan langzaam worden afgevoerd via de bloedbaan. Het is een duur en pijnlijk gebeuren die alleen door een specialist mag worden uitgevoerd. Het zal ook een lange tijd in beslag nemen.
Hygiëne is heel belangrijk
Waar en door wie je je tattoo laat zetten is heel belangrijk. Niet alleen omdat de één nu eenmaal mooier kan tatoeëren dan een ander, maar zeker ook om hygiënische redenen. Let goed op of alles wel steriel en netjes gebeurt voordat je met iemand in zee gaat. En bekijk eerder werk van deze persoon. Je zit er immers echt aan vast als het werk gedaan is! Zo weet je zeker dat de persoon jouw uitgekozen tatoeage ook echt mooi kan zetten. Ervaringen van anderen zijn daarbij overigens heel fijn om te weten.
Gevaren bij een tattoo
Omdat je toch met een naald in je huid zit te prikken, loop je bepaalde risico’s. Er is het risico op infectieziekten die oppervlakkig kunnen blijven, maar helaas kan je natuurlijk ook geïnfecteerd worden met iets wat wel gevaarlijk is. Hiv, tbc, en bijvoorbeeld hepatitis kunnen zo overgedragen worden. Daarnaast kan je een allergische reactie krijgen. Het afstaan van bloed wordt om die reden dan ook niet geaccepteerd bij mensen die nog maar net (korter dan 4 maanden geleden) een tattoo hebben laten zetten.
Nog een puntje om even bij stil te staan: het RIVM heeft aangegeven dat het kankerrisico klein is bij het nemen van een tattoo, maar dat dit risico toch wel zo is dat het niet verwaarloosbaar is. De risico’s komen door de inkt die gebruikt wordt en wordt vervolgens nog beïnvloed door de grootte van de tattoo en de concentratie van de schadelijke stoffen. De tijd dat je lichaam eraan blootgesteld wordt en ook zonlicht hebben invloed. In de inkt kan namelijk azo-kleurstoffen zitten en daaruit kunnen aromatische aminen gevormd worden.
In zwarte inkt kunnen PAK’s zitten. Als deze stoffen vrijkomen in je lichaam loop je meer risico op kanker. Door zonlicht (of eigenlijk het UV-licht van de zon of de zonnebank) wordt de vorming van de aromatische aminen bevordert. Ook bij het weg laseren kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen.
Wie kunnen beter geen tattoo nemen?
Mensen met een hartziekte, een auto-immuunziekte, diabetes, medicatie om afweer te onderdrukken of die problemen hebben met bloedstolling, maar ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, worden sterk afgeraden om een tatoeage te laten zetten. Mensen met chronische huidziekten kunnen ook beter geen tattoo laten zetten!
Even tips voor de grote dag
Vooraf zorg je natuurlijk dat de artiest goed weet wat jouw wensen zijn. En jij kan het beste bij een gevoelige huid eerst een allergietest doen! Wees nuchter en zorg dat je eet voordat de tattoo gezet wordt. Zorg dat je deze dag verder weinig hoeft te doen zodat je lichaam niet nog meer energie nodig heeft. En ga na afloop ook niet zelf rijden, want de kans is groot dat je hier eigenlijk te suf voor bent met alle gevaren van dien. Hou het de volgende dagen ook nog lekker rustig en zeker drie dagen hou je je kalm met zware trainingen als cardio of krachttraining. De tattoo verzorg je goed met speciale producten (vraag hiernaar bij de shop) zodat het snel geneest én het beschermd wordt. En: heb je twijfels of je het echt wel wilt? Doe het dan (nu nog) niet! Het is immers permanent. Probeer het anders eerst eens uit met een nep-tattoo.
Meer informatie
Hypes: De flauwval challenge, hoe gevaarlijk is het?
Oogboltatoeage – Je ogen tatoeëren
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com