Site pictogram Oudersenzo

De schooldeuren gaan weer open

De schooldeuren gaan weer open!

Je hebt het ongetwijfeld gisterenavond ook gehoord, tijdens de “corona-persconferentie”; de schooldeuren van de basisscholen gaan na de meivakantie (vanaf 11 mei) weer open! Nog niet helemaal, maar in ieder geval voor de helft. Werkende ouders kunnen weer een beetje opgelucht adem halen, want dat betekent meer ruimte om thuis te werken. Werk wat nu in veel gevallen naar de late avonduren wordt geschoven, of op z’n minst veel stress oplevert omdat het niet te combineren valt met de zorg voor de kids. En dan heb ik nog niet eens over de extra taak als thuisonderwijzer…

Druk van de ketel

Fijn dat er wat druk van de ketel afgaat, maar er is ook nog veel onduidelijkheid aangezien de regering de uitwerking overlaat aan scholen. Dat betekent dat iedere school hier zelf de invulling aan kan geven. Lastig, als je bijvoorbeeld kids hebt die naar verschillende scholen gaan. Maar zelfs als je kids naar dezelfde school gaan, is het fijn als er met de indeling van verschillende groepen, rekening wordt gehouden met broertjes en zusjes. Dit kan bijvoorbeeld door als leidraad het alfabet te nemen, zodat broertjes en zusjes op dezelfde dag naar school en/of de BSO te mogen. Dit zorgt er gelijk voor dat het aantal contactmomenten van ouders op school wordt beperkt. Hopelijk denken scholen hier goed over na.

Stapsgewijs

Met het stapsgewijs openen van de scholen kan er weer (deels) onderwijs worden gegeven in de klas. Dit helpt om kwetsbare kinderen beter in beeld te krijgen. Daarnaast vermindert dat voor een deel de druk bij ouders, waardoor zij meer ruimte krijgen om beter (thuis) te werken. Het is aan scholen zelf hoe ze vanaf 11 mei het onderwijs op hun school invullen. Daarbij wordt wel uitgegaan van hele dagen onderwijs.

Gezondheidsrisico’s beperkt

Het RIVM geeft aan dat de gezondheidsrisico’s voor kinderen heel beperkt zijn. Het is daarom voor kinderen onderling niet nodig 1,5 meter afstand te houden. Bij kinderen ten opzichte van volwassen is dit alleen nodig wanneer mogelijk. Ouders en leerkrachten moeten onderling wel afstand houden. De huidige hygiënevoorschriften, zoals geen handen schudden, blijven van kracht. Onderwijspersoneel en leerlingen met gezondheidsklachten, of die behoren tot de risicogroepen, komen in overleg met de schoolleiding niet naar school. De effecten van het openen worden nauwkeurig gemonitord. Onderwijspersoneel krijgt, net als in de zorg, de mogelijkheid om zich bij klachten te laten testen op het virus.

Voorbereidingstijd voor scholen

Het kabinet kiest er bewust voor om op 11 mei te openen, zodat de scholen voldoende voorbereidingstijd hebben. Scholen krijgen van het ministerie van Onderwijs informatie met nadere duiding van de maatregelen. Van de PO-Raad en vakbonden ontvangen zij informatie over de protocollen die op basis van de richtlijnen van het RIVM zijn opgesteld.

Kinderopvang en buitenschoolse opvang

Ook de kinderopvang gaat vanaf 11 mei open. De buitenschoolse opvang (BSO) volgt hetzelfde regime als de basisscholen. Zij zijn alleen open voor en na schooltijden. Op dagen dat kinderen naar school gaan, is de BSO voor hen beschikbaar. Op andere dagen niet. Scholen en BSO’s kijken met elkaar hoe de aansluiting tussen school en BSO zo goed mogelijk gerealiseerd kan worden.

Extra informatie

Thuisschool, vijf tips om het leuker te maken
Songtekst Ziek van paniek (Het Coronalied)
Scholen dicht, wat nu?
Educatief overleven met de kids (met Asmodee)
Spelen en speelgoed in Coronatijd
Het Coronavirus, Covid-19 of Wuhuanvirus
Eindtoets wordt afgeblazen
Verplichte sneltesten voor scholieren. Dit zijn je rechten.

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten