Site pictogram Oudersenzo

De reisapotheek. Deze producten mogen niet ontbreken op vakantie!

De vakantieperiode is weer in het vooruitzicht. Misschien blijf je in Nederland, maar wellicht ga je op reis en dan is het handig goed voorbereid te zijn. Kinderen lopen immers al snel (kleine) wondjes op. Om niet met elk schaafwondje naar een arts te moeten, is een goede reisapotheek geen overbodige luxe. En wat zit er dan in zo’n reisapotheek? Wij hebben een lijst voor je samengesteld. Lekker makkelijk dus, hoef jij het alleen nog maar bij elkaar te shoppen.

Dit hoort in de reisapotheek

Pleisters, pincet, schaar, huidontsmettingsmiddel, tekentang, ORS, Zout- en suikertabletten, neusspray, koortsthermometer, wondzalf (jodium of betadine), 3 steriele kompressen (10×10 cm), 1 zwachtel of snelverband, een middel tegen koorts of pijn, insectenwerend middel en een goede zonnebrandcrème.
Vergeet natuurlijk ook niet de medicijnen die jullie geregeld al (moeten) slikken.

In de zon

Natuurlijk moet je (hele jonge) kinderen (tot drie jaar) zo min mogelijk blootstellen aan de zon. Maar helemaal voorkomen gaat vaak niet. In de lente en zomer zijn we vaak buiten en je kindje dus ook. De zon is immers een onmisbare bron van energie en doet wonderen voor ons humeur. Toch in de zon? Zorg dan voor de juiste bescherming!

Eten in het zuiden

het is belangrijk erop te letten dat je kind(eren) tijdens de vakantie geen rauwe producten eet, vooral kleine kinderen lopen snel een maag-darminfectie op als het eten niet (helemaal) kiemvrij is. Dit geldt niet alleen voor rauw vlees, maar dus ook voor rauwe groente, fruit, eieren en vis.

Kook je zelf? Bewaar dan geen restjes. Eet meteen je bereide producten op en bewaar niets. Wees ook voorzichtig met ijs en drink alleen maar water uit flessen (niet uit de kraan dus). Ook je tanden poets je gewoon met water uit een fles. Let er op dat de dop van de fles nog in tact is, zodat je zeker weet dat het goed drinkwater bevat.

In de auto

Baby’s hebben doorgaans geen last van wagenziekte, maar als ze al iets ouder zijn, dan kan zo’n autorit een flinke opgave zijn. Om wagenziekte zoveel mogelijk te voorkomen bij peuters en kleuters, laat ze in de auto dan niet lezen of tekenen. Het beste is gewoon uit het raam te kijken.
Een paar druppels pepermuntolie op een zakdoekje kan helpen tegen wagenziekte, ook kan een beetje sabbelen op een citroen of kauwgom kauwen helpen.
Stop geregeld onderweg om wat frisse lucht in te snuiven.

Meer informatie

Verbanddoos. Wat hoort eigenlijk in een EHBO-doos te zitten?
EHBO met kids. Want een ongeluk zit in een klein hoekje
De meest voorkomende ongelukken in huis
Wondverzorging, hoe verzorg je een wond?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten