De pil verzekeren of niet?
Je wilt (op dit moment) geen kinderen, maar je hebt wel een vaste partner. De pil kan dan een goede anticonceptie zijn. Er zijn verschillende soorten met verschillende hormonen. Je hebt keuze uit:
pillen met alleen progestageen
pillen met oestrogeen en progestageen (combinatiepil)
Wat zorgt waarvoor?
Het progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger raakt. Het oestrogeen zorgt voor een voorspelbare menstruatie. Wat voor jou het meest ideaal is, kun je samen met je huisarts bepalen. Ook is bepalend of je borstvoeding geeft. De combinatiepil mag namelijk niet worden geslikt wanneer je borstvoeding geeft. De pil met alleen progestageen mag weer wel worden gebruikt.
Basisverzekering
Ondanks dat artsen hiervoor pleiten, wordt de pil niet meer vergoed in de basisverzekering. Artsen vinden dit een gemis, vooral omdat blijkt dat bij vrouwen tussen de 25 en 30 jaar de meeste abortussen plaatsvinden. Het is voor het eerst dat deze groep vrouwen de grootste groep vormt, binnen de zwangerschapsafbrekingen. Maar hoe duur is de pil dan? En hoe kun je deze kosten eventueel toch nog vergoed krijgen?
Verzekeren
In Nederland willen we ons graag goed verzekeren. Soms zelfs iets te goed, zeker als het om de zorgverzekering gaat. Want in veel gevallen ben je meer premie kwijt aan een verzekering dan wat je er uiteindelijk voor terug krijgt. De pil is daar ook een goed voorbeeld van. Deze kost ongeveer 50 euro per jaar, terwijl je voor een aanvullende verzekering al snel 70 euro per jaar kwijt bent. Je alleen voor de pil aanvullend verzekeren is dus niet verstandig.
Aanvullend pakket
Heb je sowieso een uitgebreid aanvullend pakket nodig? Bijvoorbeeld omdat je vaak naar de fysiotherapeut moet en veel medicijnen gebruikt? Dan zit in zo’n pakket vaak ook een vergoeding voor de pil. In dat geval is het natuurlijk mooi meegenomen.
Voor de pil betaal je soms een eigen risico en/of eigen bijdrage. Hoe dat werkt, lees je op de website van Independer.
Meer informatie
Alle vormen van anticonceptie
Een abortus: wat komt erbij kijken?
Menstruatiecyclus na pilgebruik
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met Independer.