De middelbare school, wat is er anders?

De middelbare school, het thuishonk van de brugsmurf. Wat verandert er ten opzichte van de basisschool?
Zo groot en stoer als kinderen in groep 8 van de basisschool zijn, zo klein en schattig zijn ze als ze met zo’n grote tas voorzichtig hun eerste stapjes op de middelbare school zetten. Retespannend natuurlijk voor ze. Hier hebben ze vooral het laatste jaar echt naar uit gekeken.

De middelbare school, wat is er anders?

De basisschool zijn ze inmiddels ontgroeid. Dat niet alleen, ze hebben met een eindmusical en kamp ook heel bewust afscheid van elkaar en van hun school genomen. Met hun 12 jaar hebben ze donders goed door dat deze fase van hun leven nu voorbij is. De wereld ligt voor ze open en juist dat maakt dat ze zich vaak weer even heel klein voelen als ze na de zomer die grote school voor het eerst binnen lopen.

Nieuw begin

Het is opnieuw beginnen. Nieuwe kinderen ontmoeten, nieuwe regels ontdekken en nieuwe gewoontes gaan ontwikkelen. Ik denk dat het belangrijk is dat kinderen meekrijgen dat ze het spannend mogen vinden en zichzelf de tijd moeten gunnen om hun draai te vinden. Als ouders kunnen we hier een bijdrage aan leveren door een stap achteruit te doen. Door niet te snel te willen. Er wel te zijn en te luisteren, maar laat ze het vooral zo veel mogelijk zelf onderzoeken.

Spelen is passe

Knikkeren of tikkertje spelen doe je blijkbaar niet meer op de middelbare school in de pauze. Overal zie je groepjes kinderen die met elkaar staan te praten. Dat is misschien even wennen. Al spelend met elkaar kletsen is toch anders dan met elkaar in een kringetje staan zonder verder iets te doen. Misschien zou het innerlijke kind in ze nog wel willen voetballen tijdens de pauze, dat doe je echter niet zo snel als je net nieuw bent op school. Kinderen willen zich immers graag confirmeren aan de rest. Maak het thuis wel bespreekbaar dat dit misschien wat onwennig kan voelen in het begin.

Ander termen

Op de middelbare school is het taalgebruik anders. Je vraagt een klasgenootje niet om te spelen, maar om af te spreken, want ‘spelen is voor baby’s’. Ik hoor het mijn brugsmurf nog zo zeggen.

Als je over de leraar praat heb je het niet over de meester of juf, die horen bij de basisschool. Leraren noem je meestal bij hun achternaam, vaak in combinatie met hun vak.

Van je naar U

Op de basisschool wordt er veel ge-je’t en ge-jij’t, op de middelbare school niet altijd. Adviseer je kind om een leraar met U aan te spreken. Als dat van een docent niet hoeft, dan geven ze dat zelf wel aan, maar de meeste (oudere) docenten stellen het zeker op prijs.

Niet opvallen is de drijfveer

Die paardentrommel kan echt niet meer, en ook een voetbalbeker weigeren ze mee te nemen. Kinderen worden zich bewust van hun imago en willen vooral niet opvallen in de beginjaren van de middelbare school. Dus ze willen geen kekke broodtrommels (meer) mee naar school, maar neutrale saaie verpakkingen hebben de voorkeur. Dat was voor mij ook even slikken als moeder, want ik ben dol op kleurtjes en motiefjes en ik stond al met de leukste tassen in mijn handen. Maar nee hoor, mijn 2 pubers wilden perse allebei een saaie zwarte rugzak. Ze waren zelfs niet over te halen voor een vrolijk gekleurd exemplaar van hetzelfde merk.

Ook de voorkeur voor het beleg is aan verandering onderhevig. Waar ze op de middelbare school nog gerust pindakaas of salami meenemen, is dat een no-go op de middelbare school, want dat stinkt. En wederom is niet willen opvallen belangrijker dan iets te eten meenemen dat ze echt lekker vinden. Ik ga er als moeder maar in mee. Pick your battles, is hier thuis voor ons als ouders het nieuwe motto.

Noodgeld

Zorg trouwens dat je kind altijd een paar euro in de tas heeft voor als hij of zij een keer zijn brood vergeet. Een broodtrommel nabrengen is vanuit sociaal oogpunt echt géén optie. De gedachte dat jij in de hal zou staan zwaaien met een broodtrommel is een nachtmerrie voor elke brugsmurf, een kind eet nog liever de hele dag niet. Met wat noodgeld op zak kan je kind toch iets eten. Een dag tot 16.00 uur op school zonder eten is immers ook niet gezond.

Voor wie is de verandering het grootst?

Voor je kind is het een hele grote verandering om van de basisschool naar de middelbare school te gaan, maar voor jou als ouder ook. Je kind heeft ruimte nodig om zelf te ontdekken hoe hij zijn draai en zijn plekje op school vinden kan. Heb vertrouwen in je kind en probeer een beetje hierin mee te bewegen. Ook bij regen willen kinderen veelal geen regenpak aan naar school, ze zitten nog liever de hele dag met een natte broek op school. Wij ouders denken eerder vooral praktisch, zij niet. Dus slik af en toe je wijselijke advies in. Dat is ook beter voor de sfeer thuis.

Liefs Esther

Meer informatie

Van de basisschool naar de middelbare: 4 tips voor een soepele overgang
SvPO: School voor Persoonlijk Onderwijs: wat zijn de voordelen?
Van school getrapt, wat nu?
Studeren: Mijn puber weigert te leren!
Hoera geslaagd! Maar hoe nu verder?
Voorbereiding op het examen, hoe doe je dat?
Help, mijn kind moet naar het VMBO!
Voorbereiding op de brugklas
Help, mijn kind gaat naar de brugklas. Wij geven tips!

Bronvermelding

Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *