Gevulde speculaas kun je eenvoudig zelf maken! En het is nog super lekker ook!
Naast de warme chocolademelk bestaat het ‘heerlijk avondje’ natuurlijk uit meer dan alleen cadeautjes! Wat dacht je van al die overheerlijke Sinterklaas lekkernijen, zoals gevulde speculaas? En dan natuurlijk het liefste zelf gemaakt, want dat is vaak wel het aller, aller, allerlekkerste!
Wij gaan smullen!
Wij zochten de vier meest lekkere Sinterklaasrecepten voor je uit! De komende weken testen wij ze allemaal voor je uit. Deze week beginnen we met: Gevulde speculaas! Laat het ‘heerlijke avondje’ maar komen! Wij gaan smullen!!
De historie van de speculaas
Speculaas, met de Belgische variant speculoos, is een sterk gekruide, oude soort koek, meestal − maar niet uitsluitend − hard, droog en plat, die in de vorm van verschillende voorstellingen wordt gebakken en vooral omstreeks het sinterklaasfeest en tijdens de adventstijd populair is. De oudste bronnen betreffende speculaas spreken ook van bruiloften en kermis. De laatste decennia is het echter normaal geworden het hele jaar door speculaas te eten, vooral bij de koffie of thee, bij ijs of fruitsalade. Speculaas wordt voornamelijk in Nederland en België gemaakt en gegeten, alsook in het Duitse Westfalen en het Rijnland, Luxemburg en Noord-Frankrijk.
Speculaaskruiden
Speculaaskruiden bestaan uit een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. Verschillende variaties zijn echter mogelijk met bijvoorbeeld anijs, korianderzaad en foelie. Speculaaskruiden staan bekend om hun laxerende werking, ze stimuleren de darmen.
Amandelspijs
Amandelspijs of spijs is een mengsel van amandelen en suiker en wordt gebruikt in gevulde speculaas, boterletters et cetera. De amandelen variëren in kwaliteit afhankelijk van het herkomstgebied. Amandelen uit het Middellandse Zeegebied, zoals Italië en Spanje, zijn kwalitatief de beste, terwijl die uit Californië van een mindere kwaliteit zijn. De Californische amandelen smaken enigszins bitter.
Amandelspijs is een dure grondstof om toe te passen. In gevulde koeken en ander goedkoop gebak, bijvoorbeeld de banketstaaf en de banketletter, wordt daarom in plaats van amandelspijs dikwijls zogenaamde banketbakkersspijs gebruikt, waarin de amandelen zijn vervangen door gemalen abrikozenpitten en witte bonen.
Ingrediënten gevulde speculaas
200 gram zelfrijzend bakmeel
2 el kruidenmix koek en speculaas
125 gram donkere basterdsuiker
150 gram roomboter (koud)
2 el melk
1 el water
300 gram amandelspijs
2 eieren
4 gram bloem
garneeramandelen
Bereiding
Sinterklaas is al begonnen
Zodra de koek in de oven staat en de heerlijke speculaaskruiden zich door het huis verspreiden, is Sinterklaas eigenlijk al een beetje begonnen. Geniet van de koek, hier werd hij door iedereen erg enthousiast ontvangen en binnen no time was de koek op. Hij is echt heerlijk!
Volgende keer is de roomboterstaaf aan de beurt! Hopelijk wordt dat net zo’n succes!
Meer informatie
De allerlekkerste en meest bijzondere chocolademelk maak je gewoon zelf
De lekkerste borstplaat, maak je eenvoudig zelf!
Amandelstaaf, een lekkernij die op is voor je het weet!
De lekkerste zelfgemaakte Sinterklaaskoekjes
Bronvermelding
Tekst & fotografie: Marion Middendorp