Als we dan toch ons vertier weer binnen moeten zoeken, waarom dan niet met lekker eten? De herfst leent zich voor heerlijke recepten en lang natafelen! We hebben vijf herfstrecepten voor je uitgezocht, waarvan wij vinden dat deze ons het meest aan de herfst doen denken.
Heb jij nog een ander favoriet herfstrecept? Laat het ons weten en mail deze naar info@oudersenzo.nl.
Appeltaart
Benodigdheden
200 gram boter
200 gram witte basterdsuiker
400 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
3 tl kaneel
75 gram kristalsuiker
8 gram vanillesuiker
snufje zout
15 gram paneermeel
1,5 kilo zoetzure appels
Bereiding
Verwarm de oven op 170 graden.
Schil de appels en snij deze in plakjes.
Meng de suiker met het kaneel.
Klop het ei los en doe de helft in een apart bakje. Dit gedeelte is om later de taart mee te bestrijken.
Meng de rest van het ei, de boter, basterdsuiker, bakmeel, snufje zout en vanillesuiker tot een stevige bal deeg.
Verdeel het deeg in drie delen.
Vet de springvorm in en bestuif hem met een beetje bloem.
Gebruik één deel deeg om de onderkant van de vorm mee te bedekken en één deel voor de zijkanten. Strooi een beetje paneermeel over het deeg op de bodem van het blik. Het is de bedoeling dat de paneermeel het vocht van de appels absorbeert.
Doe de helft van de appels in de vorm en strooi wat van het suiker/kaneelmengsel overheen. Leg weer een laag appels in de vorm en strooi ook hier weer een laagje van het suiker/kaneelmengsel overheen. Herhaal dit tot alle appel in het blik ligt.
Met het laatste stuk deel kun je de taart mooi versieren met een ruitvorm.
Bak de taart in 60 graden op 170 graden gaar.
Stoofvlees
Benodigdheden
600 gram sucadelappen
1 eetlepel fijne mosterd
3 uien
2 teentjes knoflook
3 blaadjes laurier
4 plakken ontbijtkoek
2 tl Provençaalse kruiden
2 eetlepels boter
zout
versgemalen peper
2 flesjes Trappistenbier
Bereiding
Snipper de uien en de knoflook.
Breek de ontbijtkoek in kleine stukken.
Wrijf het vlees in met mosterd en bestrooi het met peper en zout.
Doe de boter in de pan en verhit deze tot het schuim is verdwenen.
Voeg het vlees toe en bak het vlees aan beiden kanten dicht.
Voeg de ui, knoflook, Provençaalse kruiden en laurier toe aan het vlees.
Schenk 1½ flesje bier bij het vlees en voeg de ontbijtkoek toe.
Laat het vlees minimaal 2 uur zachtjes stoven. Controleer ieder half uur het vochtgehalte en voeg eventueel nog wat bier toe.
Vergeet niet de laurier eruit te halen voor je het gerecht serveert.
Pompoensoep
Benodigdheden
1,2 kg pompoen
250 gram winterpeen
2 uien
2 teentjes knoflook
3 el olijfolie
2 druppels tabasco
2 laurierblaadjes
1 tl komijn
1 groentebouillontablet
125 gram crème fraîche
1 liter water
Bereiding
Je kunt de pompoen schillen als je dit prettig vindt, maar het is niet noodzakelijk.
Verwijder de zaden uit de pompoen en snij hem in stukken.
Snij de ui en knoflook in kleine stukjes.
Schil de winterpeen en snijd ook deze in stukken.
Bak de ui en knoflook en voeg na 2 minuten de pompoen en winterpeen toe. Buik dit ongeveer 5 minuten.
Voeg de laurierblaadjes, komijn toe en groentetablet toe en schenk het water erbij.
Breng alles aan de kook en laat het in 30 minuten gaar worden.
Voor je de soep gaar pureren, haal je de laurierblaadjes eruit. Pureer daarna de soep met een staafmixer en breng de soep op smaak met peper, zout en tabasco.
Voeg als laatste de crème fraîche toe en roer deze goed door de soep.
Tip: Doe de laurierblaadjes in een thee-ei, zodat je ze na de bereiding eenvoudig eruit kan halen.
Andijvie stampot
Benodigdheden
1,3 kilo aardappels
300 gram spekjes
1 kilo andijvie
1 ui
200 gram crème fraîche
6 el uiensoeppoeder
Bereiding
Schil de aardappelen en kook deze met een beetje zout in 20 minuten gaar.
Snij de ui in kleine stukjes.
Je kunt de andijvie koken (ongeveer 8 minuten) maar je kunt hem ook prima rauw stampen. Het is net waar je voorkeur naar uit gaat.
Bak de spekjes uit en als de spekjes bijna klaar zijn, voeg je de ui eraan toe en laat je deze even meebakken.
Als de aardappelen gaar zijn, houd één eetlepel van het kookvocht achter en giet de rest van het water af. Voeg de eetlepel kookvocht toe aan de aardappelen.
Voeg de Andijvie en de uiensoeppoeder toe.
Vervolgens doe je het spek/uienmengel erbij en de crème fraîche en stamp alles goed door elkaar.
Tip: In plaats van andijvie kun je ook rauwe paksoi gebruiken.
Stoofpeertjes
Benodigdheden
1 kg stoofpeertjes
1 citroen
250 ml rode wijn
1 kaneelstokje
75 gr suiker
4 kruidnagels
1 laurierblaadje
water
Bereiding
Snijd met een scherp mesje drie reepjes van de schil van de citroen.
Schil de peertjes en laat de steeltjes er vooral aan zitten!
Doe de peertjes in een pan en voeg de wijn toe. Voeg net zoveel water toe, zodat de peertjes onder het vocht staan.
Voeg de citroenreepjes, suiker, kruidnagels, laurierblaadjes en kaneelstokje toe en breng aan de kook.
Laat de peertjes minimaal 1 uur stoven op laag vuur.
Tip: Doe de kruidnagels en laurier in een thee-ei, zodat je ze na de bereiding eenvoudig eruit kan halen.
Tip: Wil je liever geen rode wijn gebruiken? Dan kun je deze vervangen door rode druivensap.
Meer informatie
Zorgvuldig omgaan met restjes. Twee recepten!
De allerlekkerste en meest bijzondere chocolademelk maak je gewoon zelf
De leuke kanten van de herfst!
Buitenspelen in de herfst
10 Redenen waarom de herfst leuk is!
7x bezigheden voor de donkere dagen
Wat wordt er gevierd met Thanksgiving?
Najaarsblues of Herfstdip
De leukste regenkleding voor de kinderen
Alles over paddenstoelen
De leukste herfstknutsels!
Verzameling leuke herfstknutsels!
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com