Toen Rocco nog klein was, wilde ik hem het liefst overal voor beschermen. Valt hij niet van de trap? Zitten zijn zwembandjes wel goed? Is hij wel veilig op dat hoge klimrek? Is die kabelbaan wel te vertrouwen? Kan ik hem wel door dat stille stuk in zijn eentje naar de honkbalclub laten fietsen? Naarmate kinderen groter worden, stel je je grenzen bij, maar of ze nou vijf of vijftien zijn, je wilt nog steeds dat ze veilig zijn. Overal. Dus ook online.
Belangrijke rol
Internet is een belangrijke rol gaan spelen in ons leven. Het is niet meer weg te denken. Onze kinderen kunnen amper voorstellen hoe we ooit zonder hebben gedaan. Wat deden we eigenlijk met al die vrije tijd, die nu als pixelrook opgaat? De opkomst van internet kan ik me nog heel goed herinneren. Ik was er zo’n beetje ‘als één van de eersten bij’. Inbellen ging gewoon via de telefoon (en afrekenen per minuut!) en het was online allemaal heel gemoedelijk. In het begin hing er zo’n sfeer ‘we helpen elkaar’ en met elkaar zaten we gezellig te kletsen in de ‘Heinekenbar’ waar maar maximaal acht personen tegelijk in konden.
Je kunt je het haast niet meer voorstellen. Het was er gezellig en bij digitale struikelblokken was er altijd wel een helpende hand. Ik heb nooit precies geweten wat ik nou eigenlijk wilde worden, dus werkte ik als Directiesecretaresse en Officemanager, zonder daar ooit bewust voor te hebben gekozen. Toen ik echter kennis maakte met internet, wist ik dat daar mijn passie zou liggen…
Mijn eerste online magazine
In eerste instantie dook ik in de wereld van webdesign maar na een paar jaar sites bouwen, kon ik daar niet voldoende mijn creativiteit in kwijt. Pas toen ik een goede job had als Operationeel manager en ervaring had opgedaan als Bladmanager bij een glossy magazine voor rijke mannen, wist ik het. Ik wilde een online platform beginnen voor jonge ouders! Ik heb mijn job opgegeven en ben gestart met mijn eerste online magazine Peuteren.nl (de voorloper van Oudersenzo.nl). Alweer zo’n 13 jaar geleden.
Uren turen
Inmiddels turen we dagelijks uren naar het scherm van PC, laptop, smartfoon of tablet. Onze dagelijkse rondje social media, belangrijke afspraken, krantenkoppen, mailverkeer, of gewoon even wat informatie googelen, het speelt zich allemaal online af.
De tijden zijn veranderd en op internet is het steeds drukker geworden. Drukker betekent in dit geval ook minder veilig. Van de kleinschalige gemoedelijke sfeer die er zo’n vijfentwintig jaar geleden was, is weinig meer terug te vinden. Dat betekent dat veiligheid steeds belangrijker wordt, ook online. Of misschien moet ik wel zeggen: ‘juist online’, omdat we daar een groot deel van onze tijd door lijken te brengen. En onze kinderen dus ook.
VPN – Virtual Private Network
Natuurlijk zijn we bekend met allerlei risico’s van spam, cybercriminelen, cyberpesten, ongewenste porno en virtuele kinderverleiders. Vaak begint dit bij onze verbinding, want heb jij wel eens stil gestaan bij een veilige verbinding of VPN? Waarschijnlijk niet, misschien heb je er zelfs niet eens van gehoord. Een VPN is een Virtual Private Network. Heel kort samengevat zorgt een VPN ervoor dat je dataverkeer wordt versleuteld waardoor je veilig, anoniem en vrij over het internet kan surfen. Als je meer over VPN wilt weten dan lees je hier meer over de voordelen van VPN.
Waarom zou je een VPN willen?
Bijvoorbeeld om te voorkomen dat jouw dataverkeer wordt onderschept door cybercriminelen, die naar de dataverkeer met je bank of creditcard hengelen.
Als VPN-gebruiker neem je het IP-adres van de VPN-server aan, je surft daarom heel anoniem op het wilde wijde web. Jouw locatie en identiteit is hiermee niet te achterhalen.
Als laatste zou vrijheid van surfen een reden kunnen zijn om voor VPN te kiezen. Sommige sites zijn namelijk afgeschermd omdat je geografisch gezien er niet op mag komen. Dit geldt niet alleen in China, ook hier in Nederland zijn er diensten en sites die niet in Nederland beschikbaar zijn.
Verschillende VPN aanbieders
Er zijn verschillende VPN aanbieders, maar je wilt natuurlijk wel een betrouwbare aanbieder. Op deze site vind je een paar goede opties. De meeste VPN-aanbieders bieden software aan voor al je apparaten en besturingssystemen (Windows, Mac, iPhone, Android), zodat je ook op deze apparaten veilig kunt surfen.
VPN en kinderen
Misschien vraag je je nog af wat VPN voor jou en je kind kan betekenen, nou eigenlijk best veel. Omdat hij anoniem over het net kan surfen, is zijn IP-adres niet te traceren en dat maakt het surfen een stuk veiliger. VPN werkt ook tegen het opbouwen van dossiers van advertentienetwerken als Facebook, Google en Twitter. En ook de beelden van je babyfoon die je op je smartfoon kunt bekijken, kunnen niet langer onderschept worden. Meer dan één goede reden dus!
Meer informatie
Zijn VPN apps geschikt voor kinderen?
Overzichtelijk browsen op internet voor ouder en kind
Cybercriminaliteit tijdens de Winterspelen: Met deze tips blijf je scherp!
Hoe hou je het internet voor je tieners veilig?
Veilig internet: Wat zijn de risico’s van internetten?
Sterk wachtwoord – Een goed begin van veilig internet
Veilig onine, lees onze 5 gouden tips
VPN – Nuttig bij het beschermen van je online data
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerking.