De eerste woordjes: wat kun je verwachten?
De spraakontwikkeling is een belangrijke mijlpaal in het leven van je kindje. Hoe meer ontwikkeling, hoe meer hij zich kan uiten, zodat jij hem steeds beter kunt begrijpen. Gemiddeld spreken baby’s hun eerste woordjes tussen de 12 en 18 maanden. Dit kunnen eenvoudige woorden zijn zoals “mama”, “papa”, “bal” of “poes”. Deze woorden zijn vaak gekoppeld aan personen of dingen die dicht bij hen staan.
![De eerste woordjes: wat kun je verwachten?](https://www.oudersenzo.nl/wp-content/uploads/2025/01/eerste-woordjes-ho-1024x683.gif)
Hoe stimuleer je de spraakontwikkeling?
Hoe beter hij zich kan uiten, hoe prettiger dit voor je is. Want het blijft toch een beetje gissen tot het moment dat er woorden uitkomen in plaatsen van klanken. Logisch dat je dit graag wil stimuleren. Hier een paar tips hoe je dit kunt doen:
Praat de hele dag door
Vertel wat je aan het doen bent, wat je ziet en wat er om je heen gebeurt. Bijvoorbeeld: “Nu gaan we je luier verschonen” of “Kijk, daar vliegt een vogel”.
Lees voor
Voorlezen is een geweldige manier om nieuwe woorden en zinsstructuren te introduceren. Maak er een dagelijks ritueel van, bijvoorbeeld voor het slapengaan.
Zing liedjes en zeg versjes op
Muziek en rijmpjes helpen bij het herkennen van klanken en ritme in taal. Bovendien is het gewoon leuk om samen te zingen!
Speel samen
Spelletjes waarbij je om de beurt iets doet, zoals “kiekeboe” of eenvoudige puzzels, bevorderen de communicatie en interactie.
Wees geduldig en luister
Geef je kind de tijd om te reageren en moedig hem of haar aan om te praten. Laat zien dat je luistert en waardeert wat er gezegd wordt, ook al is het nog niet helemaal verstaanbaar.
Leuke versprekingen
Kinderen kunnen de meest hilarische versprekingen maken. Zo noemde mijn nichtje ooit een “helikopter” een “heppikoper”. En mijn eigen dreumes sprak ooit over “pietjes” in plaats van “snoepjes”. Deze creatieve versprekingen zorgen voor onvergetelijke momenten en laten zien hoe kinderen de wereld om hen heen begrijpen.
Makkelijke en moeilijke klanken
Sommige klanken zijn voor kinderen makkelijker uit te spreken dan andere. Klanken zoals “m”, “p” en “b” zijn vaak eenvoudiger en verschijnen eerder in hun spraak. Daarom zijn woorden als “mama” en “papa” populair als eerste woordjes. Klanken zoals “r”, “l” en combinaties zoals “sch” kunnen lastiger zijn en komen vaak later. Het is volkomen normaal dat kinderen bepaalde klanken pas op latere leeftijd correct uitspreken.
Vanaf wanneer kunnen we de eerste woordjes verwachten?
De meeste baby’s zeggen hun eerste herkenbare woordjes tussen de 10 en 18 maanden, met een gemiddelde rond de 12 maanden. Dit is natuurlijk geen strikte regel, want elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Sommige vroege praters kunnen al rond de 9 maanden een duidelijk “mama” of “papa” zeggen, terwijl andere kinderen pas tegen hun tweede verjaardag echt beginnen met losse woordjes.
Hoe begint het?
Voorafgaand aan de eerste woordjes experimenteren baby’s met geluiden: brabbelen, gorgelen en klanken zoals “da-da-da” of “ba-ba”.
Tussen 9 en 12 maanden beginnen deze klanken betekenis te krijgen. Een kind kan “mama” of “papa” zeggen, vaak eerst zonder echt te begrijpen dat het om een persoon gaat.
Rond de 12-15 maanden komen de eerste echte woordjes, vaak eenvoudige en praktische woorden zoals “bal”, “poes” of “eten”.
Tussen 18 en 24 maanden gaat de woordenschat ineens sneller groeien. Sommige peuters kennen tegen hun tweede verjaardag al 50 tot 200 woorden en beginnen woorden te combineren, zoals “meer koek” of “papa auto”.
Wat als je kind nog geen woordjes zegt?
Als je kind rond de 18 maanden nog geen enkel woord heeft gezegd, is dat op zich nog geen reden tot paniek. Sommige kinderen zijn gewoon trage starters en maken later een inhaalslag. Maar als je tegen de 2 jaar nog weinig tot geen herkenbare woorden hoort, is het verstandig om dit met een consultatiebureau of logopedist te bespreken.
![liefs Marion](https://www.oudersenzo.nl/wp-content/uploads/2021/02/liefs-Marion.jpg)
Meer informatie
De eerste woordjes
Spraakontwikkeling baby
Het stimuleren van de taalontwikkeling bij kinderen
Babygebarentaal, communiceren met je baby
Vergroten van de woordenschat. Zo doe je dat!
Hoe leren kinderen praten?
Spraakontwikkeling van je peuter. Wat is een normaal verloop?
De eerste woordjes, taalontwikkeling bij peuters
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com
![](https://www.oudersenzo.nl/wp-content/uploads/2021/02/lijn-groen-oudersenzo.jpg)
![Baby](https://bannersimages.s-bol.com/Category_Baby-affiliate_banner-728x90.png)