Je zult ontdekken dat je kindje, gedurende het eerste uur na zijn geboorte, op zoek zal gaan naar de tepel. Daar hoef je weinig voor te doen, want de smaak en de geur wijzen hem de weg. Hoe dit komt? Dit komt doordat je tepel bedekt is met een olieachtig laagje. En dit laagje heeft een geurtje wat door je kindje wordt herkend. Hij zal uit zichzelf naar dit geurtje willen kruipen.
Lekker bij je
Als er geen medische redenen zijn om het niet te doen, dan wordt je kindje na zijn geboorte lekker bij je gelegd. Het liefst huid-op-huid. Dan is het eigenlijk alleen nog maar afwachten tot je baby zal toehappen. Het is nu alleen nog maar een kwestie van geduld. Die eerste slokjes, dit intieme samenzijn, is zo’n bijzonder moment. Je kindje ontdekt zijn eigen weg naar je borst en hoe hij het beste naar je tepel kan happen.
Gaat hij niet happen?
Natuurlijk drink de ene baby sneller dan de ander. Geef hem even de tijd hiervoor, maar als hij na een paar uur nog steeds niet heeft gehapt, dan kun je hem natuurlijk best een handje helpen. Druk een paar druppels colostrum op een lepeltje en geef dit aan je kindje.
Kolven
Je kunt ook starten met afkolven. In de eerste 24 tot 48 uur doe je dit handmatig. Zodra het colostrum is veranderd in rijpere melk, kun je de hand- of elektrische kolf gaan gebruiken. De afgekolfde melk kun je aan je kindje geven. Overleg deze stappen met een lactatiekundige. Zij leert je op de juiste manier je kindje te voeden.
Huid-op-huid contact
Neem je kindje zo veel en vaak mogelijk lekker bij je. Laat hem op je blote huid liggen, dicht tegen je borst aan. Hiermee stimuleer je hem om te gaan drinken. Deze vorm van contact is een goede stimulans voor borstvoeding.
Tepelhoedje
Wil het allemaal niet vlotten? Neem dan contact op met je lactatiekundige. Zij kan je verschillende tips geven om de borstvoeding op gang te brengen. Gebruik liever geen tepelhoedje. Als je deze verkeerd gaat gebruiken, kan het je melkproductie verstoren. Na gebruik van een tepelhoedje wordt het ook lastig je kindje zonder hoedje te laten drinken.
Schone tepels
Voor je borstvoeding gaat geven, hoef je niet je tepels te wassen. Je zou alleen maar de beschermende oliën van de tepel weg wassen. Je lichaam zorgt voor alles, ook daarvoor. Lekker makkelijk dus.
Hoe moet je kindje happen?
Als je kindje goed bij je ligt, heeft hij de hele tepel en een groot gedeelte van het tepelhof, in zijn mondje. Het is belangrijk dat je kindje een grote hap maakt. Soms gaat dit vanzelf, maar soms heeft het even wat aandacht nodig. Als je kindje goed ligt en goed heeft gehapt, dan kun je hem horen drinken en slikken. Als hij goed heeft gehapt, zou het jou ook geen pijn moeten doen.
Tip om goed te happen
Zorg ervoor dat het neusje van je kindje naar de tepel wijst voor hij gaat happen. Leer je kindje dat hij zijn mondje heel wijd opendoet. Leg hem pas bij je, als jij er ook helemaal klaar voor bent. Als je kindje te lang moet wachten, omdat jij nog van alles moet doen, geeft dat alleen maar frustraties bij je kindje en kan dit reden zijn om minder goed te gaan happen.
Geniet van deze mooie momenten!
Meer informatie
Als borstvoeding geven niet direct lukt: 6 gouden tips & trucs
Lactatiekundige Karin Tiktak over het geven van borstvoeding
Gouden tips voor een ontspannen borstvoeding
Tepelkloofjes door het geven van borstvoeding kun je voorkomen
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes
Borstvoeding geven, ja of nee? Bezoekers aan het woord!
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding
In gesprek met kinderdiëtist Stefan Kleintjes over borstvoeding
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com