Wat is een baarkruk of baarstoel?
Als je je aan het oriënteren bent over je bevalling ben je vast wel eens het begrip baarkruk of baarstoel tegengekomen. Maar wat is een baarkruk nou eigenlijk? Wat zijn de voordelen? Waarom zou je hier voor willen kiezen?
Wat is een baarstoel?
Een baarstoel is een stoel die speciaal is gemaakt om de bevalling te vergemakkelijken. Een belangrijk aspect is de meer verticale houding van de vrouw tijdens de bevalling waardoor de zwaartekracht in het voordeel wordt benut. Bij een liggende houding moet de barende vrouw tegen de zwaartekracht in persen.
Is de baarstoel nieuw?
Nee, de baarkruk is zeker niet nieuw, het principe is juist al hartstikke oud. Hij werd namelijk al in de 17e eeuw gebruikt! Het is ook een heel logische manier van bevallen. Zelfs in het oude Egypte schijnen baarstoelen te zijn gebruikt. In oude Egyptische hiërogliefen wordt een vrouw getoond in gehurkte positie. Onder beide voeten bevindt zich een steen. Hier is van zitten dus geen sprake.
Pas in de 19e eeuw werd de liggende houding ineens veel gangbaarder en dat is nog steeds zo. Tegenwoordig bevalt nog steeds zo’n 85% van de zwangeren, in een liggende houding. Wat eigenlijk een beetje gek en tegen de natuur in is.
Wat is een baarkruk?
Een baarkruk of baarschelp zijn varianten van de baarstoel zonder een paar nadelen die de baarstoel heeft. Het verschil tussen een baarkruk en een baarschelp is dat de eerste zitten als op een toilet inhoudt en alleen op de grond kan worden toegepast. De baarschelp is ontworpen om de diepe inlandse hurkzit mogelijk te maken, waarmee een grotere bekkenuitgang bereikt kan worden dan op de baarkruk. De baarschelp is bedoeld op bed te gebruiken waarmee de werkhouding van zowel de barende vrouw als de verloskundige verbeterd is.
Verschillende soorten en maten
De baarkruk is er in verschillende soorten, maten en materialen. Ze zijn er zelfs in een opblaasbare vorm, maar ook in hout of kunststof. Afgezien van het materiaal verschilt het model niet heel veel. De kruk is rond en in het middel zit een opening. Meestal zal de verloskundige een baarkruk bij zich hebben en zelfs in ziekenhuizen hebben zij doorgaans wel een baarkruk voorhanden.
Hoe wordt de baarkruk gebruikt?
Je gebruikt de baarkruk pas vanaf het moment dat je van de verloskundige mag gaan persen. Je hurkt als het ware over de baarkruk heen; de kruk geeft daarbij ondersteuning aan je benen, zodat je al je kracht kunt gebruiken voor het persen.
Tijdens de bevalling zit de verloskundige voor je. Met een spiegeltje houdt zij alles in de gaten en bereid ze zich voor om je baby aan te pakken, zodra hij wordt geboren. In deze houding kan je partner achter je zitten en eventueel met zijn benen je rug ondersteunen, zodat je tijdens het persen nog meer kracht kunt zetten.
Voordelen van de baarkruk
Het grootste voordeel van het gebruik van de baarkruk is natuurlijk de zwaartekracht! Deze werkt absoluut in je voordeel! De houding is ook beter voor je doorbloeding. Tijdens de rugligging is de kans dat de holle ader wordt verdrukt zelfs groter. Als dit gebeurt stroomt er minder bloed van je hart naar je hersenen. Geen fijn gevoel.
Als je ligt heeft je stuitje niet de mogelijkheid om naar achter te bewegen. Bij de baarkruk kan dit wel met als groot voordeel dat je hierdoor een (30%) grotere bekkenuitgang hebt.
Nog een bijkomend voordeel, je krijgt sterkere en effectievere weeën. Doordat je makkelijker van houding kan wisselen, zijn ze ook wat beter op te vangen.
Minder ingrepen
Bij het gebruik van een baarkruk zijn er minder ingrepen, zoals tangverlossing of vacuümpomp noodzakelijk. Er wordt ook minder vaak ingeknipt.
Nadelen van de baarkruk
Er zijn niet zo heel veel nadelen aan een baarkruk. Wel loop je iets eerder de kans om een klein beetje in te scheuren.
Door sommigen wordt het als nadelig ervaren dat je er pas op mag gaan zitten, als je mag persen. Omdat het laatste stuk van de bevalling erg snel kan gaan, kan het vervelend zijn om alsnog van positie te veranderen. Het is een actievere bevalling, waarbij je tussen de weeën door niet achterover kunt zakken in de kussens van je bed. Gelukkig kan je partner achter je zitten en misschien even je nek masseren, je kussen of je strelen.
Na de bevalling wordt het aangeraden om op bed te gaan liggen, omdat je door de zwaartekracht wat meer bloed kan verliezen.
Is het altijd mogelijk?
De meeste verloskundigen hebben standaard een baarkruk bij zich, maar je kunt het natuurlijk altijd het beste vooraf met je verloskundige bespreken. In geval van complicaties of bij gebruik van pijnbestrijding, is het niet altijd mogelijk om te bevallen met behulp van een baarkruk.
Beval je in het ziekenhuis? Ook daar is vaak een baarkruk aanwezig. Vraag er in ieder geval naar! Hij kan maar klaar staan.
De baarschelp
De baarschelp is een soort baarkruk in de vorm van een schelp die wordt gebruikt bij vrouwen die hurkend op bed willen bevallen. Dit kan een groot voordeel zijn voor de verloskundige. Je leunt hierbij tegen een ruggensteun op bed of tegen de benen van je partner (als je op de grond bevalt).
Tussen de weeën door zit je op de rand van de baarschelp. Tijdens een wee ga je op je hurken zitten. Door de vorm van de baarschelp, steun je dan op je hele voet. Op deze manier kun je optimaal persen en dit gebeurt bijna instinctmatig. Je hebt op deze manier meer controle over de bevalling. Ook bij het gebruik van een baarschelp wordt, net als bij de baarkruk, de bekkeningang groter.
Er is een mooi voordeel, wanneer je met de hulp van een baarschelp bevalt is het heel makkelijk om zelf je kindje aan te pakken als hij wordt geboren! Hoe vet is dat!
Meer informatie
Inhoud van het vluchtkoffertje. Wat mag je niet vergeten?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© Foto: Pacco