De abrikoos
De abrikoos heeft een eigen dag gekregen en die dag is vandaag, 9 januari. Een behoorlijke eer voor zo’n kleine vrucht, maar dat is eigenlijk wel terecht. De abrikoos is namelijk een heel gezonde vrucht om te eten! Een beetje extra bejubelen kan dus geen kwaad.
De abrikoos groeit aan een struik- of boomvormige plant. De vrucht behoort tot de categorie steenvruchten, net als de perzik, kersen, nectarine, pruimen en olijven. Steenvrucht of steenfruit is een verzamelnaam van diverse vruchten met een harde pit.
Traditioneel lag het teeltgebied van de abrikoos in het Hongaarse laagland, maar tegenwoordig komen de meeste abrikozen uit Italië en Spanje.
Geen pitten!
Als ik het heb over een gezonde vrucht, bedoel ik ook echt de vrucht en dus niet de pit. Jammer genoeg denken daar een aantal mensen anders over en eten de pit omdat ze denken dat er helende stoffen in zitten tegen bijvoorbeeld kanker. In abrikozenpitten zit echter een hoog gehalte aan cyanogenische glycosiden. Een behoorlijke mondvol en die naam mag je ook best weer vergeten, het betekent echter dat er zeer giftig blauwzuur kan vrijkomen. En dat is natuurlijk wel goed om te onthouden.
Waar is de abrikoos goed voor?
Abrikozen zijn sappig en smaken lekker zoet. Als je de vrucht een beetje kunt inknijpen, is de abrikoos geschikt om te eten. Abrikozen lenen zich echter ook perfect om te worden gedroogd, of om er jam van te maken! Als de vrucht rijp is, is de abrikoos zo’n vijf dagen buiten de koelkast houdbaar.
Afgezien dat de abrikoos heerlijk is om te eten, heeft hij nog een paar bijzondere eigenschappen.
De stoffen die je in een abrikoos aantreft zijn: Vitamine A, vitamine C, vitamine B1/B2/B6, foliumzuur, calcium, kalium, ijzer, fosfor, mangaan, magnesium, beta caroteen, koper, kobalt, broom, koper en zink.
Antioxidanten
Abrikozen zitten vol met antioxidanten. Misschien heb je dat woord al eens eerder voorbij horen komen, antioxidanten helpen je lichaam om gezond te blijven door de effecten van luchtvervuiling te bestrijden.
Pectine
De pectine in een abrikoos helpt goed tegen obstipatie!
Kalium
Naast antioxidanten zit er ook behoorlijk wat kalium in het fruit. Kalium speelt een belangrijke rol bij een goede vochtbalans in je lichaam en het helpt ook bij het reguleren van je bloeddruk.
Vitamine C
De vrucht zit vol vitamine C, deze vitamine is belangrijk bij het voorkomen van hartziektes. De vitamines en mineralen in de vrucht laten je huid prachtig stralen! Naast het eten van de vrucht, kun je er ook een gezichtsmasker maken.
Vezels
De vezels uit een abrikoos helpen bij het verwijderen van cholesterol uit je slagaders!
Weinig calorieën
Ben je aan het lijnen? Dan nog steeds kun je een paar abrikozen per dag eten, want de vrucht bevat hartstikke weinig calorieën (slechts 17). Ze zijn echter wel rijk aan vezels, zodat ze toch een verzadigend gevoel geven.
De schil van de abrikoos kun je overigens prima eten.
Aabrikozenweetjes
Zo’n 85% van de wereldproductie van gedroogde abrikozen, komt uit Turkije.
Een pluot is een kruising tussen een pruim en een abrikoos. De naam is een samentrekkingen van de Engelse namen voor pruim en abrikoos.
Gedroogde abrikozen zijn niet alleen vezelrijk, maar ook zeer suikerrijk. Eet daarom maximaal twee abrikozen per dag.
Abrikozen schijnen goed te helpen om je bloeddruk te controleren.
De abrikoos werd door de Romeinen via Griekenland door heel Europa verspreid.
Abrikoos smaakt heerlijk bij kipgerechten!
Recept Abrikozenjam
De abrikoos leent zich prima om er jam van te maken. Wat heb je hiervoor nodig?
500 gram schoongemaakte abrikozen (dus zonder pit)
350 gram geleisuiker
1 citroen
Gestileerde (uitgekookte) weckpotten
Pers de citroen uit.
Maak de abrikozen schoon en snijd ze in kleine stukjes.
Breng het fruit met het suiker aan de kook en roer het mengsel regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Roer het citroensap er doorheen. Laat het mengsel zo’n 5 minuten goed doorkoken.
Als de jam dik genoeg is, kun je de weckpotten vullen.
De jam is minstens 1 jaar houdbaar.
Extra informatie
De kookhoek van Oudersenzo
Meer recepten met fruit
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeeldingen: 123rf.com